-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Garsiąją D.Trumpo sieną tarp JAV ir Meksikos įmanoma prakirsti paprastu pjūklu

Meksikoje veikiantys kontrabandininkai ir žmonių gabentojai įrodinėja, kad garsusis Donaldo Trumpo pažadas atitverti pietinę kaimynę nuo Amerikos neperžengiamu barjeru byra – tiesiogine prasme. Eilinėje parduotuvėje parduodamas tiesinis pjūklas lengvai iškerta sienoje ertmes, pro kurias į JAV keliauja ir nelegalūs migrantai, ir kvaišalai, skelbia „The Washington Post“.
D.Trumpas prie naujojo barjero JAV ir Meksikos pasienyje atkarpos
D.Trumpas prie naujojo barjero JAV ir Meksikos pasienyje atkarpos / „Scanpix“/AP nuotr.

Kokiu paprastu įrankiu įmanoma pralaužti kai kuriose JAV ir Meksikos sienos dalyse jau išdygusį barjerą, leidiniui atskleidė JAV pasieniečiai bei kiti pareigūnai.

Tiesinį pjūklą kasmet perka dešimtys milijonų amerikiečių – šis komercinis produktas gali kainuoti vos 100 dolerių.

Ant tokio pjūklo esą tereikia užmauti specialius ašmenis, pavyzdžiui, „Diablo Steel Demon“, ir plieno bei betono stulpai pasiduoda po kelių minučių. Tokie ašmenys kainuoja 10-15 dolerių.

„Facebook“ nuotr./„Diablo Steel Demon“ ašmenys lengvai pjauna plieną
„Facebook“ nuotr./„Diablo Steel Demon“ ašmenys lengvai pjauna plieną

Aišku, kaip paaiškino inžinieriai, užtenka nupjauti vienintelį stulpą – kai į šalis išstumiamas plienas, sukuriamas plyšys, į kurį telpa suaugęs žmogus.

Tai reiškia, kad D.Trumpo išgirtasis barjeras nepadeda JAV sustabdyti nelegalių migrantų srautų.

Ir ašmenys, ir kopėčios

Tikriausiai nė nereikia priminti, kad per 2016 metų prezidento rinkimų kampaniją vienas pagrindinių kandidato D.Trumpo pažadų buvo – už Meksikos pinigus – pastatyti galingą tvorą JAV ir Meksikos pasienyje.

Apie barjerą, kurio kaina JAV mokesčių mokėtojams šiuo metu siekia 10 mlrd. dolerių, D.Trumpas iki šiol aktyviai kalba, skelbia žinutes „Twitter“, netrūksta klipų per televiziją, taip pat feisbuke.

Pastarosiomis savaitėmis JAV prezidentas išties neretai viešai džiūgavo, esą tvora „iš esmės neįveikiama, ir lygino barjerą su automobiliu „Rolls-Royce“ – esą jo negalima perlipti, po juo negalima pralįsti, jo neįmanoma pralaužti.

Bet dabar aiškėja, kad kontrabandininkai ir nelegalių migrantų gabentojai ne tik išpjauna plyšius „neperžengiamoje“ tvoroje, bet ir yra susikonstravę savadarbes kopėčias.

Vikipedijos nuotr./Tiesinis pjūklas
Vikipedijos nuotr./Tiesinis pjūklas

Veikiant žaibiškai, barjerą perlipti irgi nėra sunku – ypač ten, kur nelegaliai kirsti sieną populiariau, pavyzdžiui, aplink San Diegą. Į viršų – tvirtesnėmis aliuminio kopėčiomis, o kitoje pusėje į apačią – virvėmis.

Žinoma, pasienio zonoje vis dar aptinkami įmantriai iškasti tuneliai, kuriais irgi keliauja tiek žmonės, tiek kontrabanda.

Savaime suprantama, nusikaltėlių grupuotės Meksikoje, iš kontrabandos užsidirbančios milijardus dolerių, ieško naujų būdų įveikti naujas kliūtis kirsti sieną – ir randa.

O JAV tarnybos, atsakingos už barjero įrengimo ir priežiūrą bei valstybinės sienos apsaugą, atsakyti į žurnalistų klausimus apie kontrabandininkų darkomą tvorą atsisako.

Nusikaltėlių grupuotės Meksikoje, iš kontrabandos užsidirbančios milijardus dolerių, ieško naujų būdų įveikti naujas kliūtis kirsti sieną – ir randa.

Vos keli pareigūnai sutiko pakomentuoti situaciją anonimiškai, bet teigė, kad incidentų būta vos keli ir kad naujasis barjeras „ženkliai sustiprino saugumą“ – ypač pasienio teritorijoje Kalifornijos valstijoje.

Kontrabandininkai lengvai nepasiduos

Kai kurių ekspertų ir pareigūnų teigimu, tvora buvo sulaužyta vietose, kur darbininkai dar nėra įrengę elektroninių jutiklių. Pastarieji turėtų padėti greičiau užfiksuoti pjūklo sukeliamą vibraciją.

Specialistai taip pat teigia, kad plieninių stulpų pasirinkimas naujajam barjerui buvo geras žingsnis, kadangi juos nesunku sutaisyti ar pakeisti.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Tvoros palei JAV ir Meksikos siena atkarpa
AFP/„Scanpix“ nuotr./Tvoros palei JAV ir Meksikos siena atkarpa

Bet kontrabandininkų gaujos, kurios paprastai veikia išvien su nuožmiaisiais Mesikos narkotikų prekeivių karteliais, atkaklios.

„Gaujos kol kas tik smalsauja. Tačiau karteliai išbandys vis kitas naujoves – jie tikrai nepasitrauks iš pasienio prie San Diego vien todėl, kad tvora aukštesnė ir tvirtesnė. Toks čia gyvenimas“, – teigė buvęs JAV pasienio apsaugos vadovas Ronaldas Vitiello.

Anot R.Vitiello, barjeras būtų geresnės kokybės, jei Kongreso demokratai nebūtų pasipriešinę gausesniam šios tvoros įrengimo finansavimui: „Stulpai nėra patys tobuliausi. Jie išvystyti tiek, kiek galėjome. Niekada nesakėme, kad stulpai išspręs visas problemas.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Plieninius stulpus nesunku išpjauti – bet ir pakeisti ar pataisyti
AFP/„Scanpix“ nuotr./Plieninius stulpus nesunku išpjauti – bet ir pakeisti ar pataisyti

Aplink San Diegą kontrabandininkai net įsigudrino išpjautus stulpus sugrąžinti į vietą – paslėpus vietą, kur buvo pralaužta tvora, plyšiu galima naudotis ir vėliau.

Tad JAV agentai sako dabar itin kruopščiai ieškantys defektų barjere – kartais užtenka tiesiog paspardyti stulpus.

Jei aptinkama problema, darbo iškart griebiasi meistrai. Bet kontrabandininkai ir vėliau grįžta prie tų pačių stulpų, nes metalas jau minkštesnis. Lengviau išjudinamas ir betono sluoksnis apačioje.

Kaip jau minėta, agentai Teksase ir Kalifornijoje jau pastebėjo, kad siena nelegaliai kertama ir naudojant improvizuotas kopėčias. Nors kai kuriose vietose tvora aukščiu prilygsta trijų aukštų pastatui, rizikuoti gyvybe nebijoma.

„Scanpix“/AP nuotr./Siena nelegaliai kertama ir naudojant improvizuotas kopėčias
„Scanpix“/AP nuotr./Siena nelegaliai kertama ir naudojant improvizuotas kopėčias

Sidabrinės kulkos nėra

D.Trumpas iš pradžių norėjo, kad palei JAV sieną su Meksika būtų statoma grynai betoninis barjeras. Tačiau Vidaus saugumo departamento pareigūnai jį atkalbėjo – esą plieninių stulpų sistema geresnė, nes agentai per tokią tvorą galės matyti, kas vyksta kitoje sienos pusėje.

„Jei atvirai, vien betoninė tvora būtų buvusi gerokai pigesnė. Bet patruliai tam labai priešinosi“, – rugsėjį, lankydamasis prie naujųjų barjero dalių, San Diege pareiškė Amerikos prezidentas.

Savaitgalį paklaustas apie barjero pažeidimus, D.Trumpas teigė apie juos nieko negirdėjęs, bet pridūrė pernelyg nesirūpinantis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV pasienietis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV pasienietis

„Turime labai galingą sieną. Bet, jei atvirai, kad ir kokia ji galinga, viską įmanoma prapjauti. Bet turime daug stebinčių žmonių. Žinote, pjovimas – viena, bet tai galima lengvai pataisyti. Tiesiog gabalą įdedi atgal“, – svarstė JAV lyderis.

JAV pasienio tarnybos atstovai jau seniai tvirtina, kad struktūros, kuri savaime gali „užrakinti“ sieną, nėra – nesvarbu, koks modelis pasirinktas.

Pareigūnai pasisako už mišrią sistemą – fizinį barjerą, stebėjimo technologijas ir efektyvų agentų išsiuntimą į vietas, kur užfiksuoti bandymai nelegaliai kirsti sieną.

Labai aktyvūs ką tik iš JAV deportuoti meksikiečiai, kurie už sienos dažnai turi turto ir desperatiškai siekia sugrįžti į Ameriką.

„Sidabrinė kulka neegzistuoja, ir mes tikrai padarėme viską, kad tai paaiškintume. Visada reikės patrulių“, – „The Washington Post“ teigė buvęs JAV pasienietis Chrisas Harrisas, pridūręs, kad kontrabandininkams, šiaip ar taip, veikti dabar kur kas sunkiau nei anksčiau.

Pavyzdžiui, nors plieno stulpus tikrai įmanoma išpjauti, pro plyšį vienu metu gali pralįsti tik vienas žmogus. Tai reiškia, kad didelės migrantų ar narkotikų kontrabandininkų grupės kartu patekti į JAV nebegali.

Situacija sudėtingiausia prie San Diego. Būtent ten veržiasi daugiausia migrantų, kurie yra pasiryžę suploti tūkstančiu dolerių vien už galimybę patekti į Jungtines Valstijas.

Be to, ten labai aktyvūs ką tik iš JAV deportuoti meksikiečiai, kurie už sienos dažnai turi turto ir desperatiškai siekia sugrįžti į Ameriką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius