Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Filipinų prezidentas Rodrigo Duterte grasina nutraukti karinį paktą su JAV

Filipinų prezidentas Rodrigo Duterte ketvirtadienį pagrasino nutraukti svarbią sutartį dėl kasmetinių karinių pratybų su JAV kariais, jei Vašingtonas nesugrąžins kelioninės vizos vienam pareigūnui, atsakingam už jo karo su prekeiviais narkotikais vykdymą.
Rodrigo Duterte ir Donaldas Trumpas
Rodrigo Duterte ir Donaldas Trumpas / „Scanpix“/AP nuotr.

Tai buvo naujausi R.Duterte grasinimai apriboti ar apskritai nutraukti ryšius su istorine sąjungininke JAV; jų valstybės vadovas periodiškai išsako, kai sulaukia kritikos dėl savo kruvinos kampanijos Filipinuose.

Šįkart R.Duterte sureagavo į buvusio nacionalinės policijos viršininko Ronaldo dela Rosos, šiuo metu einančio senatoriaus pareigas, pareiškimą, kad JAV panaikino jo vizą, nenurodydamos priežasties.

R.dela Rosa buvo pagrindinis tarptautinės bendruomenės pasmerktos R.Duterte kampanijos vykdytojas. Policija nurodo, kad jos metu buvo nukauti kiek daugiau nei 5 500 įtariamų narkotikų vartotojų ir prekeivių.

Žmogaus teisių gynėjai mano, kad tikrasis aukų skaičius yra keturis kartus didesnis ir gali prilygti nusikaltimams žmoniškumui.

JAV valstybės departamentas ir ambasada Maniloje neatsakė į prašymus pakomentuoti sprendimą panaikinti R. dela Rosos vizą.

R.Duterte užėmė puolamąją poziciją sakydamas kalbą vėlai ketvirtadienį.

„Dabar jie neįsileidžia „Bato“ (fil. Uolos) į Ameriką“, – piktinosi prezidentas, paminėdamas R.dela Rosos pravardę.

„Jei neištaisysite šios klaidos, visų pirma uždarysiu bazes, [įsteigtas pagal] Viešinčių pajėgų susitarimą, – pridūrė valstybės vadovas. – Duodu... Amerikos vyriausybei vieną mėnesį pradedant nuo dabar.“

Viešinčių pajėgų susitarime (Visiting Forces Agreement, VFA) išdėstytos taisyklės, reglamentuojančios JAV karių, dalyvaujančių bendrose karinėse pratybose Filipinuose, elgesį.

Šis paktas suteikė teisinį pagrindą atnaujinti dviejų sąjungininkių didelio masto mokymus po to, kai JAV kariuomenė 10-e dešimtmetyje uždarė savo bazes Filipinuose, šalyje augant antiamerikietiškoms nuotaikoms.

2016 metais R.Duterte taip pat grasino nutraukti susitarimą, kritikuodamas ryšius su JAV ir skelbdamas apie Filipinų planus „atsiskirti“ nuo buvusios kolonijinės šeimininkės.

Iki šiol prezidentas neištesėjo savo grasinimų; dalis jų nuskambėjo JAV eksprezidentui Barackui Obamai 2016 metais pasmerkus R.Duterte kampaniją prieš narkotikus.

Vašingtono ir Manilos santykiai kiek sutvirtėjo, kai į valdžią JAV atėjo prezidentas Donaldas Trumpas, reiškiantis palaikymą R.Duterte.

Tačiau amerikiečių įstatymų leidėjams neseniai pažėrus naujos kritikos, įtampa tarp abiejų šalių vėl paaštrėjo.

Gruodį Filipinai uždraudė įvažiuoti į šalį JAV senatoriams Richardui Durbinui ir Patrickui Leahy, parengusiems teisės aktą, pagal kurį buvo uždrausta Jungtinėse Valstijose lankytis pareigūnams, prisidėjusiems prie filipiniečių senatorės Leilos de Limos įkalinimo.

L.de Lima, viena žinomiausių R.Duterte karo su prekeiviais narkotikais kritikių, kalinama nuo 2017 metų vasario dėl su narkotikais susijusio kaltinimo, kuris, jos teigimu, buvo sufabrikuotas siekiant ją nutildyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius