-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2017 09 07 /08:40

Uraganas Irma Karibų regione nusinešė mažiausiai septynias gyvybes

Retos penktos kategorijos uraganas Irma, trečiadienį siautėjęs Karibų regione, griuvėsiais pavertė Barbudos ir Šv. Martyno atogrąžų salas bei pareikalavo mažiausiai septynių gyvybių.
Uragano Irma nusiaubta Šv. Martyno sala
Uragano Irma nusiaubta Šv. Martyno sala / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Vienas stipriausių Atlanto vandenyne užfiksuotų uraganų vėlų trečiadienio vakarą slinko šiaurine Puerto Riko pakrante, pavojingai artėdamas Floridos link. Čia buvo evakuotos vietovės, kurioms iškilusi didžiausia grėsmė susidurti su stichija.

Itin smarkiai nuo audros nukentėjo Prancūzijos ir Nyderlandų valdoma Šv. Martyno sala, garsėjanti įspūdingais paplūdimiais bei audringu naktiniu gyvenimu. Prancūziškojoje salos dalyje žuvo mažiausiai šeši žmonės bei buvo sugriauta apie 95 proc. visų pastatų, informavo pareigūnai.

VIDEO: Karibų regione uraganas Irma pareikalavo mažiausiai 7 gyvybių

„Tai yra didžiulė katastrofa; sunaikinta 95 proc. salos, – sakė aukšto rango vietos pareigūnas Danielis Gibbsas. – Esu sukrėstas. Tai siaubinga.“

Į pietryčius nuo tos teritorijos esančios Gvadelupos prefektas Ericas Maire'as situaciją Šv.Martyno saloje pavadino „dramatiška“. Jo teigimu, gyventojai ten liko be geriamojo vandens ir elektros. Pareigūnas perspėjo, kad žuvusiųjų skaičius tikriausiai dar didės.

Barbuda, kuri priklauso dviejose salose įsikūrusiai Antigvos ir Barbudos valstybei, buvo „visiškai nuniokota“: audra apgadino 95 proc. namų, o apie 30 proc. jų buvo sugriauti, pranešė šalies ministras pirmininkas Gastonas Browne'as.

„Iš Barbudos liko vieni griuvėsiai“, – sakė jis. 1 600 gyventojų turinčioje saloje Irma nusinešė vieno vaiko gyvybę. Pranešama, kad vaikas žuvo, kai jo šeima bandė surasti saugią slėptuvę nuo audros.

Irmos atnešto vėjo gūsiai siekė iki 295 km per val. greitį. Ketvirtadienį audra turėtų pasiekti šiaurines Dominikos Respublikos ir Haičio pakrantes, vėliau slinkti link Rytų Kubos, o tada turėtų pasukti į šiaurę ir judėti Floridos link.

Vidurnaktį Grinvičo (3 val. Lietuvos) laiku audros centras buvo į šiaurę nuo Puerto Riko. Uraganas slinko vakarų-šiaurės vakarų kryptimi 26 km per val. greičiu.

Artėjant uraganui, Puerto Riko, kur gyvena apie 3,5 mln. žmonių, gubernatorius Ricardo Rossello iškvietė Nacionalinę gvardiją ir paskelbė, kad buvo atidarytos laikinos pastogės, kur nuo audros galėtų pasislėpti iki 62 tūkst. šios JAV teritorijos gyventojų.

Atslinkusi Irma beveik pusę Puerto Riko gyventojų paliko be elektros, o salos viduryje bei šiaurėje upės išsiliejo iš savo krantų.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas Puerto Rike, JAV Mergelių Salose bei Floridoje paskelbė nepaprastąją padėtį. Jo teigimu, prognozės šioms teritorijoms „nėra geros“.

Prezidentas kalbėjosi telefonu su visų trijų teritorijų gubernatoriais ir patikino pareigūnus, kad jie sulauks federalinės vyriausybės paramos.

O Kuboje keliose rytinėse ir vidurio provincijose buvo paskelbta nepaprastoji padėtis. Ten gyvenantiems žmonėms buvo patarta pasiieškoti saugesnių vietų pas gimines arba laikinai prisiglausti vyriausybės įkurtose slėptuvėse.

Uragano kelyje – Florida

Aukščiausios – penktos – kategorijos audra gali padaryti didelės žalos pastatams ir infrastruktūrai. Tokio stiprumo uraganas gali lengvai nuplėšti namų stogus, išdaužyti langus, išvartyti medžius ir sukelti potvynių. Dėl to kyla pavojus ir žmonių gyvybėms. Visgi tokio stiprumo audrų Atlanto vandenyne susiformuoja itin retai.

Audra Irma atslinko praėjus vos daugiau nei savaitei po to, kai Teksase ir Luizianoje siautėjo uraganas Harvey. Be kita ko, trečiadienį buvo pranešta, kad Atlanto vandenyne iki uragano sustiprėjo atogrąžų audra Jose, o Meksikos įlankoje – Katia.

Majamyje audrai besiruošiantys gyventojai ištuštino parduotuvių lentynas: išpirkta viskas, pradedant vandeniu ir baigiant smėlio maišais.

Meteorologų teigimu, atslinkus audrai, vandens lygis Floridoje gali būti iki septynių metrų didesnis, nei įprasta. Besiartinant Irmai gyventojai pildė maisto atsargas bei ieškojo saugių vietų pasislėpti nuo uragano, o iki pat Floridos buvo evakuojamos turistų mėgstamos vietovės.

Manoma, kad audra pasieks šią valstiją penktadienio vakarą.

Floridos gubernatorius Rickas Scottas sakė, kad Irma, atslenkanti praėjus kiek daugiau nei savaitei po 60 gyvybių nusinešusio uragano Harvey, kelia „didelę grėsmę visai valstijai“.

Iš populiarių Ki Vesto salų skuba išvykti turistai ir vietos gyventojai, kuriems buvo liepta evakuotis.

Majamyje audrai besiruošiantys gyventojai ištuštino parduotuvių lentynas: išpirkta viskas, pradedant vandeniu ir baigiant smėlio maišais. Degalinėse nuo Floridos salų iki Majamio baigėsi degalai, o daugumoje prekybos centrų buvo išpirktas visas vanduo buteliuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius