-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Graikija plečia pasienio sieną ir prašo ES pagalbos, sprendžiant migrantų problemą

Graikija 2022 metais neleido nelegaliai atvykti maždaug 260 000 migrantų ir suėmė 1 500 prekiautojų žmonėmis, šeštadienį pranešė vienas pareigūnas.
Migrantų laivas prie Graikijos krantų
Migrantų laivas prie Graikijos krantų / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Graikija Migrantai

Graikijos civilinės saugos ministras Takis Teodorikakas kalbėjosi su kitų Europos Sąjungos šalių, Šveicarijos ir Jungtinės Karalystės ambasadoriais, aprodydamas jiems vis dar plečiamą pasienio sieną šalies šiaurės rytuose.

T.Teodorikakas 28 pasiuntiniams pabrėžė, kad Graikijos siena taip pat yra ES išorės siena.

„Šiai užduočiai (apsaugoti sieną) reikia Europos viešosios nuomonės, pačios Europos Sąjungos ir jos narių paramos, – sakė T.Teodorikakas. – Laikomės tvirtos pozicijos, kad pirmosios priimtos valstybės narės negali būti vienintelės (migrantų) paskirties vietos Europoje.“

„Valstybės narės turi būti solidarios ir sąžiningai dalytis įsipareigojimais... būtina glaudžiai koordinuoti veiklą“, – sakė jis.

Graikijos ministro mintims pritarė ir Kipro ambasadorius Kiriakas Kenevozosas, kuris kalbėjo, kad šalims, neturinčioms išorinių ES sienų, „reikia būti supratingoms“.

Jungtinės Karalystės ambasadorius Matthew Lodge'as sakė, kad „mūsų prioritetas – apsaugoti žmonių, kuriems pavojų kelia nusikalstami prekybos žmonėmis tinklai, gyvybes ir orumą... Nors nebesame ES narė, glaudžiai bendradarbiaujame“.

Graikijos penkių metrų aukščio plieninė siena, nukreipta į kaimyninę Turkiją rytuose per Maricos upę, šiuo metu tęsiasi daugiau kaip 27 kilometrus ir, Graikijos pareigūnų teigimu, padeda užtverti dar 10 kilometrų. Šiuo metu Graikija plečia sieną, pridėdama 35 kilometrų ruožą, o galutinis tikslas – išplėsti sieną, kad ji juostų didžiąją 192 kilometrų sienos dalį.

Graikija ne kartą kaltino Turkiją, kad ji bendradarbiaudama prekiautojais žmonėmis, verčia migrantus kirsti sieną ir taip sukelia nepatogumų Graikijai ir likusiai ES daliai. Turkija kaltina Graikiją smurtiniais stūmimais, keliančiais pavojų migrantų gyvybei.

Turkija, kurią šeštadienio susitikime Kipro ambasadorius pavadino „drambliu kambaryje“, taip pat turi savų migrantų problemų – ji priėmė apie 5 mln. migrantų. ES vadovai nerimauja, kad Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas gali paskatinti masinį išvykimą į ES, kur dauguma migrantų ir pabėgėlių nori atsidurti, pageidautina – vienoje iš labiau klestinčių bloko narių.

T.Teodorikakas sakė, kad ES sienų apsaugos agentūra „Frontex“ prie dabartinių 1 800 pasieniečių Graikijoje pridės dar 400 pasieniečių (250 iš jų – vasario mėnesį).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius