Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

F.Hollande'as: Prancūzijos pasaulietiški įstatymai gali būti suderinami su islamu

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as ketvirtadienį pareiškė, kad šalies griežtai sekuliarūs įstatymai, atskiriantys Bažnyčią nuo valstybės, netrukdo šalyje gyvenančiai didelei musulmonų bendruomenei praktikuoti savo tikėjimą.
Francois Hollande'as
Francois Hollande'as / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Savo kalboje apie terorizmą ir demokratiją, kuri buvo pasakyta vykstant įtemptoms diskusijoms dėl draudimo dėvėti musulmoniškus visą kūną dengiančius kostiumėlius – burkinius – Prancūzijos paplūdimiuose, F.Hollande'as pabrėžė, kad „pasaulietiškumo idėja niekaip neprieštarauja islamo praktikavimui Prancūzijoje, jeigu yra gerbiami įstatymai“.

Beveik 30 pajūrio kurortų neseniai uždraudė savo paplūdimiuose moterims dėvėti burkinius, bet tokį žingsnį visuomenė įvertino prieštaringai.

Pasak F.Hollande'o, pasaulietiškumas nėra „valstybės religija“, kuri yra naudojama prieš kitas religijas.

Valstybė užtikrina „tikėjimo arba netikėjimo laisvę“, kol tikėjimo demonstravimas „netrukdo viešajai tvarkai“, sakė jis.

Paklausęs, ar islamas yra suderinamas su pasaulietiška Prancūzijos valstybe, kaip suderinama krikščionybė ir judaizmas, F.Hollande'as atsakė: „Mano atsakymas – taip, žinoma.“

„Respublika privalo atsakyti į klausimą: ar ji tikrai yra pasiruošusi padaryti vietos religijai, nors prieš šimtmetį neįsivaizdavo, kad ji taip išplis? Šiuo atveju mano atsakymas toks pats – taip, žinoma“, – kalbėjo Prancūzijos prezidentas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius