Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES diplomatijos vadovė apie į Europą plūstančius ir žūvančius migrantus: „Pasiteisinimų nebeturime“

Europos Sąjungos (ES) užsienio reikalų vadovė Federica Mogherini pirmadienį pareiškė, kad 28 šalių blokas nebegali teisintis ir nieko nedaryti po paskutinės migrantus ištikusios nelaimės Viduržemio jūroje, ir pareikalavo imtis neatidėliotinų veiksmų.
Federica Mogherini
Federica Mogherini / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Po šios paskutinės tragedijos ... mes daugiau nebeturime pasiteisinimų, ES daugiau nebeturi pasiteisinimų, šalys narės daugiau nebeturi pasiteisinimų“, – sakė F.Mogherini, atvykusi dalyvauti skubiai sušauktame ES užsienio reikalų ir vidaus reikalų ministrų susitikime dėl tragedijos, per kurią prie Libijos krantų galėjo žūti iki 700 nelegalių migrantų.

„Mums reikia skubių ES ir valstybių narių veiksmų“, - pridūrė ji.

Pasak F.Mogherini, taip pat, kaip sausį Paryžiuje islamistų surengtos atakos sulaukė bendro atsako, šis incidentas turėtų paskatinti greičiau susitarti dėl bendros migracijos politikos.

„Svarbiausias klausimas  yra susitarti dėl visuotinių europinės atsakomybės principų žinant, kad lengvo sprendinio nėra“, - pridūrė ji.

F.Mogherini palietė itin opią temą, bet ji yra buvusi Italijos užsienio reikalų ministrė, o jos šaliai tenka didžiausia našta dėl pastarojo migrantų antplūdžio.

Nuo praėjusios savaitės vidurio buvo išgelbėta apie 11 tūkst. migrantų, o dabartinės tendencijos rodo, kad pernykščio antplūdžio mastas, kai Italiją pasiekė iš viso 170 tūkst. atvykėlių, tikriausiai bus viršytas.

Klausimas, kas atsakingas už prieglobsčio suteikimą migrantams ar jų grąžinimą į tėvynę, yra itin opus, Italijai skundžiantis, kad jos partnerės Bendrijoje per mažai prisideda prie šios problemos sprendimo.

Italija praėjusių metų pabaigoje nutraukė jos karinių jūrų pajėgų vykdytą paieškų ir gelbėjimo operaciją „Mare Nostrum“, protestuodama dėl augančių kaštų.

„Mare Nostrum“ pakeitė daug mažesnė ES vadovaujama operacija „Triton“, kuriai Italija skiria daug mažiau išteklių ir žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius