Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europos Sąjungos finansų ministrai renka kandidatą į TVF vadovus

Europos Sąjungos (ES) finansų ministrai penktadienį renka kandidatą, kuris pakeis Christine Lagarde Tarptautinio valiutos fondo (TVF) vadovo poste.
Tarptautinis valiutos fondas
Tarptautinis valiutos fondas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Europos bloko ministrai kelias savaites tęsė derybas, tačiau sutarimo taip ir nepasiekė, todėl penktadienį buvo surengtas balsavimas elektroniniu paštu, rašo britų verslo dienraštis „The Financial Times“.

Kandidatų sąraše liko keturi žmonės: Ispanijos ekonomikos ministrė Nadia Calvino, buvęs Nyderlandų finansų ministras Jeroenas Dijsselbloemas, Pasaulio banko generalinė direktorė Kristalina Georgijeva ir Suomijos centrinio banko vadovas Olli Rehnas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Christine Lagarde
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Christine Lagarde

ES deryboms dėl kandidato vadovavusi Prancūzijos finansų ministerija pareiškė, jog dabartinis Eurogrupės vadovas portugalas Mario Centeno iš kandidatų sąrašo buvo išbrauktas dar prieš balsavimą, rašo agentūra „Bloomberg“.

Tuo tarpu Didžioji Britanija neiškėlė savo kandidato, nors balsavimas buvo atidėtas iki penktadienio, kad Londonas po neseniai įvykusių pokyčių vyriausybėje turėtų laiko apsispręsti šiuo klausimu.

Pagal nerašytą tradiciją TVF vadovo postas atitenka europiečiui, o Pasaulio banko vadovo kėdė – amerikiečiui.

Dabartinė Fondo vadovė Ch.Lagarde, kurią kiek anksčiau buvo pasiūlyta skirti vadovauti Europos Centriniam Bankui (ECB), atsisakė TVF vadovės įgaliojimų, o jos atsistatydinimas iš šio posto įsigalios rugsėjo 12-ąją.

Pereinamuoju laikotarpiu Fondui vadovauja Ch.Lagarde pavaduotojas Davidas Liptonas.

Tai, kad ES šalims nepavyksta sutarti dėl kandidato, parodo Europos šalyse vyraujančias prieštaringas nuomones apie TVF vaidmenį per 2008 metais prasidėjusią finansų krizę, rašo „The Financial Times“.

Pietų Europos šalys puikiai atsimena griežto taupymo priemones, kurių joms teko imtis pagal gelbėjimo programas, kuriose dalyvavo ir TVF.

O Šiaurės šalys nerimauja, jog kandidatai iš Pietų Europos gali stokoti būtinos patirties ir todėl nepakankamai griežtai reikalaus, kad TVF pagalbos prašančios valstybės įgyvendintų būtinas reformas.

Pagal ES kvalifikuotosios daugumos balsavimo taisykles, laimėtoją turės paremti bent 16 iš 27 valstybių narių, kurioms kartu teks mažiausiai 65 proc. visų bloko gyventojų.

„Prireikus bus surengti keli balsavimo etapai“, – pareiškė Prancūzijos finansų ministerija.

Naują vadovą TVF planuoja pasirinkti iki spalio 4 dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius