-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Donaldas Trumpas pavertė JAV respublikonus Rusijos partija

Net jei Donaldas Trumpas pusiau juokavo, iš šio milijardieriaus lūpų nuskambėjęs paraginimas Rusijai nelegaliai surasti ir paviešinti dingusius jo varžovės Hillary Clinton laiškus iš esmės pamynė tradicines Respublikonų partijos vertybes, rašo „The Atlantic“.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kai tik D.Trumpas ištarė tokius žodžius, kilusį triukšmą buvo pabandyta nuraminti prielaida, kad jis tik juokavo.

Bet kandidatas užsispyrė. CNN paklaustas, ar norėtų paraginti Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną nesikišti į JAV prezidento rinkimų kampaniją, D.Trumpas atšovė: „Kodėl aš turiu sakyti Putinui, kaip elgtis?“

O jau po spaudos konferencijos jis ir tinkle „Twitter“ tik patobulino prašymą, kad Rusija surastų H.Clinton laiškus – suprask, Maskva juos turėtų ne paskelbti, o perduoti Federaliniam tyrimų biurui.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

Kita prielaida turi kiek daugiau svorio – respublikonas Newtas Gingrichas pasvarstė, jog D.Trumpo žodžiai nėra tokie svarbūs kaip tai, kad H.Clinton neatsakingai elgėsi su įslaptintais duomenimis.

Vis dėlto svarbu suprasti, kad panašių pasisakymų iš D.Trumpo jau išgirdome ne vieną ir ne aštuonis. Per ligšiolinę rinkimų kampaniją šis milijardierius demonstruoja stebėtinai nuoseklias simpatijas Rusijai.

Supa prorusiška aplinka

D.Trumpas kelis kartus entuziastingai nesutiko pasmerkti V.Putino valdymo metodų – net kalbantis apie įtartinus žurnalistų nužudymus.

Jis iš pradžių pavadino NATO atgyvenusiu aljansu, o vėliau „The New York Times“ pareiškė, kad tik svarstytų, ar ginti tokias NATO nares kaip Lietuva ar Estija nuo Rusijos.

D.Trumpo komanda patyliukais išbraukė Ukrainą palaikančias eilutes iš kandidato programos, o ir pats magnatas yra paraginęs JAV apriboti paramą Kijevui. Galiausiai trečiadienį jis leido suprasti, kad galbūt pripažintų Krymą Rusijai ir atšauktų Vakarų sankcijas Kremliui.

Kandidato, kuris kažin ar apskritai turi kryptingas pažiūras, pasisakymai apie Rusiją stebėtinai nuoseklūs.

Pastarasis pareiškimas bet kurią kitą dieną būtų tapęs pagrindine naujiena – tik kad D.Trumpas prieš tai atvirai paragino strateginę priešininkę Rusiją šnipinėti savo politinę oponentę H.Clinton.

Kandidato, kuris kažin ar apskritai turi kryptingas pažiūras, pasisakymai apie Rusiją stebėtinai nuoseklūs.

Pridėjus įrodymus, kad D.Trumpo verslas turi didelių įsipareigojimų žmonėms V.Putino aplinkoje (apie tai rašė „The New York Times“) ir kad jo kampanijos vadovas Paulas Manafortas anksčiau dirbo prorusiškam Ukrainos prezidentui Viktorui Janukovyčiui, paveikslas tampa labai niūrus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Paulas Manafortas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Paulas Manafortas

Rusai puikiai žino, ką daryti

Taip, H.Clinton buvo labai neatsargi ir nerūpestingai elgėsi su įslaptinta korespondencija, kurią, nors tai kol kas nenustatyta – galėjo perimti užsienio žvalgybos tarnybos. Jei perėmė, tai tos tarnybos netgi galėtų ją šantažuoti.

Bet visa tai tik galėtų nutikti. Tai nėra dalykai, kurie jau įvyko. Tad respublikonai, gąsdinantys Ameriką tuo, ką H.Clinton galėjo padaryti, pamiršta, ką D.Trumpas jau daro. O jis aktyviai atstovauja Rusijos interesams.

„Scanpix“/AP nuotr./Vladimiras Putinas ir Hillary Clinton
„Scanpix“/AP nuotr./Vladimiras Putinas ir Hillary Clinton

D.Trumpas JAV nacionalinį saugumą pavertė savo politinių ambicijų dalimi, o apie galingiausią gynybinį aljansą pasaulyje – NATO – kalbėjo kaip apie žaislą. Tokio atvirai palankaus priešiškoms užsienio valstybėms kandidato į prezidentus Amerikos istorijoje dar nėra buvę.

„WikiLeaks“ paskelbė beveik neabejotinai Rusijos saugumo tarnybų perimtus Demokratų nacionalinio komiteto elektroninius laiškus.

Svarbiausia, kad respublikonų nacionaliniame suvažiavime Klivlande visi iš eilės kalbėjo apie patriotizmą, paramą sąjungininkams, drąsą kovojant su priešais. Skirtumas tarp retorikos ir realybės kažin ar gali būti didesnis.

O rusai, regis, žino, ką daryti. Demokratų nacionalinio suvažiavimo išvakarėse „WikiLeaks“ paskelbė beveik neabejotinai Rusijos saugumo tarnybų perimtus Demokratų nacionalinio komiteto elektroninius laiškus.

Paskelbė ne šiaip – atrodo, kad „WikiLeaks“, organizacija, kuri, kaip įtariama yra priedanga Rusijos saugumiečiams, kruopščiai atrinko būtent tokį susirašinėjimą, kuris parodė, kad Demokratų partijos vadovybė H.Clinton vertino kur kas palankiau nei jos varžovą pirminiuose rinkimuose Bernie Sandersą.

Propagandos mašina jau pajungta

Be to, „WikiLeaks“ įkūrėjas Julianas Assange'as yra viešai pasakęs, kad jo tikslas – kaip įmanoma labiau pakenkti H.Clinton kampanijai ir padėti D.Trumpui. V.Putinas ir jo kleptokratinis režimas Rusijoje akivaizdžiai nusiteikęs taip pat.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Julianas Assange'as
AFP/„Scanpix“ nuotr./Julianas Assange'as

O Ronaldo Reagano ir Dwighto Eisenhowerio partijos kandidatas atvirai ragina režimą, kuris kariauja Europoje – Rytų Europoje – ir kuris galėjo prisidėti prie įtartinos Michailo Lesino žūties Vašingtono viešbutyje, padėti jam tapti prezidentu.

D.Trumpas turbūt nėra Rusijos agentas. Bet Maskvoje puikiai jaučiama, kad tokiu JAV prezidentu kaip jis Kremlius žaistų tiesiog pasimėgaudamas – ne veltui propagandos mašina jau pajungta H.Clinton niekinimui ir D.Trumpo garbinimui.

„Visos vertybės, kuriomis rėmėsi Respublikonų partija, ištirpo. Senieji principai pažeidžiami. O kas gali užtikrintai pasakyti, kad blogiausia – jau praeityje?“ – klausia „The Atlantic“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius