Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europos galios atmeta „bet kokius Irano ultimatumus“

Europos galios ketvirtadienį pareiškė vis dar remiančios susitarimą su Iranu, bet atmetė Teherano „bet kokius ultimatumus“ dėl jo išsaugojimo.
Federica Mogherini
Federica Mogherini / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Atmetame bet kokius ultimatumus ir vertinsime, kaip Iranas laikosi (susitarimo) remdamiesi Irano... įsipareigojimų vykdymu“, – sakoma ES užsienio politikos vadovės Federicos Mogherini ir Didžiosios Britanijos, Prancūzijos bei Vokietijos užsienio reikalų ministrų pareiškime.

Pagal didžiųjų valstybių 2015 metų susitarimą su Iranu Teheranas sutiko apkarpyti savo branduolines ambicijas mainais į jam taikomų tarptautinių sankcijų sušvelninimą. Prieš metus Jungtinės Valstijos pasitraukė iš susitarimo ir vėl įvedė Iranui vienašališkas sankcijas.

Trečiadienį Iranas paskelbė, kad kad įšaldys dalį susitarime numatytų savo įsipareigojimų dėl branduolinės veiklos limitų, kol didžiosios valstybės ras būdą apeiti atnaujinamas JAV sankcijas. Vašingtonas apkaltino Teheraną griebiantis šantažo.

Teheranas sakė reaguojantis į atnaujintas Vašingtono sankcijas, sudavusias skaudų smūgį Irano ekonomikai.

Europiečių pareiškime akcentuojami „mūsų pačių tvirti įsipareigojimai pagal šį susitarimą, taip pat ir dėl sankcijų panaikinimo Irano žmonių labui“, ir kritikuojamos JAV sankcijos.

„Šiuo atžvilgiu apgailestaujame, kad Jungtinės Valstijos pasitraukusios iš JCPOA sugrąžino sankcijas“, – sakoma pareiškime. JCPOA yra Bendrasis išsamių veiksmų planas (Joint Comprehensive Plan of Action) – taip oficialiai vadinamas susitarimas.

„Raginame šalis, nedalyvaujančias JCPOA, susilaikyti nuo bet kokių veiksmų, trukdančių likusioms šalims visiškai vykdyti savo įsipareigojimus“, – nurodoma pareiškime.

Europos galios pridūrė, kad yra „pasiryžusios toliau stengtis palaikyti teisėtą prekybą su Iranu“, taip bandant išsaugoti pavojuje atsidūrusią sutartį.

Tačiau nurodoma, kad Iranas tuo pačiu metu privalo „visiškai vykdyti savo įsipareigojimus pagal JCPOA, kaip darė iki šiol, ir susilaikyti nuo bet kokių eskaluojančių žingsnių“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius