Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europos ultradešinieji džiaugsmingai sveikina vengrų nacionalistą V.Orbaną su pergale

Europos ultradešiniųjų partijos pirmadienį džiaugsmingai sveikino vengrų nacionalistą ministrą pirmininką Viktorą Orbaną su pergale rinkimuose, nuosaikesnės partijos jam siuntė dalykinius sveikinimus, o teisių gynėjai perspėjo dėl jo antiimigracinės politikos.
Viktoras Orbanas
Viktoras Orbanas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

V.Orbano partijos triuškinama pergalė savaitgalį vykusiuose visuotiniuose rinkimuose, užtikrinusi jam ketvirtą kadenciją premjero poste, Europoje buvo sutikta nevienodai.

ES tiesia ranką

Nors V.Orbanas yra griežtas Europos Sąjungos kritikas, pliekia Bendrijos migracijos politiką ir nevengia kritikuoti pilietinės visuomenės, tačiau ES vykdomosios valdžios institucijos Europos Komisijos vadovas Jeanas-Claude'as Junckeris nedvejodamas nusprendė ištiesti jam ranką.

Kaip pranešė J.C.Junckerio atstovas, jis ketina raštu pasveikinti V.Orbaną su „aiškia pergale“ ir pasikalbėti su juo telefonu.

„Scanpix“/AP nuotr./Jeanas-Claude'as Junckeris
„Scanpix“/AP nuotr./Jeanas-Claude'as Junckeris

Bendradarbiaukime, sako Vokietija

Vokietijos kanclerė Angela Merkel taip pat pasveikino V.Orbaną ir paragino jį bendradarbiauti sprendžiant nesutarimus keliančius klausimus, pranešė kanclerės atstovas spaudai Steffenas Seibertas per spaudos konferenciją.

„Aišku, kad mūsų bendradarbiavimas yra prieštaravimų objektas, kaip ir mūsų šalių skirtingos pozicijos dėl migracijos politikos, tačiau kanclerė siūlo tęsti tą bendradarbiavimą ne tik dvišaliame kontekste, bet ir visoje Europoje ir laikytis mus vienijančių vertybių“, – sakė jis.

Lenkijos bendražygis

Lenkijos dešiniųjų pažiūrų ministrui pirmininkui Mateuszui Morawieckiui priešintis Bendrijai yra sunkus darbas, bet kažkas jį turi atlikti. Todėl savo sąjungininkui V.Orbanui jis palinkėjo sėkmės šiame kelyje.

„Reformų kelias niekada nėra lengvas, – parašė M.Morawieckis socialiniame tinkle „Twitter“. – Visuomenės daugumos parama rodo, kad stengtis yra verta.“

Ultradešiniųjų sveikinimai

Europos ultradešinieji vienas po kito džiaugsmingai sveikino V.Orbaną. Jo pergale džiaugėsi Prancūzijos Nacionalinio fronto lyderė Marine Le Pen, Nyderlandų Laisvės partijos vadovas Geertas Wildersas, Vokietijos kraštutinių dešiniųjų partijos „Alternatyva Vokietijai“ (AfD) vicepirmininkė Beatrix von Storch ir buvęs Jungtinės Karalystės nepriklausomybės partijos (UKIP) lyderis Nigelas Farage'as.

„ES primetamas vertybių iškraipymas ir masinė migracija dar kartą buvo atmesti“, – parašė M.Le Pen tviteryje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Geertas Wildersas ir Marine Le Pen
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Geertas Wildersas ir Marine Le Pen

Italija „ignoruoja grasinimus“

Italijos kraštutinių dešiniųjų partija „Šiaurės lyga“, siekianti teisės formuoti vyriausybę po aiškaus nugalėtojo nenulėmusių visuotinių rinkimų, paskatinta V.Orbano pergalės, pasinaudojo proga išsakyti savo požiūrį į Vengrijoje gimusį JAV milijardierių filantropą George'ą Sorosą.

„Vengrija balsavo iš širdies ir su galva, ignoruodama Briuselio grasinimus ir Soroso milijardus. Tikiuosi netrukus susitikti su jumis kaip Italijos ministras pirmininkas“, – parašė Lygos lyderis Matteo Salvini socialiniame tinkle „Facebook“.

„Amnesty International“ perspėja dėl priešiškumo

Tuo tarpu žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ perspėjo dėl „bandymų kurstyti priešiškumą pabėgėliams ir migrantams“, V.Orbanui liekant prie valdžios vairo.

„Mūsų neišgąsdins tie, kurie bando užgniaužti Vengrijos kritikuojančius balsus ir sukurti baimės atmosferą“, – paskelbė „Amnesty International“ direktorė Europoje Gauri van Gulik.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius