-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

ES narė Lenkija vis dar demokratiška, sako užsienio reikalų ministras

Lenkijos užsienio reikalų ministras ketvirtadienį paneigė kaltinimus, kad jo šalis, ES narė, linksta prie autoritarizmo, po virtinės vyriausybės reformų, dėl kurių Lenkijoje kilo protestų, o ES įspėjo dėl teisinės valstybės principų pažeidimų.
Lenkijos vėliava
ES narė Lenkija vis dar demokratiška, sako užsienio reikalų ministras / „Scanpix“/AP nuotr.

„Mes tebesame demokratinė valstybė“, – sakė Witoldas Waszczykowskis visuomeniniam transliuotojui sakė BBC, paklaustas apie naujausias teismo reformas, kurios kritikų nuomone ardo teismų nepriklausomybę ir kelia grėsmę demokratinėms vertybėms vienoje ES rytinių, buvusių komunistinių valstybių.

Europos Komisija, praėjusį mėnesį įspėjo Varšuvą, kad yra pasiruošusi pradėti precedento neturinčią procedūrą atimti iš Lenkijos jos ES balsavimo teises dėl šalies teisminių reformų, kuriomis esą pažeidžiami teisinės valstybės principai.

„Neteisinga kaltinti autoritarizmu“, – sakė W.Waszczykowskis, tvirtindamas, kad „komisija netinkamai ištyrė“ Lenkijos dešiniojo sparno populistinės partijos vyriausybės įstatyminius veiksmus.

Jis tvirtino, kad Varšuva „kantriai mėgina aptarti ir informuoti komisiją“ apie savo įstatyminius veiksmus.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Witoldas Waszczykowskis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Witoldas Waszczykowskis

„Mes tik norime likti demokratijos kelyje..., visos demokratinės institucijos išlieka“, – sakė W.Waszczykowskis.

W.Waszczykowskis: „Mes tik norime likti demokratijos kelyje..., visos demokratinės institucijos išlieka.“

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas, liberalas, partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) senas priešininkas ir buvęs Lenkijos premjeras 2007-2014 metais, neseniai įspėjo, kad „šiandien kyla klausimas dėl Lenkijos ateities Europoje“ dėl PiS įstatyminių veiksmų.

Tačiau W.Waszczykowskis BBC sakė, kad nėra „teisinio pagrindo komisijai veikti ir įsikišti..., nes galutinis sprendimas nepasiūlytas“.

PiS į valdžią atėjo 2015 metais, po aštuonerių metų opozicijoje, ir greitai pradėjo taikyti pokyčius teisinei sistemai, žiniasklaidai ir valstybinėms įmonėms, pasak kritikų tai mėginimai telkti valdžią.

„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Tuskas
„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Tuskas

Įtakingasis PiS partijos lyderis Jaroslawas Kaczynskis įsitikinęs, kad pokyčiai reikalingi,norint „dekomunizuoti“ valstybines institucijas, kurios, jo nuomone, buvo netinkamai pertvarkytos, kai Lenkija 1989 metais taikiai atmetė komunizmą.

Lenkų, kurių nuomone PiS veiksmai yra valdžios graibstymas, surengė virtinę masinių protestų.

W.Waszczykowskis: „Valstybinė televizija ir radijas priklauso valstybei. Mes tik naudojame savo prerogatyvą paskirti šių institucijų vadovą.“

W.Waszczykowskis atmetė demonstracijas, teikdamas, kad „milijonai Lenkų neprotestavo, o mūsų partiją ir vyriausybę remia daugiau nei 30 procentų gyventojų..., mes turime aiškų mandatą“.

Jis taip pat atmetė kaltinimus, kad PiS monopolizavo valstybinį radiją ir televiziją.

„Valstybinė televizija ir radijas priklauso valstybei. Mes tik naudojame savo prerogatyvą paskirti šių institucijų vadovą“, – jis sakė BBC.

PiS vyriausybė taip pat kritikuojama dėl to, kad atsisakė paklusti Europos Teisingumo Teismo, ES viršiausio teismo, įsakymui nedelsiant stabdyti medžių kirtimą Belovežo girioje, Europos paskutinėje pirmykštėje girioje.

ES paragino Lenkiją trečiadienį paklusti draudimui ir perspėjo, kad bet koks pažeidimas bus pridėtas prie platesnės Briuselio bylos prieš Varšuvą dėl demokratijos standartų.

D.Tuskas pavadino PiS vyriausybės sprendimą nekreipti dėmesio į įspėjimą „labai pavojingu..., nes tai preliudija pareiškimui, kad Lenkijai nereikia ES, o ES nereikia Lenkijos“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius