-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dvylika Izraelio metų su B.Netanyahu: vadintas ir „Ponu Saugumu“, ir nusikaltėliu

Kovingumu ir gebėjimu išsilaikyti valdžios olimpe net sudėtingiausiose situacijose garsėjantis ilgametis Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu jau nebevadovauja šalies vyriausybei – po 12 metų. Kaip jam sekėsi dirbti? Vieni B.Netanyahu laikė Izraelio saugumo garantu, bet kiti – konfliktiška asmenybe, nė nenorėjusia taikos Viduriniuose Rytuose.
Benjaminas Netanyahu
Benjaminas Netanyahu / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tiek izraeliečiai, tiek palestiniečiai, kurie dar nėra sulaukę 30 metų, didžiąją savo gyvenimo dalį praleido Izraelio vyriausybei vadovaujant būtent B.Netanyahu.

Pirmą kartą premjeru „Karalius Bibi“ tapo dar 1996 metais, kai jam buvo 46-eri. O per ketvirtį amžiaus niekada nebuvo labai nutolęs nuo valdžios, nors ją palieka dabar, jau sulaukęs 71 metų.

Per 15 metų, kai dirbo ministru pirmininku, B.Netanyahu pamušė kelis rekordus. Jis buvo jauniausias Izraelio premjeras ir vėliau tapo ilgiausiai šias pareigas ėjusiu vyriausybės vadovu – B.Netanyahu aplenkė net valstybės įkūrėją Davidą Ben-Gurioną.

Tarptautinėje erdvėje B.Netanyahu matomas kaip į kompromisus neinantis kietosios linijos šalininkas. Jo rėmėjai pačiame Izraelyje visgi laiko „Bibi“ karštu šalies interesų sergėtoju, kuris ir pats neslepia, kad ateityje bandys grįžti į vyriausybę – jei nesutrukdys baudžiamieji kaltinimai.

Užkirto kelią taikai?

Puikiai angliškai amerikietišku akcentu kalbantis ir Masačusetso technologijos institute mokslus baigęs B.Netanyahu JAV televizijose išgarsėjo dar praėjusio amžiaus devintajame dešimtmetyje, per įvairius interviu kaip diplomatas gindamas Izraelio poziciją vienais ar kitais klausimais.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Benjaminas Netanyahu 2009 metais
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Benjaminas Netanyahu 2009 metais

Vėliau, jau pasibaigus Šaltajam karui, jis tapo svarbia figūra taikos derybose tarp Izraelio ir palestiniečių.

Po to, kai 1995 metais buvo nužudytas susitarti abiem pusėm padėjęs premjeras Yitzhakas Rabinas, buvo surengti pirmalaikiai rinkimai, po kurių į valdžią atėjo B.Netanyahu ir jo kur kas karingesnė ideologija.

Praėjus ketvirčiui amžiaus daugelis analitikų pripažįsta, kad būtent dėl B.Netanyahu veiksmų regione buvo nutolta nuo galimybės, kurią jautė milijonai palestiniečių – gyventi laisvai, neapsuptiems karių.

Palestiniečių premjeras Mohammedas Shtayyeh pirmadienį irgi pareiškė, kad B.Netanyahu patraukimas užbaigia vieną „blogiausių laikotarpių“ Izraelio ir palestiniečių konflikte.

Kai kurie B.Netanyahu varžovai ilgai tikino, kad galutinai susitaikyti ir sudaryti sąlygas Palestinos valstybės įkūrimui Izraeliui tiesiog buvo būtina – esą tik taip šalis galės suklestėti.

Vis dėlto šiandien situacija tokia, kad palestiniečiai liūdnai kalba apie tebesitęsiančią Vakarų Kranto okupaciją ir apie tai, jog B.Netanyahu bei jo sąjungininkai padėtį tik blogina leisdami kone nevaržomai plėsti žydų nausėdijas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Žydų nausėdija ir palestiniečių protestuotojai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Žydų nausėdija ir palestiniečių protestuotojai

„Netanyahu, kuris paveldėjo pačias palankiausias sąlygas taikai su palestiniečiais pasiekti, niekada nebandė pasinaudoti šia proga, – mano Izraelio žurnalistas Anshelis Pfefferis, parašęs B.Netanyahu biografiją. – Jis taiką įsivaizduoja kaip palestiniečius, klusniai vykdančius Izraelio nurodymus.“

Palestiniečių premjeras Mohammedas Shtayyeh pirmadienį irgi pareiškė, kad B.Netanyahu patraukimas užbaigia vieną „blogiausių laikotarpių“ Izraelio ir palestiniečių konflikte.

Sumaniai manevravo

Pirmojoje savo kalboje JAV Kongrese 1996 metų liepą B.Netanyahu aiškiai leido suprasti, kad Izraelis gyvens remdamasis galia, o ne kompromisais. Tada jis garsiai ir ilgai citavo senovinius hebrajų raštus.

Beveik po trijų dešimtmečių jis laikosi savo ir tikina, kad sugebėjo sutriuškinti stereotipą, esą Izraelis regione liks izoliuotas tol, kol šeimininkaus palestiniečių teritorijose.

Taikos dešimtajame dešimtmetyje siekę Izraelio politikai, kuriuos taip pliekė B.Netanyahu, dabar iš tiesų nustumti į šalies politikos paraštes.

Praėjusių metų rugpjūtį pasirašęs istorinį susitarimą su Jungtiniais Arabų Emyratais, kuriuo buvo atkurti dvišaliai diplomatiniai santykiai, B.Netanyahu pakartojo savąją mantrą: „Vėl buvo įrodytas paprastas faktas: galia pritraukia, o silpnumas atstumia. Viduriniuose Rytuose atsilaiko stiprieji ir galios pagalbą pasiekia taiką.“

Gal ir tiesa? Faktas toks, kad taikos dešimtajame dešimtmetyje siekę Izraelio politikai, kuriuos taip pliekė B.Netanyahu, dabar iš tiesų nustumti į šalies politikos paraštes.

B.Netanyahu įpėdinis Naftali Bennettas anksčiau dirbo būtent buvusiam premjerui, su kuriuo sutaria ideologine prasme.

„Scanpix“/AP nuotr./Naftali Bennettas
„Scanpix“/AP nuotr./Naftali Bennettas

Tiesa, B.Netanyahu mąstymas prie kelias savaites kritikos sulaukė – nauji neramumai Rytų Jeruzalėje ir Gazos Ruože, kritikų teigimu, parodė, kad humanitarinės ir saugumo krizės palestiniečių teritorijose ignoruoti negalima, ypač specialiai.

Vidaus politikoje arenoje B.Netanyahu visgi jau senokai įtikino rinkėjus, kad jie niekada negyveno geriau ir saugiau. Jo rėmėjai „Bibi“ vadina „Ponu Saugumu“.

Valdžią jis buvo praradęs ir buvusiam leiboristų lyderiui Ehudui Barakui, ir savo paties partijos „Likud“ atstovui Arieliui Sharonui. Bet kas sykį sugebėjo sugrįžti – ir su trenksmu.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Arielis Sharonas (kairėje) su Benjaminu Netanyahu
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Arielis Sharonas (kairėje) su Benjaminu Netanyahu

„Pernelyg anksti teigti, kad Netanyahu karjera dabar jau baigta. Paskutinio žodžio jis dar netarė – į tai būtina atsižvelgti kalbant apie Netanyahu palikimą“, – mano buvęs B.Netanyahu politinės komunikacijos komandos vadovė Orit Galili-Zucker.

„Jis valdžioje buvo tiek daug metų savo asmeninio žavesio, propagandinių gebėjimų, politinės rinkodaros išmanymu ir baime paremtos strategijos dėka“, – pridūrė specialistė.

Išvedė iš kantrybės net sąjungininkus

Kai kalba angliškai, B.Netanyahu – šiltas diplomatas. Bet hebrajiškai jis gąsdina izraeliečius arabų esą keliamu pavojumi – 2015 metais tokia retorika jam padėjo laimėti rinkimus.

2019-aisiais premjeras ir vėl sulaukė kaltinimų atviru rasizmu, kai ėmė kartoti, kad Izraelis „nėra valstybė visiems jos piliečiams“. Kalbėjo B.Netanyaju, aišku, apie Izraelio piliečius palestiniečius, kurie sudaro apie 20 proc. gyventojų.

Negana to, pastaraisiais metais, siekdamas išgelbėti savo politinę karjerą, B.Netanyahu ir „Likud“ griebiasi vis neįprastesnių šiaudų – buvo jau ne vienas rinkiminis susitarimas su radikaliais dešiniaisiais.

B.Netanyahu 2019 metais sulaukė kaltinimų atviru rasizmu, kai ėmė kartoti, kad Izraelis „nėra valstybė visiems jos piliečiams“.

B.Netanyahu kritikai ir varžovai jį jau daug metų kaltina šalies skaldymu bei teisinių normų ignoravimu – o viskas tam, kad būtų išsilaikyta politiniame elite.

„Netanyahu puikiai iškalęs Machiavelli „Princą“. Pasiekti tikslą šventa, net jei elgiamasi amoraliai. Visuomenės meilė ne tokia svarbi kaip baimė, o propagandinė kampanija garantuoja išsilaikymą olimpe“, – svarsto O.Galili-Zucker.

„Scanpix“/AP nuotr./Gazos Ruožas po Izraelio smūgių
„Scanpix“/AP nuotr./Gazos Ruožas po Izraelio smūgių

B.Netanyahu valdymo laikotarpiu Izraelis kovojo trijuose karuose prieš „Hamas“ kovotojus Gazos Ruože – paskutinysis konfliktas užgeso gegužę. 2014 metais per Izraelio aviacijos smūgis žuvo daugiau nei 2,2 tūkst. palestiniečių, daugiausia civilių. Izraelio pusėje žuvo 73 asmenys, beveik visi – kariškiai.

Ilgametis premjeras taip pat įvėlė Izraelį į vadinamąjį Vidurinių Rytų Šaltąjį karą tarp Saudo Arabijos ir Irano. B.Netanyahu stojo į Saudo Arabijos pusę, o Izraelio lėktuvai iki šiol reguliariai bombarduoja Irano pajėgas Sirijoje.

Dalies analitikų teigimu, bene didžiausia dovana per B.Netanyahu politinę karjerą jam tapo Donaldo Trumpo pergalė 2016 metų JAV prezidento rinkimuose. D.Trumpo administracija laikėsi griežtai antipalestinietiškų pozicijų.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Izraeliečiai Tel Avive švenčia B.Netanyahu pasitraukimą į opoziciją
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Izraeliečiai Tel Avive švenčia B.Netanyahu pasitraukimą į opoziciją

Kita vertus, tais pačiais metais B.Netanyahu vis giliau grimzdo į tyrimus dėl korupcinių sandorių. Įtariama, kad jis priėmė dovanas iš milijardierių, tarėsi su žiniasklaida dėl palankaus jo veiklos nušvietimo.

Palikti vyriausybės vadovo pareigas B.Netanyahu atsisakė, nors pagal tris skirtingus kaltinimus jam gresia daugiau nei 10 metų kalėjimo.

Išstumti jo nepavyko net po trejų pirmalaikių rinkimų – bet savo manevrais B.Netanyahu galiausiai išvedė iš kantrybės net dešiniuosius partnerius. Žinoma, įskaitant naujuoju premjeru jau prisiekusį Naftali Bennettą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius