Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 07 01 /19:40

Honkonge protestuotojai įsiveržė į vietos parlamento pastatą

Honkonge prieš vyriausybę protestuojantys demonstrantai vėlai pirmadienį įsiveržė į vietos parlamento pastatą, pramušę jo sustiprinto stiklo langus ir nuplėšę metalines žaliuzes.
Honkonge protestuotojai įsiveržė į parlamentą
Honkonge protestuotojai įsiveržė į parlamentą / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pikti susirėmimai padidino įtampą šiame tarptautiniame finansų centre, kurį pastarąsias tris savaites krečia istorinės demonstracijos, prasidėjusios reikalaujant atšaukti įstatymo projektą dėl įtariamųjų ekstradicijos į pagrindinę Kinijos teritorijos dalį.

Dešimtys tūkstančių už demokratiją pasisakančių aktyvistų pirmadienį vidurdienį surengė kitą, taikią eiseną, ragindami miestą valdančius prokiniškus lyderius atsistatydinti ir nebevaržyti miesto teisių.

VIDEO: Honkonge protestuotojai įsiveržė į vietos parlamento pastatą

Tačiau šią akciją aptemdė nedidelės grupės daugiausiai jaunų, kaukėtų protestuotojų, kelias valandas laikiusių apsuptą parlamento pastatą ir po palyginti ramaus dviejų savaičių laikotarpio išprovokavusių naujų susirėmimų su policija.

Po svilinančia vasaros saule susirinkę jauni demonstrantai kelis kartus mėgino įsiveržti į Įstatymų Leidžiamosios Tarybos (LEGCO) pastatą, metaliniu vežimėliu trankydami stiklines duris.

Pastato viduje buvę policininkai užsidėjo dujokaukes ir iš viršaus panaudojo paprikinį purškalą, bet protestuotojai gindamiesi nuo jo išskleidė su savimi turėtus skėčius.

Praėjus šešioms valandoms nuo susirėmimų pradžios demonstrantai galiausiai įsiveržė į kompleksą, užplūdo jo koridorius ir nuplėšė miesto lyderių portretus.

Riaušių policija tikriausiai atsitraukė giliau į uždarytą pastatą ar apskritai jį paliko, iš įvykio vietos pranešė vienas AFP korespondentas.

Televizijos „i-Cable News“ tiesioginėje transliacijoje buvo matyti, kaip dešimtys kaukėtų protestuotojų, kurių daugelis buvo prisidengę improvizuotais skydais ir skėčiais, įsiveržė į pastatą, į kurį laužėsi kelias valandas.

Riaušių policija, anksčiau mėginusi vaikyti demonstrantus paprikiniu purškalu, veikiausiai atsitraukė toliau į komplekso vidų.

Protestuotojai parlamente iškėlė juodą ženklą, ant kurio užrašyta: „Neliko kito kelio.“

Kitoje ženklo pusėje užrašyta: „Nėra riaušininkų, yra tik tironija.“

Šis ženklas – atsakas į policijos tvirtinimus, kad protestuotojai per birželio 9 dieną vykusius protestus surengė riaušes.

Opozicinei, prodemokratinei leiboristų partijai priklausantis parlamentaras Fernando Cheungas žurnalistams teigė, kad pastato šturmas – klaida.

„Tai – visiški spąstai, man gaila, kad žmonės į juos pateko“, – teigė jis CNN.

„Policija lengvai galėjo išvaikyti protestuotojus – nekalbame apie didelius skaičius. Policija nieko nedarė, jie norėjo, kad tai įvyktų, kad visuomenė tai pamatytų“, – teigė F.Cheungas.

Jis tikino, kad ligi šiol protestai vyko taikiai ir pridūrė suprantąs, kad jauni žmonės jaučia neviltį. „Jie jaučia, kad režimas pasiglemžė jų draugų gyvybes“, – pridūrė F.Cheungas.

CNN praneša, kad protestuotojai ant parlamento sienų užrašo šūkius, pakabino Honkongo kolonijinių laikų vėliavą.

Užsitęsusi baimė

Prieš tris savaites prasidėję protestai yra naujausias didėjančio nuogąstavimo, kad Pekinas, talkinant prokiniškiems Honkongo lyderiams, varžo miesto teises ir kultūrą, atspindys.

Tačiau griežtėjanti kai kurių protestuotojų taktika atstūmė kitus žmones. Sekmadienį buvo surengtas didelis atsakomasis mitingas, per kurį buvo reiškiama parama policijai.

VIDEO: Honkonge protestuotojai susirėmė su policija

Nors Honkongą Britanija 1997 metų liepos 1 dieną sugrąžino Kinijai, miestas iki šiol valdomas atskirai, pagal principą „viena šalis, dvi sistemos“.

Honkongas turi teisių ir laisvių, neregėtų autokratiškai valdomoje pagrindinėje Kinijos dalyje, bet daug miesto gyventojų baiminasi, kad Pekinas jau laužo šį susitarimą.

Aktyvistai organizuoja eiseną kiekvieną miesto perdavimo metinių progą, reikalaudami daugiau laisvių, tokių kaip teisė tiesiogiai rinkti Honkongo lyderį.

Per pastaruosius kelerius metus jiems pavyko mobilizuoti didžiules minias. Viena didžiausių akcijų buvo surengta 2014 metais, kai protestuotojai dviems savaitėms buvo užėmę kelias miesto centro dalis, nors jiems ir nepavyko įtikinti Pekiną padaryti kokių nors nuolaidų.

„Išgirdusi, kad prie (parlamento) kilo riaušės, labai sunerimau, – naujienų agentūrai AFP sakė mitinge dalyvavusi 37 metų buhalterė Amy Siu. – Nerimauju dėl tų jaunuolių saugumo. Tikiuosi, kad jie elgsis racionaliai.“

„Nekaltinu jaunuolių – kaltinu vyriausybę“, – pridūrė pavarde Yeung (Jung) prisistatęs 80 metų protestuotojas.

Šiemet tęsiantis protesto akcijoms miesto gatves užplūdo milijonai vyriausybės kritikų, visuomenei supykus, kad policija per ankstesnes demonstracijas panaudojo ašarines dujas ir gumines kulkas.

Dabartinę protestų bangą išprovokavo Honkongo lyderės Carrie Lam mėginimas prastumti Pekino palaikomą ekstradicijos įstatymo projektą, kurį dėl nepasitenkinimo visuomenėje jai vėliau teko įšaldyti.

Ji nenusileidžia raginimams visam laikui atsisakyti šio teisės akto arba atsistatydinti.

Dėl šio priežasties demonstracijos peraugo į platesnį pasipriešinimą prieš C. Lam administraciją ir Pekiną.

Britanijos URM: remiame Honkongą

Jungtinės Karalystės parama Honkongui ir „jo laisvėms yra nesvyruojanti“, pirmadienį pareiškė Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorius Jeremy Huntas, tačiau taip pat perspėjo parlamentą šturmavusius prieš vyriausybę protestuojančius demonstrantus susilaikyti nuo smurto.

Kandidatas į britų vyriausybės vadovus socialiniame tinkle „Twitter“ parašė: „Metinių dieną noriu pabrėžti, kad JK parama Honkongui ir jo laisvėms yra NESVYRUOJANTI.“

„Smurtas yra nepriimtinas, bet Honkongo žmonės PRIVALO išsaugoti teisę rengti taikius protestus, nepažeidžiant įstatymų, kaip šiandien parodė šimtai tūkstančių drąsių žmonių“, – parašė jis.

ES ragina laikytis santūrumo

Europos Sąjunga pirmadienį paragino prieš Honkongo vyriausybę protestuojančius demonstrantus elgtis santūriai ir vengti eskalavimo.

Šie veiksmai „neatstovauja didžiajai daugumai demonstrantų, kurie per ne vienus protestus elgėsi taikiai“, sakoma ES diplomatinės tarnybos pranešime.

„Po šių incidentų dar svarbiau laikytis santūrumo, vengti eskaluojančio atsako ir pradėti dialogą bei konsultacijas, kad būtų rasta išeitis“, – nurodoma dokumente.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius