-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2019 06 09 /20:32

Policija susirėmė su protestuotojais Honkonge

Policija susirėmė su žmonėmis Honkonge, protestavusiais prieš įstatymą, leidžiantį išduoti nusikaltimais įtariamus asmenis į pagrindinę Kinijos dalį. Pareigūnai naudojo lazdas ir pipirines dujas, o protestuotojai į jų link besiveržiančius policininkus mėtė butelius, bandė saugotis metalinėmis barikadomis.
Policija susirėmė su protestuotojais Honkonge.
Policija susirėmė su protestuotojais Honkonge. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Mažiausiai vienas policininkas buvo matomas su smarkiai kruvinu veidu.

Susirėmimai kilo po vidurnakčio vietos (po 19 val. Lietuvos) laiku. Didelę dienos dalį vykęs taikus protestas praėjo be nesklandumų.

Organizatoriai: Honkonge prieš ekstradicijos įstatymą protestuoja milijonas žmonių

Kiek anksčiau protesto organizatoriai pranešė, kad daugiau kaip milijonas žmonių sekmadienį dalyvauja didžiulėje demonstracijoje Honkonge, taip protestuodami prieš vyriausybės remiamą įstatymą, pagal kurį žmones būtų galima išduoti į pagrindinę Kinijos teritorijos dalį apkaltinti.

Tai didžiausia demonstracija mieste nuo pat jo perdavimo Kinijai.

„Šiandienos demonstracijoje yra 1 030 000 žmonių“, – prie Honkongo parlamento susirinkusioms minioms paskelbė vienas organizatorių. Po šių žodžių pasigirdo džiaugsmo šūksniai ir plojimai.

Tuo tarpu policija paskelbė, kad dalyvių yra 240 tūkstančių.

Didžiulis protestas surengtas trys dienos prieš tai, kai Honkongo vyriausybė planuoja pateikti minėtą įstatymo projektą visam parlamentui, apeidama procesą komitetuose. Taip vyriausybė siekia teisės akto priėmimo iki mėnesio pabaigos.

Honkongo lyderė Carrie Lam stūmė įstatymą nepaisydama žmogaus teisių gynėjų ir verslo grupių kritikos. Oponentai sako, kad Kinijos teisinė sistema neužtikrins tokių pačių teisių atsakovams kaip pusiau autonominiame Honkonge.

Buvusi britų kolonija Honkongas 1997 metais buvo grąžinta Kinijai, bet 50-čiai metų išsaugojo teisę į savo socialines, teisines ir politines sistemas pagal modelį „viena šalis, dvi sistemos“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius