Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 04 04 /09:28

Iš Graikijos salų uostų į Turkiją atplukdyti pirmieji migrantai

Į Graikijos Lesbo ir Chijo salų uostus pirmadienį paryčiais atvyko autobusai su, kaip manoma, šimtais migrantų, kurie turi būti deportuoti į Turkiją, pranešė naujienų agentūros AFP korespondentai. Netrukus pirmieji keltai su migrantais atplaukė Turkjos link.
Idomeni(Graikija) pabėgėlių stovykla
Idomeni(Graikija) pabėgėlių stovykla / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Iš Graikijos pirmadienį ryte išplaukė turkų keltas su dešimtimis migrantų, pranešė naujienų agentūros AFP korespondentas.

Tai pirmoji grupė asmenų, deportuojamų pagal prieštaringai vertinamą Europos Sąjungos susitarimą dėl migrantų išsiuntimo per Egėjo jūrą atgal į Turkiją.

Šį susitarimą dėl etinių priežasčių griežtai kritikuoja žmogaus teisių organizacijos. Patys migrantai skundžiasi, kad jiems niekas tiksliai nepaaiškino, kas vyksta. Dalis jų esą nežinojo, kad įmanoma grąžinti juos į Turkiją.

Nedidelis keltas „Lesvos“ su pirmąja grupe migrantų išplaukė iš Graikijos Lesbo salos.

Artimiausiu metu į Turkiją turėtų išplaukti ir didesnis katamaranas „Nezli Jale“ su šimtais kitų išsiunčiamų migrantų.

Žmonės plukdomi į Dikilio uostamiestį, o Turkijos pareigūnai teigė, kad vien pirmadienį tikisi sulaukti per 500 migrantų.

Skelbiama, kad dviem pirmaisiais laivais apie 7 val. ryto vietos laiku išplaukė daugiausia Maroko ir Pakistano piliečiai. Tarp migrantų esą buvo tik du sirai, kurie patys pasisiūlė būti sugrąžinti į Turkiją.

„Procedūra buvo labai rami, viskas vyko tvarkingai“, – žurnalistams Lesbo saloje teigė ES išorės sienų valdymo agentūros atstovė Ewa Moncure.

Tiesa, į uostą atvyko ir nedidelė grupelė protestuotojų, kurie skandavo: „Gėda!“

Kai Balkanų šalys nusprendė uždaryti sienas, Graikijoje įstrigo maždaug 52 tūkstančiai migrantų vyrų, moterų ir vaikų. Vien Lesboje tokių asmenų yra 3,3 tūkst.

Graikijos pareigūnai iki šiol nedetalizavo, kurie migrantai ir kiek jų bus perkelti atgal į Turkiją, iš kurios atvyko. Tačiau naujienų agentūra ANA jau pranešė, kad pirmadienį, antradienį ir trečiadienį į Turkiją bus išplukdyta po maždaug 250 migrantų iš Bangladešo, Pakistano, Šri Lankos ir Afrikos valstybių.

Graikijos pabėgėlių koordinavo agentūros atstovas Yiorgos Kyritsis pirmadienį tikino, kad į Turkiją gabenami „asmenys, kurie neprašė prieglobsčio šalyje“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius