Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES vadovai išreiškė palengvėjimą „draugui“ J.Bidenui pakeičiant Donaldą Trumpą

Europos Sąjungos aukščiausio rango pareigūnai trečiadienį išreiškė palengvėjimą dėl to, kad Baltuosiuose rūmuose vėl turės „draugą“, Joe Bidenui juose pakeičiant Donaldą Trumpą.
Joe Bidenas
Joe Bidenas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis sakė, kad reikėtų pasinaudoti proga ir suformuoti naują demokratinių galių „steigiamąjį paktą“.

Europos Parlamente prie jo prisidėjo Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen, kuri taip pat kreipėsi į europarlamentarus likus kelioms valandoms iki J.Bideno inauguracijos.

„Ši sena ceremonija ant JAV Kapitolijaus laiptų pademonstruos Amerikos demokratijos sugebėjimą atsigauti ir bus didžiulis įrodymas, kad vėl, po ilgų ketverių metų, Europa turi draugą Baltuosiuose rūmuose“, – sakė ji.

VIDEO: J.Bideno inauguracijos repeticiją sugadino gaisras, baiminamasi dėl saugumo tikrosios ceremonijos metu

Tačiau, pasak EK pirmininkės, tai, kad milijonai amerikiečių balsavo už D.Trumpą, o kai kurie jų sausio 6 dieną dėl jo šturmavo Kapitolijų, turėtų būti perspėjimas.

„Prezidentas Trumpas po kelių valandų gali tapti istorija, bet jo šalininkai lieka. Per rinkimus daugiau kaip 70 mln. amerikiečių balsavo už Trumpą, – pažymėjo U.von der Leyen. – Keli šimtai jų vos prieš kelias dienas šturmavo Kapitolijų Vašingtone, Amerikos demokratijos širdį.“

„Tikrai taip viskas ir atrodo, kai žodžiai virsta darbais, kai neapykantos kalba ir melagienos tampa realiu pavojumi demokratijai“, – pridūrė ji.

„Absurdiškos fantazijos“

„Nors čia įsitvirtinusi nusistovėjusi demokratija, negalime manyti, kad esame apsaugoti nuo tokių reiškinių“, – sakė EK vadovė, kuri JAV vykusias riaušes palygino su nesenu vokiečių aktyvistų bandymu įsiveržti į Reichstagą Berlyne protestuojant prieš koronaviruso stabdymo priemones.

Ji taip pat paminėjo britų parlamentarę Jo Cox, kurią kraštutinių dešiniųjų aktyvistas nužudė likus kelioms savaitėms iki JK nubalsavo už išstojimą iš Europos Sąjungos.

„Žinoma, Kapitolijaus šturmas kai kuo skiriasi, bet ir čia yra žmonių, kurie jaučia skriaudą ir pyktį“, – įspėjo ji.

Europiečiai turėtų saugotis „žmonių, tvirtai besilaikančių nevaldomų sąmokslo teorijų, kurios dažnai būna painūs visiškai absurdiškų fantazijų kratiniai“, sakė U.von der Leyen.

Ch.Michelis, kuris tikisi neilgai trukus priimti J.Bideną ES ir JAV viršūnių susitikime lygiagrečiai vykstant NATO susitikimui Briuselyje, kalbėjo kiek optimistiškiau.

„Įstatymas, tvarka ir demokratija nugalėjo šį gėdingą bandymą panaikinti rinkimus. Amerikos demokratija įrodė savo jėgą ir gebėjimą atsigauti“, – sakė jis.

„Kurkime naują steigiamąjį paktą dėl stipresnės Europos, dėl stipresnės Amerikos ir dėl geresnio pasaulio“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius