-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Honkonge prisaikdinti vietos įstatymų leidėjai, išrinkti pagal „tik patriotų“ taisykles

Honkonge pirmadienį buvo prisaikdinti vietos įstatymų leidėjai, išrinkti pagal naujas Pekino įvestas „tik patriotų“ taisykles, užkirtusias kelią balotiruotis prodemokratinės opozicijos atstovams.
Carrie Lam
Carrie Lam / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Per naujas Honkongo politines realijas atspindinčios simbolikos persmelktą ceremoniją 90 įstatymų leidėjų prisiekė salėje, kurioje tradicinė miesto emblema buvo pakeista Kinijos herbu.

Priesaikos ceremonijai vadovavo miesto lyderė Carrie Lam, kurios administracija nebesusiduria su jokiu reikšmingu pasipriešinimu iš kadaise audringos įstatymų leidžiamosios institucijos. Ateinančius ketverius metus ten dirbs virtinė Pekino lojalistų.

Po 2019-aisiais Honkongą kelis mėnesius purčiusių didžiulių prodemokratinių protestų, per kuriuos neretai prasiverždavo smurtas, Pekinas primetė miestui drakonišką nacionalinio saugumo įstatymą, kuriuo buvo kriminalizuota kone visa disidentinė veikla, ir ėmėsi politinių reformų išvalyti jį nuo „nepatriotiškų“ elementų.

Praėjusį mėnesį Honkonge buvo surengti pirmieji rinkimai po to, kai Kinija įvedė naują tvarką, smarkiai sumažinusią tiesiogiai renkamų parlamentarų skaičių, taip pat leidžiančią kontroliuoti, kas dalyvauja rinkimuose.

Pagal ją visi kandidatai vertinami dėl patriotizmo ir politinės ištikimybės Kinijai ir tik 20 iš 90 parlamento narių išrinkti tiesiogiai. Likusius įstatymų leidėjus renka Pekinui ištikimi komitetai.

Rezultatas – įstatymų leidybos institucija, kurią valdžia gyrė kaip kupiną patriotų ir neturinčią „antikiniškų“ elementų.

Tik vienas iš 90 deputatų save identifikuoja kaip „nepriklausantį isteblišmentui“.

Tačiau šis politikas, Tik Chi-yuenas, nepriklauso Honkongo tradiciniam prodemokratiniam blokui.

Dauguma žinomiausių Honkongo demokratijos aktyvistų yra kalėjime, pabėgo į užsienį arba paliko politiką nuo tada, kai prasidėjo Pekino susidorojimas su kitaminčiais.

Pirmadienio ceremonija praėjo be incidentų – tai ryškus kontrastas palyginti su 2016 metais, kai šeši prodemokratiškų pažiūrų įstatymų leidėjai prisiekdami skandavo šūkius ar demonstravo plakatus. Visi tie deputatai vėliau buvo diskvalifikuoti arba netrukus po to neteko mandatų.

Autoritarinė Kinija savo naują politinę sistemą Honkongui vaizduoja kaip būdą sugrąžinti stabilumą ir teigia, kad pliuralizmas vis dar toleruojamas.

Kritikai, tarp jų ir daug Vakarų šalių, teigia, kad Pekinas, 1997 metais gavęs Honkongo kontrolę, nesilaikė savo pažado išsaugoti teritorijai tokias laisves, kokių žemyninė Kinija nematė 50 metų.

Starry Lee, įstatymų leidėja ir didžiausios Honkongo prokiniškos partijos DAB vadovė, padėkojo Pekinui už „Honkongo sugrąžinimą į teisingą kelią ir stabilumo sugrąžinimą įstatymų leidėjų institucijai“.

„Džiaugiuosi, nes Honkongas įžengė į naują erą, kai galime atsikratyti politinių ginčų ir išvien veikti, kad pagerintume valdymą“, – žurnalistams sakė S.Lee.

Praėjusią savaitę 89 iš 90 įstatymų leidėjų paskelbė bendrą pareiškimą, kuriuo išreiškė paramą nacionalinės saugumo policijos reidui ir areštams, nukreiptiems prieš Honkongo prodemokratinę interneto naujienų svetainę „Stand News“.

Tik Chi-yuenas buvo vienintelis, nepasirašęs to pareiškimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius