Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES spaudžia 13 valstybių uždaryti migracijos per Baltarusiją kelią

Europos Sąjunga antradienį sakė spaudžianti 13 valstybių, kad jos nebeleistų savo piliečiams vykti į Baltarusiją, iš kur migrantai mėgina nelegaliai patekti į bloką.
Migrantai Lenkijos pasienyje
Migrantai Lenkijos pasienyje / AP/„Scanpix“ nuotr.

Šis spaudimas yra dalis Briuselio reakcijos į tai, ką jis vadina Baltarusijos prezidento Aliaksandro Lukašenkos režisuojama kampanija blokui destabilizuoti, skatinant migrantus vykti prie ES – ypač Lenkijos ir Lietuvos – sienų ir taip keršijant už sankcijas Minsko režimui.

„Tai nežmoniško ir išties gangsteriško Lukašenkos režimo metodo dalis“, – žurnalistams sakė Europos Komisijos atstovas Peteris Stano.

ES jau sėkmingai spaudė Iraką stabdyti skrydžius iš Bagdado į Minską, o dabar išplėtė spaudimą ir taiko jį 13 šalių. Iš šių šalių į Baltarusiją vyksta ar galėtų vykti migrantai, kuriais gali pasinaudoti Minskas.

Dar 20 kitų valstybių ES šiuo metu „stebi“.

13 šalių, su kuriomis jau susisiekė Briuselis, yra Kamerūnas, Kongo Demokratinė Respublika, Kongas, Egiptas, Sakartvelas, Gvinėja, Irakas, Jordanija, Kazachstanas, Libanas, Pakistanas, Tadžikistanas ir Turkija.

20 stebimų šalių yra Alžyras, Azerbaidžanas, Indija, Iranas, Dramblio Kaulo Krantas, Libija, Marokas, Nigerija, Kataras, Rusija, Senegalas, Somalis, Pietų Afrikos Respublika, Šri Lanka, Sirija, Tunisas, Jungtiniai Arabų Emyratai, Uzbekistanas, Venesuela ir Jemenas.

Europos Komisijos vicepirmininkas Margaritis Schinas turi apsilankyti keliose migrantų kilmės bei tranzito šalyse ir informuoti apie Minsko migracijos gambitą bei pavojus juo susigundžiusiems žmonėms.

Rusija – svarbiausia A.Lukašenkos sąjungininkė – stebima „labai atidžiai“, sakė P.Stano.

„Rusijoje stebime situaciją dėl jos potencialo manipuliuoti žmonėmis ar paversti migraciją instrumentu, ar... Lukašenkos režimo piktnaudžiavimo potencialo“, – nurodė jis.

Pasak P.Stano, ES rengia penktą sankcijų paketą A.Lukašenkos režimui. „Bandome išsiaiškinti visas galimas savo priemones... šiai situacijai spręsti“, – pridūrė jis.

EK pirmininkė Ursula von der Leyen pareiškime nurodė, kad ES ypač nori išsiaiškinti, kaip galėtų paveikti oro bendroves, „aktyviai [prisidedančias] prie prekybos žmonėmis“ – skraidinančias migrantus į Baltarusiją.

ES antradienį sustabdė susitarimą dėl paprastesnės ES vizų Baltarusijos pareigūnams išdavimo tvarkos, priimdama EK pasiūlymą, paskelbtą rugsėjo mėnesį drauge su virtine kitų suvaržymų A.Lukašenkos režimui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius