Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Honkongo advokatai reiškia nerimą dėl naujo įstatymo, galinčio uždrausti išvykti iš šalies

Honkongo vyriausybės pasiūlymas, galintis suteikti „akivaizdžiai nevaržomų galių“ Imigracijos departamento vadovui neleisti bet kam išvykti iš šalies, kelia didelį nerimą, penktadienį pareiškė teisininkai.
Honkongas
Honkongas / ZUMAPRESS.com
Temos: 2 Kinija Honkongas

Įtakinga Honkongo advokatų asociacija (HKBA) miesto įstatymų leidimo tarybai pateikė dokumentą, kuriame reiškia susirūpinimą dėl įstatymo, galinčio uždrausti bet kurio asmens – ne tik Honkongo gyventojo – įlaipinimą į vežėjo transportą, vykstantį iš šio finansų centro.

Nuo praėjusių metų birželio, kai įsigaliojo naujas nacionalinio saugumo įstatymas ir Kinija dar sugriežtino Honkongo kontrolę, išaugo iš pusiau autonominio miesto emigruojančių demokratijos aktyvistų ir politikų skaičius.

Tokia politinė padėtis apskritai paskatino gyventojų išvykimą iš Honkongo, daugelis jų naudojasi imigracijos pasiūlymais į tokias šalis kaip Jungtinė Karalystė, Kanada ar kaimyninis Taivanas.

Sausio pabaigoje miesto vyriausybė pasiūlė priimti įstatymo pataisą, suteikiančią teisę Imigracijos departamento direktoriui be jokio teismo sprendimo neleisti asmenims išvykti iš Honkongo.

„Ypač didelį nerimą kelia tai, kad siūlomame įstatymo projekte nenurodytas pagrindas, kuriuo remiantis gali būti pasinaudota šia įsikišimo teisme, nepateikiamas paaiškinimas, kodėl tokios galios yra būtinos ir kaip jomis ketinama naudotis“, – nurodė HKBA.

„Jeigu naujos galios neleisti Honkongo gyventojams ir kitiems išvykti iš regiono bus patvirtintos... Teismai, o ne direktorius turėtų spręsti, ar kelionių draudimas yra būtina ir proporcinga priemonė“, – priduriama dokumente.

Jame taip pat nurodoma, kad dabar yra teisinių priemonių neleisti asmeniui išvykti iš Honkongo, įskaitant neseniai priimtą saugumo įstatymą, pagal kurį tam tikromis aplinkybėmis gali būti pareikalauta atiduoti kelionės dokumentus.

Naujų įstatymų poreikį „sunku suprasti“, sakoma dokumente.

Pekinui primetus nacionalinio saugumo įstatymą, kad užgniaužtų didelius ir dažnai smurtiniais virsdavusius demokratijos šalininkų protestus, Honkonge buvo suimta beveik 100 žmonių, įskaitant žiniasklaidos magnatą Jimmy Lai ir garsų demokratijos aktyvistą Joshua Wongą.

Keturiems iš jų buvo pareikšti oficialūs baudžiamieji kaltinimai. Jeigu bus pripažinti kaltais, jiems gali grėsti įkalinimo iki gyvos galvos bausmės.

Praėjusį rugpjūtį Kinijos pakrančių apsaugos pareigūnai suėmė keliolika aktyvistų, kai jie bandė pabėgti į Taivaną laivu.

Daugeliui laive buvusių žmonių Honkonge buvo pareikšti kaltinimai dėl įtariamų nusižengimų, susijusių su 2019 metų protestais, vienas iš jų buvo suimtas pritaikius nacionalinio saugumo įstatymą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius