TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Donaldą Trumpą apsupo į rusišką politiką palankiai žvelgiantys patarėjai

Favoritas laimėti JAV respublikonų nominaciją prezidento rinkimuose Donaldas Trumpas ir pats neslepia simpatijų Rusijos lyderiui Vladimirui Putinui. Dabar aiškėja, kad jis pasamdęs patarėjų, vienas kurių yra dirbęs su „Gazprom“ ir liaupsina dabartinį režimą Maskvoje, o kito patarimų anksčiau klausėsi buvęs Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius, skelbia „Bloomberg“.
Carteris Page'as
Carteris Page'as / C.Page'o tinklalapio nuotr.

Didžiausias dėmesys kol kas skiriamas D.Trumpo patarėjui Rusijos klausimais – Carteriui Page'ui. Pastarasis į karjeros aukštumas iškilo būtent draugaudamas su Rusija ir šios šalies valstybinėmis kompanijomis, ypač – „Gazprom“.

Interviu „Bloomberg“ investicijų bankininkas C.Page'as neslėpė, kad jo verslui tiesiogiai pakenkė Rusijai dėl karo Ukrainoje JAV pritaikytos sankcijos.

V.Putiną pavadino stipriu lyderiu

Esą kai D.Trumpas praėjusią savaitę oficialiai paskyrė jį vienu savo užsienio politikos patarėjų, C.Page'o elektroninio pašto dėžutė užsipildė linkėjimais iš draugų ir pažįstamų Rusijoje.

„Sankcijos paveikė tiek daug žmonių, kuriuos aš pažįstu ir su kuriais esu dirbęs, – kalbėjo amerikietis. – Dabar ten jaučiama daug entuziazmo dėl galimybių pagerinti situaciją“.

Žinoma, C.Page'as šiuo atveju nesako nieko, ko nesakytų dabartinis jo darbdavys D.Trumpas. Milijardierius per savo rinkimų kampaniją yra ne kartą pavadinęs V.Putiną „stipriu lyderiu“ ir svarstęs apie JAV įsipareigojimų NATO sumažinimą – Kremliui tai būtų tikra dovana.

„Manau, kad su V.Putinu sutarčiau labai gerai“, – dar praėjusiais metais pareiškė D.Trumpas, o dėl to jo sprendimas pasikviesti į komandą C.Page'ą atrodo netgi suprantamas.

C.Page'as viešai nuosekliai skelbia suprantantis Rusijos interesus, o JAV politinį elitą vadina įstrigusiu Šaltojo karo pasaulėžiūroje.

Užmezgė ryšius su „Gazprom“ vadovybe

C.Page'o karjeros maršrutas su D.Trumpo filosofija nesikerta. Kaip „The New York Times“ teigė vienas turtuolio rinkimų štabo atstovų, pirmenybę jis teikia „tikro pasaulio“ patirties turintiems specialistams.

C.Page'as viešai nuosekliai skelbia suprantantis Rusijos interesus, o JAV politinį elitą vadina įstrigusiu Šaltojo karo pasaulėžiūroje.

Aišku, 44 metų C.Page'o patirtis – ir rizikinga bei gali atsisukti prieš D.Trumpą. Ryšius V.Putino Rusijoje daug kas Amerikoje vertina įtariai.

Bet naujasis D.Trumpo patarėjas įsitikinęs, kad jo darbo Rusijoje ir tokiose šalyse kaip Turkmėnija patirtis bus naudinga kandidatui.

Amerikiečio karjera į Rytų Europą pasuko dar 2004 metais, kai pažinties su Ukrainos oligarchu Viktoru Pinčiuku dėka jis padėjo atidaryti investicinio banko „Merrill Lynch“ filialą Maskvoje.

Pačioje Rusijoje C.Page'as užmezgė naudingus ryšius su valstybinės dujų milžinės „Gazprom“ vadovybe. Jis padėjo kompanijai suvilioti Vakarų investuotojų.

Atgal į Niujorką C.Page'as grįžo jau 2007 metais, o į jo atsisveikinimo vakarėlį Maskvoje atėjo daugybė ne tik „Gazprom“, bet ir Rusijos valdžios atstovų.

Padėjo korumpuotam prezidentui

Ruošdamasis be galo svarbiam Respublikonų partijos suvažiavimui, per kurį delegatai atiduos savo balsus už vieną ar kitą kandidatą, D.Trumpas pasisamdė ir dar vieną Rytų Europą puikiai pažįstantį specialistą – Paulą Manafortą.

Šis amerikietis su respublikonais darbuojasi jau maždaug tris dešimtmečius, bet yra dirbęs ir Ukrainoje, kur jo pagalbos prireikė dabar jau buvusiam Ukrainos prezidentui Viktorui Janukovyčiui.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas.

P.Manafortas V.Janukovyčiui dirbo kelerius metus iki 2010-ųjų, kai jis laimėjo prezidento rinkimus. Tiesa, po pusketvirtų metų ukrainiečiai sukilo prieš korumpuotą valdžią ir V.Janukovyčius turėjo sprukti iš šalies. Jis pasirinko Rusiją.

JAV politikos naujienų portalas „Politico“ dar 2014 metais paskelbė P.Manaforto portretą ir jo santykius su V.Janukovyčiumi apibūdino kaip „politinę meilę už didelius pinigus“.

„P.Manafortas yra blogiausias politinio lobisto pavyzdys, – „Quartz“ teigė garsus ukrainietis žurnalistas Serhijus Leščenka. – Jis dirbo blogiausiam Ukrainos prezidentui. Jam kliento reputacija nerūpi“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius