-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Estijos premjeras Juris Ratas: „Nord Stream 2“ projektui nepritariame

Estijos premjeras Juris Ratas pareiškė, jog jo šalis pritaria Baltijos jūrą kertančio Rusijos eksporto dujotiekio plėtros projektui „Nord Stream 2“, kurį laiko politinio pobūdžio.
Juri Ratas
Juri Ratas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Estijos pozicija dėl „Nord Stream 2“ projekto – tokia pat kaip ir dėl „Nord Stream 1“. Tai – politinio pobūdžio projektas, ir Estija supranta, kam tai reikalingas, kai „Nord Stream 1“ visos galimybės nėra panaudojamos“, – pareiškė Estijos vyriausybės vadovas, atvykęs į NATO viršūnių susitikimą Briuselyje.

Tokią nuomonę J. Ratas išsakė, komentuodamas į Briuselį taip pat atvykusio JAV prezidento Donaldo Trumpo pasisakymą, jog „Nord Stream 2“ projektui neprieštaraujanti Vokietija energetikos srityje Vokietija yra tapusi „Rusijos įkaite“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./D.Trumpo ir J.Stoltenbergo susitikimas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./D.Trumpo ir J.Stoltenbergo susitikimas

Pagal trečdalį Europos dujų rinkos kontroliuojančio Rusijos dujų giganto „Gazprom“ Europai peršamą projektą „Nord Stream 2“, daugiau kaip 1,2 tūkst. kilometrų ilgio vamzdyno realus metinis pralaidumas išaugtų dukart iki 120 mlrd. kubinių metrų. Papildomas dvi dujotiekio gijas tikimasi pradėti artimiausiais mėnesiais, o 9 mlrd. eurų vertinamą projektą užbaigti iki ateinančių metų pabaigos, kai baigs galioti jo sutartis su Ukraina dėl dujų tranzito.

„Nord Stream 2“ projektas sulaukė ir kai kurių kitų Europos šalių, įskaitant Lietuvos ir Lenkijos, pasipriešinimo, kurios jį laiko ne komerciniu, o politiniu, kuriuo siekiama pakenkti Ukrainai bei suskaldyti Europą.

Vienintelis šio projekto vystymo bendrovės „Nord Stream 2“ akcininkas yra „Gazprom“, o jo dabartiniai partneriai – Vokietijos „Wintershall“ bei „Uniper“, Austrijos OMV, Prancūzijos „Engie“, Didžiosios Britanijos ir Nyderlandų „Dutch Shell“ – yra projekto finansavimo dalininkai ir būsimos naudos gavėjai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius