Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Honkonge naujas smūgis demokratijai – mažinamas renkamų atstovų skaičius

Honkongo lyderis Johnas Lee antradienį suintensyvino kampaniją prieš demokratinius balsus ir pristatė planą panaikinti daugumą tiesiogiai renkamų atstovų vietų rajonų tarybose – paskutinėse svarbiose visuomenės renkamose politinio atstovavimo institucijose.
Honkongo lyderis Johnas Lee
Honkongo lyderis Johnas Lee / „Reuters“/„Scanpix“

J.Lee sakė, kad po siūlomos pertvarkos savivaldybių lygiu tiesiogiai renkamų atstovų sumažėtų nuo 90 iki 20 procentų. Skaičius yra mažesnis net už buvusį 9-ajame dešimtmetyje, kai šios institucijos buvo įsteigtos Honkongą valdant britams.

Pasak J.Lee, likusias iš 470 vietų užimtų vyriausybės paskirti žmonės, kaimo komitetų pirmininkai ir vietos komitetų, kuriuose yra daug valdžią palaikančių veikėjų, išrinkti asmenys.

„Nesutinku, kad vien rinkimų balsų skaičiavimas reiškia demokratiją, – sakė jis. – Įvairios vietos turi savas sistemas, jomis būtina atsižvelgti į visas charakteristikas ir visus tos vietos elementus.“

Planuojami rinkimų pakeitimai daugelio yra laikomi stiprėjančios Pekino kontrolės šioje buvusioje Didžiosios Britanijos kolonijoje ženklu. Prieš dvejus metus Honkonge jau buvo pakeisti rinkimų įstatymai, drastiškai sumažinant visuomenės galimybes balsuoti ir padidinant prokiniškų veikėjų skaičių miesto įstatymų leidžiamojoje institucijoje.

Kai Britanija 1997 metais sugrąžino Honkongą Kinijai, jam buvo pažadėta autonomija.

Anksčiau rinkimai į miesto rajonų tarybas paprastai nesulaukdavo didelio tarptautinio dėmesio, nes šios tarybos spręsdavo daugiausia savivaldybių reikalus, tokius kaip statybos projektų organizavimas ir viešosios infrastruktūros tinkamo funkcionavimo užtikrinimas.

Tačiau šios tarybos įgijo papildomos reikšmės Honkongo demokratijos šalininkų stovyklai triuškinamai laimėjus praėjusius rinkimus per antivyriausybinių protestų piką 2019 metais.

Daug rajonų tarybose buvusių demokratijos šalininkų 2021-aisiais atsistatydino, valdžiai įvedus reikalavimą prisiekti miestui. Jie masiškai atsistatydino pasirodžius žiniasklaidos pranešimams, kad tarybų nariams gali tekti sugrąžinti savo atlyginimus, jei jie vėliau bus diskvalifikuoti. Tuo metu vyriausybė to nepatvirtino ir nepaneigė.

Kritikai šį reikalavimą vadino susidorojimo su demokratijos judėjimu dalimi po didžiulių protestų ir nacionalinio saugumo įstatymo primetimo 2020 metais.

Po atsistatydinimų ir diskvalifikacijų tarybose liko dirbti tik apie trečdalis išrinktų narių, sakė J.Lee.

Kiti rajonų tarybų rinkimai turėtų įvykti šiais metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius