-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į pagrindinių JAV partijų suvažiavimus atvyksta ir margas užsieniečių būrys: D.Trumpą sveikins ir N.Farage'as

Į pagrindinių JAV partijų nacionalinius atvažiavimus, per kuriuos nominuojamas kandidatas į JAV prezidentus, tradiciškai atvyksta ir daugybė delegatų iš užsienio šalių. Šįkart pas Donaldą Trumpą ir respublikonus atskubėjo britų marginalas Nigelas Farage'as ir Nyderlandų kraštutinių dešiniųjų lyderis Geertas Wildersas, rašo „Foreign Policy“.
JAV respublikonų suvažiavimas Klivlende
JAV respublikonų suvažiavimas Klivlande / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

N.Farage'as, kuris ženkliai prisidėjo prie britų sprendimo per referendumą balsuoti už pasitraukimą iš ES, netrukus po balsavimo pasitraukė iš Jungtinės Karalystės nepriklausomybės partijos lyderio posto ir nuo tos dienos laikosi šešėlyje.

Bet dabar jis sugrįžta iš paraščių – ir ne bet kur, o JAV mieste Klivlande, kur pirmadienį prasideda Respublikonų partijos nacionalinis suvažiavimas.

„Man bus įdomu pasiklausyti, ką pasakys Donaldas Trumpas“, – neslėpė N.Farage'as.

Radikalių pažiūrų svečiai

Klivlande, žinoma, bus visi respublikonų lyderiai, keletas D.Trumpą remiančių garsenybių ir skandalingojo milijardieriaus nekenčiantys protestuotojai.

Bet prie tūkstančių žmonių prisijungs ir maždaug 200 svečių iš 100 šalių – Rusijos, Kinijos, Pietų Korėjos, Libano. Europos radikaliems dešiniesiems atstovaus ne tik N.Farage'as, bet ir Nyderlandų Laisvės partijos lyderis G.Wildersas.

Europos radikaliems dešiniesiems atstovaus ne tik N.Farage'as, bet ir Nyderlandų Laisvės partijos lyderis G.Wildersas.

N.Farage'as trečiadienį pasirodys specialiuose „Brexit“ skirtuose pietuose, kuriuos ves tinklalapio „The Daily Caller“ redaktorius ir konservatyvios televizijos „Fox News“ apžvalgininkas Tuckeris Carlsonas.

Užsieniečiai tiek į respublikonų, tiek į demokratų nacionalinius suvažiavimus, kurie rengiami HAV prezidento rinkimų metais, atvyksta kiekvieną kartą. Į Filadelfiją, kur vyks Demokratų partijos suvažiavimas, atvyks dar daugiau svečių iš užsienio nei į Klivlandą pas respublikonus.

Kito tokio šou pasaulyje nėra

Kas visus juos traukia? Respublikonų nacionalinio komiteto atstovo centro dešiniąsias politines jėgas vienijančioje Tarptautinėje demokratų sąjungoje Chriso Fussnerio teigimu, įspūdingas šou.

AFP/„Scanpix“ nuotr./JAV respublikonų suvažiavimas Klivlende
AFP/„Scanpix“ nuotr./JAV respublikonų suvažiavimas Klivlande

„Mūsų partneriai visame pasaulyje savo politinius renginius apibūdina taip: „Pusvalandis veiklos, kelios kalbos, kava, užkandžiai, bla, bla, bla“. Būtent taip“, – teigė Ch.Fussneris.

Po savaitės daugybės užsieniečių laukiama ir Filadelfijoje, kur savo šou rengs ir Hillary Clinton kandidate į JAV prezidentus oficialiai paskelbs Demokratų partija.

O Amerikoje, kaip tvirtino su svečiais iš užsienio trijuose pastaruosiuose respublikonų suvažiavimuose dirbęs konsultantas Trygve Olsonas, „vyksta keturių dienų šou“: „Niekur kitur pasaulyje nėra nieko panašaus“.

Be to, šiemet užsieniečius į Klivlandą ypač traukia D.Trumpas. Skandalingi jo pasisakymai, ypač užsienio politikos klausimais, regis, ne tik baugina, bet ir domina.

„Kitų valstybių sostinės savo diplomatams nurodė išsiaiškinti, kaip atrodytų D.Trumpo administracija“, – sutiko T.Olsonas.

„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Trumpas
„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Trumpas

Po savaitės daugybės užsieniečių laukiama ir Filadelfijoje, kur savo šou rengs ir Hillary Clinton kandidate į JAV prezidentus oficialiai paskelbs Demokratų partija. Pasauliui ji pažįstama kur kas geriau – H.Clinton per pirmąją prezidento Baracko Obamos kadenciją dirbo valstybės sekretore.

Žvilgsniai į būsimą prezidentą

Respublikonų nacionalinio suvažiavimo atstovas išorės reikalams Brianas Noyesas teigia, kad užsienio diplomatai svarbiausiuose Amerikos politiniuose renginiuose lankosi nuo pat 1787-ųjų, kuomet Filadelfijoje buvo rinktasi dėl Konstitucijos.

O užsieniečiai tokie skirtingi, kad abiejų partijų suvažiavimų organizatoriai „Foreign Policy“ jų priežiūrą apibūdino kaip „kačių ganymą“.

1983 metais JAV Kongresas net įsteigė dvi nepartines organizacijas – Nacionalinį demokratų institutą (NDI) ir Tarptautinį respublikonų institutą, kurios ir koordinuoja svečių iš užsienio vizitus.

D.Trumpas ypač įdomus europiečiams – daugiausia dėl savo kalbų apie NATO prasmę ir apie „Brexit“. Jis sveikino britus, nusprendusius palikti ES.

NDI viceprezidentė Shari Bryana pabrėžė, kad daugybė žmonių pasaulyje JAV politiką seka kur kas atidžiau nei milijonai amerikiečių: „Tai, kas nutinka Amerikoje, turi tiesioginę politinę įtaką visoms kitoms pasaulio šalims. Todėl norima iš arčiau pažvelgti į galbūt būsimą prezidentą“.

Daugiausiai svečių sulaukta 2008-aisiais, nes demokratų nacionaliniame suvažiavime pirmąkart Amerikos istorijoje kandidatu į prezidentus buvo nominuotas afroamerikietis – B.Obama. Bet ne mažiau įdomus ir šių metų renginys, kadangi Filadelfijoje į istoriją įeis ir pirmoji moteris kandidatė H.Clinton.

D.Trumpas ypač įdomus europiečiams – daugiausia dėl savo kalbų apie NATO prasmę ir apie „Brexit“. Jis sveikino britus, nusprendusius palikti ES.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Nigelas Farage'as
AFP/„Scanpix“ nuotr./Nigelas Farage'as

Ir nors tokia partija kaip Europos liaudies partija, Europos Parlamente vienijanti centro dešiniuosius, į Klivlandą šįkart atstovų pabrėžtinai nesiunčia, nekilnojamojo turto magnatas galės džiaugtis N.Farage'o ir G.Wilderso, kuris, kaip ir D.Trumpas, kalba apie islamizaciją, draugija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius