Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Imuniteto pasai: ar gyvensime distopijoje, ar skęsime nuoskaudose dėl vakcinų apartheido, ar jų net neprireiks?

Popandeminiame pasaulyje gyvena dviejų tipo žmonės – tie, kurie pasiskiepijo nuo koronaviruso, ir tie, kurie to dar nepadarė ir galbūt net nežada atraitoti rankovės. Toks gyvenimas jau tapęs oficialia, dokumentuota realybe kai kuriose šalyse, bet ar vadinamieji imuniteto pasai taps masiniu reiškiniu? Jei taip, kokia ateitis laukia? „Politico“ piešia šešis scenarijus.
Koncertas nuo koronaviruso paskiepytiems žmonėms Izraelyje
Koncertas nuo koronaviruso paskiepytiems žmonėms Izraelyje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Imunitetą COVID-19 liudijantys dokumentai jau galioja Izraelyje, kur abiem vakcinos dozėmis jau paskiepyta daugiau nei pusė šalies gyventojų.

Izraelio vyriausybė dar kovą paskelbė apie vadinamąjį „žaliąjį pasą“, kuris leidžia paskiepytiems ar koronavirusu persirgusiems gyventojams lankytis sporto klubuose, viešbučiuose, baseinuose, kultūros renginiuose.

Internete jau plinta vaizdo įrašai, kuriuose matomi laimingi ir Tel Avivo baruose ant stalų šokantys klientai. Apie panašią tvarką jau svarsto gyventojus irgi sparčiai skiepijanti Jungtinė Karalystė, siūlymai pristatyti ir Europos Sąjungoje.

Į traukinį šoka net Prancūzija, kur abejojančiųjų vakcinomis bene daugiausia visoje Europoje. Sausį viena apklausa parodė, kad daugiau nei pusė šalies gyventojų pritartų tokio imuniteto paso naudojimui skrydžiams, kelionėms viešuoju transportu ir patekimui į kultūros renginius.

Visuomenės sveikatos ir etikos specialistai, tiesa, kol kas pažymi, kad tokie dokumentai būtų diskriminaciniai, nes vakcinų vis dar trūksta.

Imunitetą COVID-19 liudijantys dokumentai jau galioja Izraelyje, kur abiem vakcinos dozėmis jau paskiepyta daugiau nei pusė šalies gyventojų.

Tačiau imuniteto pasai lengvai virstų realybe, kai tik pasiūla viršytų paklausa – sistemos įtvirtinimu būtų suinteresuoti saugių būdų atsidaryti ieškantys restoranai, barai, viešbučiai.

O tai, kaip bus įvedama tvarka ir kaip žmonės reaguos į imuniteto pasus, ir parodys, ar dokumentai leis greičiau sugrįžti prie normalaus gyvenimo, ar nulems tam tikrą distopinę tikrovę. „Politico“ suformulavo šešis galimos ateities scenarijus.

1. Koronautopija

Įsivaizduokime, kad atėjo 2021-ųjų pabaiga. Pandemija dar toli gražu nesibaigė. Tačiau nors kartą viskas vyko taip, kaip planuota.

Kad procesas bus sklandus, buvo galima abejoti – juk praeityje dar nė sykio nebandyta taip kruopščiai ir ne vienoje šalyje suderinti užtektinai etišką imuniteto pasų sistemą. Negana to, tuo pačiu metu pasiekti, kad užsikrėtimų skaičius neaugtų.

Ir vis dėlto imuniteto pasai tikrai virto sėkmės istorija. Visų pirma didžiausios pasaulio technologijų kompanijos įtikino Pasaulio sveikatos organizaciją (PSO) patvirtinti jų išvystytą platformą. Pastarajai pritarė ir daugybės šalių vyriausybės.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Pasaulio sveikatos organizacija (PSO)
AFP/„Scanpix“ nuotr./Pasaulio sveikatos organizacija (PSO)

Tuomet PSO sklandžiai suformulavo bendrą „imuniteto“ apibrėžimą – tai leidžia prireikus greitai atnaujinti informaciją.

Nuolat viešinami duomenys leidžia žmonėms susigaudyti, ką daryti, jei pasikeičia jų statusas – jei, pavyzdžiui, jų regione pradeda plisti nauja viruso atmaina, nuo kurios žmonės nepasiskiepiję. Tokiems asmenims iškart suteikiama reikalinga pagalba ir finansinė parama.

Be to, įtvirtinta aiški tvarka dėl teisių, kurias turi ar gali turėti nepasiskiepiję ir todėl imuniteto virusui neturintys žmonės. Asmenys, kurie negali skiepytis dėl medicininių priežasčių, aprūpinami greitaisiais testais.

Tie, kurie nesiskiepija dėl kitų priežasčių, turi nuolat darytis greituosius antigenų testus ir neigiamų rezultatų atveju gali laisvai gyventi. Vienintelis nepatogumas – būtinybė tokius testus daryti kas kelias dienas ir nesiskųsti.

„Scanpix“ nuotr./„Moderna“, „Pfizer/BioNTech“ ir „AstraZeneca“ vakcinos
„Scanpix“ nuotr./„Moderna“, „Pfizer/BioNTech“ ir „AstraZeneca“ vakcinos

Anot „Politico“, toks scenarijus – utopiškas ir, ko gero, neįgyvendinamas.

2. Vakcinų apartheidas

Vėlgi – baigiasi 2021-ieji, o pandemija vis dar žaižaruoja. Imuniteto pasai jau tapę būtina sąlyga norint patekti į daugelį viešų ir privačių įstaigų, tik kai kurios pasekmės toli gražu ne idealios – atvirkščiai, galbūt net katastrofiškos.

Nuogąstavimai dėl klastočių gerokai apsunkino popierinių imunitetą liudijančių kortelių gavimo procesą. O tai reiškia, kad išmaniojo telefono neturintis žmogus negali laisvai gyventi ir yra tapęs gyva pajamų nelygybės iliustracija.

Markusas Soderis teigė, kad nesąžininga atkirsti nuo privilegijų tuos, kurie daro paslaugą visuomenės sveikatai skiepydamiesi

Kenčia net turtingiausi – „iPhone“ atnaujinimai dažnai startuoja pačiu nepatogiausiu metu ir labai apkrauna bateriją, tad išsikrovus telefonui tenka atšaukti ilgai planuotą vakarienę restorane.

Metų pradžioje tokie politikai kaip Vokietijos Bavarijos žemės lyderis Markusas Söderis skelbė paramą imuniteto pasams ir teigė, kad nesąžininga atkirsti nuo privilegijų tuos, kurie daro paslaugą visuomenės sveikatai skiepydamiesi – net jei vakcinos nėra privalomos.

„Scanpix“ nuotr./Bavarijos žemės vadovas Markusas Söderis su FFP2 respiratoriumi
„Scanpix“ nuotr./Bavarijos žemės vadovas Markusas Söderis su FFP2 respiratoriumi

Ir vis dėlto dabar, kai imuniteto pasai jau tapo realybe, vakcinos de facto privalomos – bent jau tiems, kurie nori normaliau gyventi.

Padarytos tik kelios išimtys žmonėms, kurie negali skiepytis dėl medicininių priežasčių, o tai reiškia, kad daug nėščių moterų ir asmenų su imuniteto sutrikimais toliau negali vykti į darbą ir lankytis ten, kur vyksta kiti – paskiepytieji.

Turbūt nenuostabu, kad kilo protesto judėjimas. Antivakseriai ir kovotojai už privatumą renkasi pogrindinėse antivakcininėse zonose, juos aptarnauja panašių pažiūrų verslininkai.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Policijos ir protestuotojų akistata Dublino centre
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Policijos ir protestuotojų akistata Dublino centre

Dėl to vis kyla ir nauji epidemijos protrūkiai, ir politinio smurto bangos. Tuo pat metu vyriausybėms didėja spaudimas paskelbti, kad jau pasiektas kolektyvinis imunitetas, ir visiškai atidaryti valstybes.

Tiesa, „Politico“ mano, kad toks scenarijus menkai tikėtinas. Kita vertus, neramumai jau fiksuojami. Vasario pabaigoje Provanse protestuotojai dėvėjo geltonas žvaigždes su užrašu „Nevakcinuoti“.

3. Atgal į ateitį

Pagal trečiąjį scenarijų metų pabaigoje pandemija vis dar tęsiasi, bet vyriausybės jau įtvirtinusios imuniteto pasų sistemą, kuria plačiai naudojasi ir piliečiai, ir verslas.

Tai nestebina – juk žmonės taip nori išbristi iš pandemijos, kad sutinka su visais pasiūlymais, teoriškai leidžiančiais grįžti į normalų gyvenimą.

Tačiau problema tokia, kad artėjant žiemai ši programa jau pasenusi. Mat imuniteto apibrėžimas paremtas dar vasarą padarytais ekspertų vertinimais – žmonės greitai pradėjo gyventi taip, kaip prieš pandemiją, bet vis pranešama apie naujus variantus ir vakcinos vis mažiau efektyvios.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Izraeliečiai su „žaliuoju pasu“ jau gali lankyti koncertus ir kitus kultūrinius renginius
AFP/„Scanpix“ nuotr./Izraeliečiai su „žaliuoju pasu“ jau gali lankyti koncertus ir kitus kultūrinius renginius

Vyriausybės daro ką gali – su farmacininkais kuriamos naujos vakcinos, atnaujinami imuniteto pasai. Bet tuo pat metu vėl pildosi ligoninės ir skelbiami nauji suvaržymai.

Pasak „Politico“, toks scenarijus bene realiausias.

4. Teisinis sąmyšis

Na, ir dar kartą – pandemija tikrai nesibaigė, bet pagal šį scenarijų imuniteto pasai visiškai nesuveikė.

Šiandien lengva juoktis iš „YouTube“ klipų, kuriuose, tarkime, britų premjeras Borisas Johnsonas kalbėjo, kad imuniteto pasai yra reikalinga „naujovė“ ir kad nereiktų kreipti dėmesio į „karštų libertarų“ prieštaravimus.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Borisas Johnsonas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Borisas Johnsonas

Mat paaiškėjo, kad tie „karšti libertarai“ buvo tik ledkalnio viršūnė. Šalyse, kurios pristatė imuniteto pasus, pastarieji buvo pasveikinti krūva kreipimųsi į teismą – negana to, sėkmingų.

Žinoma, imuniteto pasai, kaip ir kaukių dėvėjimas, jau tapo ginklu kultūros karuose.

Svarbiausia, kad imuniteto pasų sistemos iš esmės neįmanoma įgyvendinti. Tie, kurie turi tokius pažymėjimus, gal ir gali greičiau patekti į tam tikras vietas, bet dėl teisinių apribojimų tiesiog nepraktiška kam nors drausti eiti ten, kur jie nori.

Verslininkai sprendžia nelengvą galvosopį – įsileisti tik žmones su imuniteto pasais arba atsiverti visiems. Abiem atvejais gresia bylinėjimasis.

Žinoma, imuniteto pasai, kaip ir kaukių dėvėjimas, jau tapo ginklu kultūros karuose. „Politico“ teigia, kad ir šis scenarijus labai realus.

5. Šūsnis naujų problemų

Pagal penktąjį scenarijų daugelis šalių tik garsiai žadėjo koordinuoti sprendimus dėl imuniteto pasų sistemos. Iš tiesų dėl skirtingų interesų, teisinių struktūrų, galiausiai politikos valstybės pasuko skirtingais keliais.

Sumaištis įsiviešpatavo net šalių viduje – čia pasidarbavo technologijų kompanijų lobistai, valdžiai įsiūlę skirtingų schemų ir programėlių paletę.

Situacijos dažnai absurdiškos. Vienos programėlės reikia norint skristi, kitos – norint nueiti į futbolo rungtynes. Į naktinį klubą tuo tarpu pateksi tik turėdamas popierinį bilietą su savo nuotrauka.

„Scanpix“ nuotr./„El Clasico“ mūšis: Madrido „Real“ – „Barcelona“
„Scanpix“ nuotr./„El Clasico“ mūšis: Madrido „Real“ – „Barcelona“

Skirtingų programėlių dar reikia ir kertant sieną, o kiekviena valstybė patvirtinusi kitokias vakcinas ir nustačiusi skirtingus reikalavimus dėl imuniteto. Galiausiai vis pasigirsta pranešimų apie klastojamus atsparumo liudijimus.

Tuo tarpu kuklus alubaris už kampo negali sau leisti technologijos, kurios pagalba galėtų nuskaityti jūsų elektroninį imuniteto pasą. Bet ir nesivargina.

Kita vertus, prabangūs restoranai, blizgantys sporto klubai ir privačios mokyklos imuniteto pasų sistemą naudoja kaip rinkodaros įrankį. Kvartalai ir regionai, kuriuose atsparumas koronavirusui didžiausias, pritraukia vis daugiau investicijų nei atsiliekančios vietovės.

Kam iš viso vargintis?

Galiausiai – paskutinysis, šeštasis scenarijus. Pagal jį pandemija gal ir nepasibaigusi, bet iš esmės didelio skirtumo nėra.

PSO anksčiau 2021-aisiais siūlė atsargiai vertinti imuniteto pasų idėją, nes tikrai nebuvo aišku, ar vakcinos stabdys koronaviruso plitimą ir neleis užsikrėsti COVID-19.

Bet pasirodė, kad vakcinos iš tikrųjų labai veiksmingos – jos ir saugo pasiskiepijusius nuo sunkios ligos, ir neleidžia jiems užkrėsti kitus.

PSO anksčiau 2021-aisiais siūlė atsargiai vertinti imuniteto pasų idėją, nes tikrai nebuvo aišku, ar vakcinos stabdys koronaviruso plitimą ir neleis užsikrėsti COVID-19.

Pasiskiepiję žmonės jau kuris laikas mėgaujasi savaitgaliais „kaip senais laikais“ – jie glėbesčiuojasi su anūkais, renkasi į apygirčius pusryčius, staugia futbolo stadionuose. Nenuostabu, kad nesiskiepija tik labiausiai užsispyrę antivakseriai.

„Scanpix“ nuotr./Izraelyje nuo koronaviruso paskiepyti senjorai jaučiasi vis drąsiau
„Scanpix“ nuotr./Izraelyje nuo koronaviruso paskiepyti senjorai jaučiasi vis drąsiau

Ne, kolektyvinis imunitetas iš tiesų taip ir nepasiekiamas, be to, vis iššoka nauji viruso variantai. Tačiau absoliuti žmonių dauguma nesuserga tiek, kad reikėtų keliauti į ligoninę. Ir, taip, kaip ir sezoninio gripo atveju, pasitaiko mirčių.

Galiausiai flirtas su imuniteto paso idėja pamirštamas. Visuomenė nusprendžia, kad gyvenimas su dar vienu sezoniniu virusu – ne taip jau blogai. „Politico“ ekspertai tikisi, kad toks scenarijus ir išsipildys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius