-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

D.Trumpas vis dar klysta dėl NATO: Aljansas amerikiečiui kainuoja tiek, kiek lietuviui

JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir toliau klaidingai aiškina, kad JAV sumoka net 90 proc. sumos, reikalingos NATO išlaikymui. Be to, D.Trumpas klaidina pasaulį, kai teigia, kad kitos NATO narės yra skolingos JAV – taip būti tiesiog negali, skelbia naujienų agentūra AP.
Neaišku, ar D.Trumpas suvokia, kaip veikia NATO
Neaišku, ar D.Trumpas suvokia, kaip veikia NATO / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Visų pirma, reikalingas patikslinimas dėl to, ką NATO narės įsipareigojo per viršūnių susitikimą Velse. Šis susitikimas vyko 2014-aisiais, tada D.Trumpas dar nė nebuvo paskelbęs, kad dalyvaus JAV prezidento rinkimuose.

Tada Aljansui priklausančios šalys sutarė nustoti mažinti gynybos biudžetus ir nusprendė siekti tikslo „artėti prie“ NATO gairių – 2 proc. BVP gynybai per metus iki 2024-ųjų.

Tai – ne „įsipareigojimas“, ne tiesioginis įnašas į NATO biudžetą, ne suma, kurią šalys yra skolingos JAV, ne tikslas, kurį Aljanso nariai pažadėjo pasiekti tučtuojau. D.Trumpas, regis, norėtų, kad NATO narės Europoje „grąžintų“ pinigus JAV.

Tačiau D.Trumpas, kuris šiaip yra teisus dėl to, kad daugelis NATO narių neskiria gynybai 2 proc. BVP, nuolat kartoja, esą jo dėka „pasipylė milijardai dolerių“. Tai nėra tiesa, nes nėra jokio biudžeto ar fondo, į kurį tie pinigai piltųsi.

Taip, iš JAV būtų tikimasi, kad jos gintų kitas NATO valstybes kilus grėsmei – pagal 5-ąjį Šiaurės Atlanto sutarties straipsnį. Bet lygiai to paties būtų tikimasi ir iš kitų Aljanso narių, jei kiltų grėsmė JAV – tiesą sakant, taip jau buvo po 2001 metų rugsėjo 11-osios išpuolių.

Aljanso našta vienam amerikiečiui yra maždaug tokia kaip Lietuvos gyventojui ir dukart mažesnė negu vokiečiui ar prancūzui.

Tiesa, NATO turi bendrą biudžetą, į kurį kiekviena narė įneša atitinkamą sumą, priklausančią nuo jos ekonomikos dydžio, bet jis labai kuklus ir, pavyzdžiui, siekia apie 3 mlrd. JAV dolerių.

Didžiausią dalį, aišku, moka JAV, kurių ekonomika didžiausia – 22,1 proc. Keturios NATO narės Europoje – Vokietija, Prancūzija, Jungtinė Karalystė ir Italija – kartu sudėjus atseikėja 43,8 proc.

Kitaip tariant, Aljanso našta vienam amerikiečiui yra maždaug tokia kaip Lietuvos gyventojui ir dukart mažesnė negu vokiečiui ar prancūzui.

Už šias kuklaus bendro biudžeto lėšas išlaikoma NATO būstinė Briuselyje, taip pat padengiamos tam tikrų karinių ir civilinių misijų išlaidos.

Bet D.Trumpas prieš Aljanso viršūnių susitikimą jau ne pirmą kartą klaidingai paskelbė, kad JAV tenka net 90 proc. visų NATO išlaikymo kaštų.

Amerikos prezidentas, regis, nesuvokia, kad kalba apie visas JAV išlaidas gynybai ir lygina jas su kitų šalių išlaidomis ar net gynybai skiriama BVP dalimi.

Vienoje žinutėje „Twitter“ D.Trumpas sugebėjo suformuluoti tokį sakinį: „Kai kuriais paskaičiavimais, JAV moka 90 proc. NATO, o daug šalių net nėra arti 2 proc. įsipareigojimo.“

Vis dėlto net tokiu atveju iš tiesų JAV dalis – kalbant apie visų NATO narių išlaidas gynybai – siekia 67 proc. 29 Aljanso narės 2017-aisiais gynybai iš viso skyrė 917 mlrd. dolerių, o JAV dalis siekė 618 mlrd. dolerių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius