Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gaisras Kemerove: dėl mirčių kalta korupcija ir pareigūnų neveiksnumas?

Sekmadienį Sibiro Kemerovo mieste įsikūrusiame prekybos centre „Žiemos vyšnia“ kilęs gaisras nusinešė 64 gyvybes. Apžvalgininkai ir analitikai visame pasaulyje teigia, kad dėl gaisro kalta Rusijoje įsigalėjusi korupcija ir tarnybų neveiksnumas. Anot jų, pareigūnai nesugebėjo tinkamai reaguoti ir į nukentėjusiųjų skausmą, rašo „InoPressa“.
Protestas Kemerove
Protestas Kemerove / „Scanpix“/AP nuotr.

„Ant valstybinių institucijų kabančios vėliavos buvo nuleistos, pirmieji laikraščių puslapiai buvo baltai juodi, televizijos nerodė reklamos, deputatai žuvusius pagerbė tylos minute, – rašo „The New York Times“ korespondentas Maskvoje. – Trečiadienį, kai pradėjo laidoti 64 žmones, kurie žuvo gaisro Kemerovo prekybos centre metu, Rusijoje buvo oficialiai paskelbtas gedulas. Tragedija sukėlė visuomenės pasipiktinimą.“

Didžiuosiuose miestuose žmonės rinkosi į tylias demonstracijas.

„Korupcija žudo“

„Tai – ne politinė akcija. Susitikime be vėliavų ir plakatų. Tiesiog priminkime sau patiems, kad mes – viena šalis. Ir džiaugsme, ir tokiame siaubingame liūdesyje“, – feisbuke rašė Nikolajus Solodnikovas, vienas iš mitingo Sankt Peterburge organizatorių.

N.Solodnikovas: „Tai – ne politinė akcija. Susitikime be vėliavų ir plakatų. Tiesiog priminkime sau patiems, kad mes – viena šalis. Ir džiaugsme, ir tokiame siaubingame liūdesyje.“

„Kovotojas su korupcija Aleksejus Navalnas puolė prezidentą ir jo valdymo sistemą pareikšdamas, kad dėl gaisro Kemerove reikia kaltinti kyšius ir nesugebėjimą prisiimti atsakomybės.

Vaizdo įraše A.Navalnas sakė, kad Rusijoje yra 220 tūkst. pareigūnų, atsakingų už gaisrų prevenciją, tačiau mirtingumas nuo gaisrų šalyje yra vienas aukščiausių pasaulyje“, – rašoma straipsnyje.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Aleksejus Navalnas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Aleksejus Navalnas

„Maskvoje demonstracija dėl tragedijos, kuriai buvo galima užkirsti kelią, įgavo atvirą politinį atspalvį, – rašo „The New York Times“, – Įpykusi minia šaukė: „Rusija be Putino!“ ir „Korupcija žudo!“.“

„Pasitikėjimas valdininkais – minimalus“

Šveicarų laikraštyje „Neue Zurcher Zeitung“ (NZZ) teigiama, kad „po didelio gaisro prekybos centre Sibire baimė, liūdesys ir pasipiktinimas susimaišė su bejėgiškumu ir panieka, nukreipta į žmones, atstovaujančius Rusijos vyriausybei“.

NZZ: „Sielvartaujančių giminaičių pasakojimai prieštarauja politinių funkcionierių pareiškimams ir veiksmams. Pasitikėjimas jais – minimalus.“

„Sielvartaujančių giminaičių pasakojimai prieštarauja politinių funkcionierių pareiškimams ir veiksmams. Pasitikėjimas jais – minimalus“, – rašo NZZ.

„Žvelgiant per šios tragedijos prizmę ypač akivaizdus tampa valstybinio aparato silpnumas, nefunkcionalumas ir nežmogiškumas. Nepaisant to, kad Putinas nepatikėjo nepaprastųjų situacijų ministru Vladimiru Pučkovu, kalbėjusiu apie patikrinimų nevykdymą mokestinių atostogų metu, V.Pučkovas, ko gero, liks nenubaustas“, – mano straipsnio autorius.

VIDEO: Artimieji atsisveikino su žuvusiais Kemerovo prekybos centro gaisre

„Nors lankydamasis Kemerove Putinas buvo akivaizdžiai sukrėstas, tuo pat metu vizitas parodė, kaip labai jis yra atitrūkęs nuo realybės. Politinė sistema, paremta vergiškumu, neatsakingumu ir nesugebėjimu prisiimti atsakomybės prieš piliečius, sistema, kurią Putinas ištobulino per pastaruosius 18 metų, tiesiogiai lemia aplaidumą ir nesąžiningumą, kurį jis pats pasmerkė“, – teigiama NZZ.

„Sputnik“ nuotr./Vladimiras Putinas Kemerove
„Sputnik“ nuotr./Vladimiras Putinas Kemerove

„Putinas neatvyko į demonstraciją centrinėje Kemerovo aikštėje, o jo frazė „Mes kalbame apie demografiją, skatiname gimdyti vaikus, o tokių įvykių metu tiek vaikų praradome“, buvo mažų mažiausiai netinkama, – mano autorius. – Kaip ir rusų pareigūnų teiginiai, kuriuose jie daugiau užuojautos pareiškė nacionaliniam lyderiui Putinui, o ne nukentėjusiesiems, ir kuriuose jie kaltino tėvus dėl savo vaikų likimo.“

Kaltinimai opozicijai

Po to, kai keli tūkstančiai žmonių suorganizavo nesankcionuotą akciją Kemerove, keletas rusų pareigūnų ir Kremlių palaikančių komentatorių apkaltino opoziciją bandymu pasinaudoti gaisru siekiant savo tikslų, rašo „The Guardian“.

VIDEO: Sudegęs Kemerovo prekybos centras iš vidaus: tyrėjai renka gaisro įkalčius

„Manome, kad tai – tiksliai suplanuota akcija, kuri buvo skirta visų valdžios struktūrų diskreditavimui“, – pareiškė Kemerovo apskrities vicegubernatorius Vladimiras Černovas.

The Guardian“: „Tragedija lėmė nebylią konkurenciją tarp valstybės ir visuomenės iniciatyvų. Maskvos mero biuras sėkmingai suorganizavo gedulo renginius šalia Kremliaus 17 val. po to, kai aktyvistai pakvietė žmones į žuvusiųjų pagerbimo akciją, turėjusią vykti 19 val.“

Panašiai kalbėjo ir prezidento administracijos vadovas Sergejus Kirijenka, pareiškęs, kad „net tokios tragedijos bus panaudotos provokacijoms“.

„Tragedija lėmė nebylią konkurenciją tarp valstybės ir visuomenės iniciatyvų, – rašoma „The Guardian“. – Maskvos mero biuras sėkmingai suorganizavo gedulo renginius šalia Kremliaus 17 val. po to, kai aktyvistai pakvietė žmones į žuvusiųjų pagerbimo akciją, turėjusią vykti 19 val.“

„Kemerove kelios konfliktinės situacijos tarp vietos gyventojų ir pareigūnų paryškino augančią įtampą dėl tragedijos ir nepasitikėjimą teisėsaugos pateikiama informacija apie gaisrą“, – mano straipsnio autorius.

Straipsnyje konstatuojama, kad nors „Putinas šalyje išlieka populiarus, rinkimų rezultatai kalba toli gražu ne už visus“.

„Rusų opozicionierius Aleksejus Navalnas kaltę už žuvusiuosius gaisre suvertė korupcijai priešgaisrinėse tarnybose. Jis sakė, kad tuos žmones prekybos centre „Žiemos vyšnia“ užmušė korupcija“, – „The Guardian“ žurnalistas Andrew Roth rašė savo tinklaraštyje.

Šiuos teiginius patvirtina pareigūnų veiksmai. Jie jau sulaikė prekybos centro vadovę, taip pat už priešgaisrinę saugą atsakingą Kemerovo srities valdžios atstovą, nes paaiškėjo, kad prekybos centras buvo pastatytas be būtinų leidimų.

VIDEO: Kemerove įvyko tylus protestas dėl gaisro prekybos centre

Poveikis prilygsta Beslano dramai

„Pagal poveikį visuomenei, gaisras Kemerovo prekybos centre prilygsta įkaitų dramoms Maskvos teatre 2002 m. ir Beslano mokykloje 2004 m., – rašo „El Pais“. – Rusai vėl jaučia bejėgiškumą ir pyktį todėl, kad buvo atimta tiek daug vaikų gyvybių.“

„Tragedija Kemerove atskleidė Rusijos visuomenės ir vyriausybės santykių simptomus: nepasitikėjimą valdžia, „tvirtas feodalinio mentaliteto pozicijas“, „vietinių lyderių negrabumą ir nejautrumą reaguojant į žmonių nelaimę“, „kontrolės sutelkimą“, – rašoma ispanų dienraštyje „El Pais“.

„Istorija Kemerove parodė, kad, norint nugalėti fatališką kaitą „maištas – nuolankumas“, Rusijos lyderių ir visuomenės santykiuose reikia radikalių permainų“, – mano autorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius