Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Floridoje gyvenantis lietuvis apie uraganą Irma: „Grėsmė – tikra ir labai rimta“

Trečiadienį Karibų regione siautėjęs uraganas Irma jau nusinešė mažiausiai dešimt gyvybių. Meteorologai teigia, kad Irma – ilgiausiai nesilpstantis užregistruotas uraganas, kurio vėjo gūsiai siekia 295 kilometrus per valandą. Prognozuojama, kad stichija greitu metu priartės prie JAV pakrantės.
Uraganas Irma siaučia Karibų salose
Uraganas Irma siaučia Karibų salose / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Lietuvis Augustinas Navickas gyvena ir studijuoja Floridos valstijoje esančiame Daitonos mieste. Vaikinas pasakoja, kad antradienį vakare visiems studentams buvo liepta evakuotis, buvo uždarytos visos Volušos apygardos mokyklos.

A.Navickas evakavosi į už 770 km nuo Daitonos esančią Pietų Karoliną – jei Irma priartės prie šios valstijos, ji turėtų būti gerokai nusilpusi. Vis dėlto prieš palikdamas Daitoną vaikinas spėjo pamatyti, kaip stichinei nelaimei ruošiasi vietiniai.

„Kol kas viskas atrodo taip pat, kaip artėjant praeitais metais siautusiam uraganui „Matthew“: parduotuvėse – didelės eilės, išparduotas vanduo, pabrango benzinas, iš miesto traukiasi daugybė mašinų.

„Facebook“ nuotr./Augustinas Navickas
„Facebook“ nuotr./Augustinas Navickas

Žmonės perka baterijas, žibintuvėlius, maistą skardinėse, ledukus ir daug vandens. Ruošiamasi išgyventi tuo atveju, jei kelioms dienoms dingtų elektra ir vanduo“, – 15min pasakojo A.Navickas.

A.Navickas: „Taip pat prisipildžiau automobilio baką, nes niekada negali žinoti, kaip audra pasisuks. Gali vėl tekti krauti daiktus ir važiuoti ten, kur nesiaučia uraganas.“

Šiuo metu JAV gyvenantis lietuvis pasakoja, kad uragano atveju tiesiog būtina turėti grynųjų pinigų – „dingus elektrai visame mieste kortele nieko nenusipirksi“.

„Taip pat prisipildžiau automobilio kuro baką, nes niekada negali žinoti, kaip audra pasisuks. Gali vėl tekti krautis daiktus ir važiuoti ten, kur nesiaučia uraganas“, – apie savo pasiruošimą pasakojo A.Navickas.

Vaikinas tikina į uragano grėsmę reaguojantis ramiai.

„Manau, kad atsitraukiau į pakankamai saugią vietą, kad baisiausios audros nepamatysiu. Patirtis su (uraganu) Matthew leidžia jaustis ramiau – maždaug žinau, ko tikėtis, kaip viskas atrodys. Liūdna, kad teko palikti audrai nusiaubti mylimą Daitonos miestelį“, – 15min teigė pašnekovas.

Įvairi vietinių reakcija

A.Navickas pasakoja, kad ne vieną stichinę nelaimę išgyvenę amerikiečiai reaguoja įvairiai.

„Vieni perka maistą ir uragano išgyvenimo rinkinius kelioms savaitėms į priekį, nes nenori palikti namų ir ruošiasi sutikti audrą Floridoje. Kiti evakuojasi ant automobilių užsirašę „Irma Shirma – We survived 2004“, – sakė lietuvis.

Pašnekovas pasakojo, kad galimybę evakuotis turi ne visi.

„Žinoma, yra žmonių, kurie mano, kad uraganai – nieko baisaus. Tačiau po praėjusių metu (uragano) Matthew, kuris nusinešė ne vieną gyvybę, dabar namie lieka tik tie, kurie dirba pagalbos tarnybose arba neturi jokių alternatyvų ir negali išvykti“, – 15min teigė A.Navickas.

A.Navickas: „Po to, kai pasirodė pirmieji vaizdo įrašai iš uragano Irmos siaubiamų Barbudos ir Šv.Tomo salų, žmonės suprato, kad visi juokai turi baigtis čia ir dabar, nes grėsmė – tikra ir labai rimta“.

Vaikinas pasakoja, kad jo draugai tarptautiniai studentai, kurie negali išvykti iš namų, apsistojo viešbučiuose ir Volušos apygardos prieglaudose – ten, kur saugu.

„Šiuo metu žmonės vis dar yra ramūs, tačiau vyksta kažkoks neaiškus laukimas. Po to, kai pasirodė pirmieji vaizdo įrašai iš uragano Irmos siaubiamų Barbudos ir Šv.Tomo salų, žmonės suprato, kad visi juokai turi baigtis čia ir dabar, nes grėsmė – tikra ir labai rimta“, – nelinksmais įspūdžiais dalinasi vaikinas.

Trečiadienį meteorologai pranešė užfiksavę dar vieną Irmos rekordą – audra laikoma stipriausiu uraganu Atlanto vandenyne per visą istoriją.

Uraganas Irma vėlų trečiadienio vakarą slinko šiaurine Puerto Riko pakrante, pavojingai artėdamas Floridos link. Čia buvo evakuotos vietovės, kurioms iškilusi didžiausia grėsmė susidurti su stichija.

Itin smarkiai nuo audros nukentėjo Prancūzijos ir Nyderlandų valdoma Šv. Martyno sala, garsėjanti įspūdingais paplūdimiais bei audringu naktiniu gyvenimu. Prancūziškojoje salos dalyje žuvo mažiausiai šeši žmonės bei buvo sugriauta apie 95 proc. visų pastatų, informavo pareigūnai.

Niūrios prognozės Floridai

Aukščiausios – penktos – kategorijos audra gali padaryti didelės žalos pastatams ir infrastruktūrai. Tokio stiprumo uraganas gali lengvai nuplėšti namų stogus, išdaužyti langus, išvartyti medžius ir sukelti potvynių. Dėl to kyla pavojus ir žmonių gyvybėms. Visgi tokio stiprumo audrų Atlanto vandenyne susiformuoja itin retai.

Audra Irma atslinko praėjus vos daugiau nei savaitei po to, kai Teksase ir Luizianoje siautėjo uraganas Harvey. Be kita ko, trečiadienį buvo pranešta, kad Atlanto vandenyne iki uragano sustiprėjo atogrąžų audra Jose, o Meksikos įlankoje – Katia.

Meteorologų teigimu, atslinkus audrai, vandens lygis Floridoje gali būti iki septynių metrų didesnis, nei įprasta. Manoma, kad audra pasieks šią valstiją penktadienio vakarą.

Floridos gubernatorius Rickas Scottas sakė, kad Irma, atslenkanti praėjus kiek daugiau nei savaitei po 60 gyvybių nusinešusio uragano Harvey, kelia „didelę grėsmę visai valstijai“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius