-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Etiopijos premjeras Barackui Obamai: mūsų įsipareigojimas demokratijai yra realus

Etiopijos ministras pirmininkas, priimantis šalyje su vizitu besilankantį JAV prezidentą Baracką Obamą, pirmadienį pamėgino atremti kritiką dėl demokratijos stygiaus jo šalyje, pareiškęs, kad jis esąs įsipareigojęs reformoms.
JAV prezidentas Barackas Obama su Etiopijos premjeru Hailemariamu Desalegniu
JAV prezidentas Barackas Obama su Etiopijos premjeru Hailemariamu Desalegniu / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Mūsų įsipareigojimas demokratijai yra realus ir nepaviršutinis“, – sakė Hailemariamas Desalegnis.

Etiopija yra tradiciškai svarbi strateginė Jungtinių Valstijų partnerė.

Savo pastaba jis tarsi atsikirto B.Obamai, kuris nurodė, kad tai sritis „kurioje ketiname suintensyvinti“ diskusijas.

Etiopija yra tradiciškai svarbi strateginė Jungtinių Valstijų partnerė, bet ši šalis, kurioje įsikūrusi Afrikos Sąjungos (AS) būstinė, susilaukia kritikos dėl demokratijos stygiaus ir žmogaus teisių padėties.

B.Obamos vizitas buvo surengtas praėjus dviem mėnesiams po to, kai Hailemariamo Desalegnio valdančioji koalicija laimėjo visas vietas parlamente per rinkimus, kurie, anot opozicijos, buvo temdomi politinių represijų.

Etiopija, kaip ir Kenija, kurioje savaitgalį lankėsi B.Obama, yra įsitraukusi į kovą su Somalyje veikiančiu islamistų judėjimu „al Shebab“, palaikančiu ryšius su tarptautiniu teroristų tinklu „al Qaeda“. Abiejų šalių kariai yra dislokuoti Somalyje, dalyvaudami AS ir JAV palaikomoje misijoje.

Tačiau JAV valstybės departamentas atkreipė dėmesį į „žodžio laisvės varžymą“ Etiopijoje, taip pat „politiškai motyvuotus teismus“ ir „opozicijos narių bei žurnalistų persekiojimą bei bauginimą“.

B.Obama: situacija Pietų Sudane toliau blogėja

JAV prezidentas Barackas Obama pirmadienį pareiškė, kad nors situacija pilietinio karo draskomame Pietų Sudane blogėja, atėjo laikas persilaužimui taikos pastangose.

„Nelaimei, situacija toliau blogėja. Humanitarinė situacija blogėja. Reikia atkreipti dėmesį į tai, kad regione, kuris taip ilgai yra draskomas konflikto ir nusinešė tiek daug gyvybių, gali atsinaujinti konfliktas“, – Etiopijos sostinėje Adis Abeboje sakė B.Obama.

„Neturime daug laiko. Sąlygos vietoje darosi vis blogesnės. Tikslas yra užtikrinti, kad JAV ir IGAD (regioninis blokas, koordinuojantis taikos procesą) susivienytų dėl šios taikos derybų baigiamosios fazės strategijos“, - sakė JAV lyderis.

„Dabar laikas persilaužimui“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius