Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Donbase kovojęs prancūzas snaiperis grįžo namo: radikalas saugo geltonąsias liemenes

2014 metais prie prorusiškų separatistų ir Rusijos pajėgų Rytų Ukrainoje prisijungė nemažai užsieniečių. Vienas tokių buvo prancūzas Victoras Alfonso Lenta. Dabar jis gimtinėje prisijungė prie neretai į smurtą pereinančių vadinamojo „geltonųjų liemenių“ judėjimo protestų, rašo „Kyiv Post“.
Victoras Alfonso Lenta (su raudona berete) per protestą Paryžiuje
Victoras Alfonso Lenta (su raudona berete) per protestą Paryžiuje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

V.A.Lenta, prancūzas, kuris yra kovojęs Afganistane, 2014–2015 m. kartu su būriu tautiečių veikė Rusijos ir prorusiškų separatistų užimtose Rytų Ukrainos teritorijose. Jie ten siekė įkurti „Donbaso prancūzų legioną“.

Užsieniečiai kovėsi su Ukrainos pajėgomis ir stengėsi į Donbasą pritraukti kuo daugiau „savanorių“ iš Vakarų.

Anuomet V.A.Lentą entuziastingai kalbino daugelis prorusiškų leidinių, o prancūzas viešumo toli gražu nevengė. Laikydamasis propagandinės linijos, o galbūt ja tikėdamas, vyras žiniasklaidą tikino, kad su bendražygiais gina Donbaso civilius nuo „ukrainietiško teroro“ ir „fašistų agresijos“.

Mėgstamiausias prancūzo ginklas buvo snaiperio šautuvas. Per RT atstovą jis 2015-aisiais perdavė tokią žinią pasauliui: „Atvykite čia – įgysite žmogiškos ir karinės patirties. Reikia tai išgyventi.“

„Twitter“ nuotr./Victoras Alfonso Lenta Donbase
„Twitter“ nuotr./Victoras Alfonso Lenta Donbase

Grįžti namo jis, regis, neplanavo. V.A.Lenta teigė: „Prancūzija parėmė Kijevo sprendimą vykdyti vadinamąsias antiteroristines operacijas. Pasirodo, kad pagal Prancūzijos įstatymus mes galime būti laikomi teroristais ir teisiami.“

Bet šiandien V.A.Lenta nei teisiamas, nei įkalintas. Jis gyvena gimtinėje, Prancūzijoje. Tiesa, ramybės mažai ir čia – policijos ar saugumo nedominantis vyras teigia kovojantis „prieš globalizmą ir NATO“ Paryžiaus gatvėse.

Radikalai prijaučia Kremliui

Sausio pradžioje V.A.Lenta buvo pastebėtas žingsniuojantis improvizuoto „geltonųjų liemenių“ parado priešakinėse gretose. Vyras buvo pasidabinęs prancūziškais kariuomenės medaliais ir karine berete.

„Scanpix“/AP nuotr./Victoras Alfonso Lenta (su raudona berete) per protestą Paryžiuje
„Scanpix“/AP nuotr./Victoras Alfonso Lenta (su raudona berete) per protestą Paryžiuje

Prancūzas, pasirodo, susigalvojo pareigas – „geltonųjų liemenių“ judėjimo apsaugos vadovo. Šie protestuotojai jau nuo praėjusių metų lapkričio rengia demonstracijas visoje šalyje, pasisakydami prieš prezidento Emmanuelio Macrono administraciją.

„Geltonosios liemenės“ daugiausia protestuoja taikiai, tačiau tarp aktyvistų yra ir dešiniųjų, ir kairiųjų radikalų, kurie inicijuoja riaušes, puola policijos pareigūnus, plėšia parduotuves.

Kai kurių stebėtojų teigimu, yra įrodymų, kad protestais susidomėjo Rusija, esą siekianti kuo daugiau socialinių neramumų Vakarų šalyse.

Bent jau tarp Prancūzijos kraštutinių dešiniųjų pastaraisiais metais tikrai justi simpatijų Kremliaus puoselėjamai Rusijos užsienio politikai – radikalai skelbia opoziciją NATO ir ES, remia apsišaukėliškas Donecko ir Luhansko Liaudies Respublikas.

Kai kurių stebėtojų teigimu, yra įrodymų, kad protestais susidomėjo Rusija, esą siekianti kuo daugiau socialinių neramumų Vakarų šalyse.

Radikalūs dešinieji infiltravosi ir tarp „geltonųjų liemenių“, o V.A.Lenta susijęs su būtent ekstremistinėmis, ultranacionalistinės grupuotėmis.

Kodėl nesudomino pareigūnų?

Prancūzijos žiniasklaida 2014 metais skelbė, kad V.A.Lenta tada priklausė dešiniųjų radikalų blokui „Identitaire de Toulouse“, o savo bendražygių buvo vadinamas „dėde Adolfu“.

Prancūzas esą dalyvavo daugybėje rasistinių atakų – pavyzdžiui, 2008 metais, dar tarnaudamas kariuomenėje, jis su sėbrais padegė mečetę Pietų Prancūzijoje.

Vėliau V.A.Lenta internete gyrėsi, kad jo grupuote susidomėjo Donecko kovotojai. Prancūzams esą buvo patikėta rūpintis europiečių pritraukimu į kovą prieš Ukrainos vyriausybės pajėgas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Prorusiški separatistai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Prorusiški separatistai

Dabar tokie „savanoriai“, prisidėję prie chaoso okupuotoje Rytų Ukrainoje, grįžę namo – į Vakarus. Aišku, yra nusivylusių tuo, ką pamatė Donbase, bet yra ir tokių, kurie parsivežė pavojingų antieuropietiškų idėjų.

Lapkritį socialiniuose tinkluose pasklido vaizdo įrašai, kuriuose neva buvo matomi rusakalbiai, siautėjantys Paryžiuje (ar jie iš tikrųjų kalbėjo rusiškai, lieka neaišku – greičiausiai ne).

Bet net jei tai netiesa, per demonstracijas Prancūzijoje iš tiesų mojuojama vadinamosios Donecko Liaudies Respublikos (DLR) vėliavomis. O mojuoja policijai žinomi ir su separatistais Rytų Ukrainoje susiję neonaciai.

Kai kuriuos apžvalgininkus glumina tai, kaip ir kodėl smogikams, kovojusiems po separatistų, kaltinamų karo nusikaltimais, vėliava, buvo leista sugrįžti į Prancūziją ir lyg niekur nieko dalyvauti protestuose.

AFP/„Scanpix“ nuotr./„Geltonųjų liemenių“ gretose – ir radikalūs riaušininkai
AFP/„Scanpix“ nuotr./„Geltonųjų liemenių“ gretose – ir radikalūs riaušininkai

Save vadino eurazianistu

Paryžiuje V.A.Lenta žurnalistams, kaip jau minėta, gyrėsi suformavęs „savanorių sargybinių būrį“, esą ginantį protestuotojus nuo policijos smurto ir provokacijų. Jis „Huffington Post“ prisistatė netikru vardu, bet buvo greitai atpažintas.

Čade, Dramblio Kaulo Krante ir Afganistane anksčiau tarnavęs prancūzas 2014–2015 m. praleido maždaug 16 mėnesių su Donbaso separatistais ir Rusijos pajėgomis.

2014-ųjų rugsėjį, kai Rytų Ukrainoje liepsnojo itin aršūs susirėmimai, V.A.Lenta Prancūzijos laikraščiui „Le Point“ telefonu neigė esantis kraštutinis dešinysis – esą jį reiktų vadinti „eurazianistu ir nacionalistu-revoliucionieriumi“.

„Mes su vyrais kovojame už didį žemyninį bloką – nuo Bresto (Vakarų Prancūzija, – red.) iki Vladivostoko – ir už tradicines vertybes, šeimą bei tikėjimą“, – aiškino radikalas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius