Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kritikos dėl nuomonės apie burkinius įžeistas M.Vallsas: „Mes kovojame už laisvę“

Prancūzijos vyriausybės vadovas Manuelis Vallsas užsipuolė JAV dienraštį „The New York Times“, kurio rašinyje apie burkinius – visą kūną dengiančius moteriškus maudymosi kostiumėlius – prancūzės musulmonės skundėsi diskriminacija ir net persekiojimu, skelbia naujienų agentūra AFP.
Manuelis Vallsas
Manuelis Vallsas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pasak M.Vallso, „The New York Times“ straipsnyje piešiamas „nepriimtinas Prancūzijos paveikslas, kuris nėra teisingas“.

Rašinio autorė Lillie Dremaux prieš paskelbdama publikaciją paprašė Vakarų Europos šalyse gyvenančių musulmonių parašyti jai ir taip įsijungti į diskusijas dėl burkinių. L.Dremaux sulaukė daugiau nei 1 tūkst. komentarų.

Viena moteris rašė: „Bijau, kad vieną dieną gali tekti ant drabužių užsiklijuoti geltoną pusmėnulį – kaip ne taip seniai žydams Dovydo žvaigždę.“

„Prancūzijos musulmonėms turėtų būti galima prašytis prieglobsčio Jungtinėse Valstijose – juk mes taip įnirtingai persekiojamos“, – teigė kita.

M.Vallsas neliko patenkintas ir „su didžiausia energija“ pasmerkė tai, kad cituojamos moterys musulmonės, kurios „aiškina, jog jų balsai slopinami, jog Prancūzija jas skriaudžia“.

Socialistas premjeras praėjusį mėnesį buvo gausiai kritikuojamas, kai pareiškė, kad burkinis yra „moterų pavergimo simbolis“. Bet M.Vallsas dabar pakartojo savo poziciją – jį esą siutina užsienio žiniasklaidos Prancūzijai metami kaltinimai, kad valstybė riboja musulmonų teisę praktikuoti savo religiją.

„Ne, mes kaip tik kovojame už laisvę. Tuose komentaruose burkinis vaizduojamas kaip moterų išsilaisvinimo simbolis. Viena moteris rašė, kad jos sesuo pagaliau gali žaisti su savo vaikais paplūdimyje, o ne sėdėti šešėlyje.

Kita teigė, kad galvos apdangalo dėvėjimas reiškia ne vergovę, o kitokį moteriškumą. Šių moterų teiginiai liudija apie visišką susitaikymą su vyrų dominavimu“, – teigė M.Vallsas.

M.Vallsas: „Burkinis yra radikalaus islamizmo, kuris siekia įsigalėti viešojoje erdvėje, provokacija.“

„Prancūzijoje mes sakome, kad moterys, atvirkščiai, negali būti jokio dominavimo simboliu. Bet kokia mintis, kad moterys turi slėptis nuo viešumo, reiškia vyrų dominavimą“, – pridūrė Prancūzijos premjeras.

Jo teigimu, burkinis nėra paprastas maudymosi kostiumas: „Burkinis yra radikalaus islamizmo, kuris siekia įsigalėti viešojoje erdvėje, provokacija.“

Prancūzijoje, kur gyvena apie 5 mln. musulmonų, burkinius įmanoma pamatyti itin retai. Tačiau po teroro atakų Paryžiuje ir Nicoje beveik 30 pajūrio kurortų buvo uždraudę savo paplūdimiuose moterims dėvėti šiuos visą kūną dengiančius maudymosi kostiumėlius.

„Twitter“ nuotr./Policininkai apsupo burkinį apsirengusią moterį
„Twitter“ nuotr./Policininkai apsupo burkinį apsirengusią moterį

Vis dėlto Prancūzijos aukščiausiasis administracinis teismas penktadienį panaikino šį nutarimą viename mieste, o tai turėtų sukurti teisinį precedentą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius