Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europos Sąjungos teismas: Vengrija pažeidė prieglobsčio teisę

Europos Sąjungos aukščiausios instancijos teismas ketvirtadienį nusprendė, kad Vengrija pažeidė teisę, užkirsdama kelią kai kuriems migrantams prašyti prieglobsčio ir perkeldama daugelį jų į tranzito stovyklas.
Vengrijos vėliava
Vengrijos vėliava / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Vengrija neįvykdė savo įsipareigojimų pagal ES teisės aktus dėl tarptautinės apsaugos suteikimo procedūrų“, – nurodė Europos Teisingumo teismas.

Per 2015 metų krizės piką, kai tūkstančiai migrantų ir pabėgėlių plūdo į pietryčių Europą, iš kur keliavo tolyn į šiaurę ir vakarus, Vengrija stojo jiems skersai kelio.

Griežtos antiimigracinės politikos besilaikanti ministro pirmininko Viktoro Orbano nacionalistų vyriausybė perkeldavo migrantus į tranzito zonas ir apribodavo jų galimybes prašyti prieglobsčio.

Teismas nustatė, kad Vengrija neleisdavo prieglobsčio prašytojams išeiti iš stovyklų, kol būdavo nagrinėjami jų prašymai, ir neužtikrino specialios apsaugos vaikams bei pažeidžiamiems asmenims.

Anot teismo, jei prašymas suteikti prieglobstį būdavo atmetamas, tam tikrais atvejais „tie kitų valstybių piliečiai būdavo priverstinai palydimi policijos už tvoros, pastatytos keli metrai nuo sienos su Serbija, kur yra žemės ruožas be jokios infrastruktūros“.

Tokie veiksmai pažeidžia ES direktyvą, numatančią nelegalių migrantų grąžinimo saugiklius.

„Teisės prašyti suteikti tarptautinę apsaugą suvaržymas, neteisėtas tarptautinės apsaugos prašančių asmenų laikymas tranzito zonose ir neteisėtas trečiųjų šalių piliečių perkėlimas į pasienio rajoną nesilaikant grąžinimo procedūros garantijų yra ES teisės pažeidimai“, – nurodė teismas.

Budapeštas seniai nesutaria su Briuseliu dėl migracijos ir pabėgėlių politikos. V.Orbano vyriausybė kaltina Bendriją, esą ši bando priversti šalį sutikti su masine imigracija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius