-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Indija ir Didžioji Britanija mini kolonijinių laikų žudynių šimtmetį

Didžiosios Britanijos ambasadorius Indijoje šeštadienį per Amritsaro žudynių 100-ąsias metines jų vietoje Šiaurės Indijoje padėjo vainiką.
Amritsaro žudynių 100-mečio minėjimas
Amritsaro žudynių 100-mečio minėjimas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Amritsaro žudynės, Indijoje vadinamos Džalianvala Bagho žudynėmis, yra vienas didžiausių britų kolonijinių laikų nusikaltimų, už kurį Londonas vis dar nėra oficialiai atsiprašęs. 1919 metų balandžio 13-ąją britų kariai Džalianvala Bagho sode prie pagrindinės sikhų Auksinės šventyklos šaudė į tūkstančius neginkluotų vyrų, moterų ir vaikų.

Šis įvykis tuomet labai pakurstė indų pritarimą nepriklausomybei. Aukų skaičius nėra aiškus; kolonijinių laikų įrašuose minimi 379 žuvę žmonės, bet Indija nurodo, kad skaičius turėtų būti artimesnis tūkstančiui.

Net ir praėjus 100 metų Britanija oficialiai neatsiprašo. Jos ambasadorius Dominicas Asquithas (Dominikas Askitas) šeštadienį prie Džalianvala Bagho memorialo sakė: „Galbūt norėtumėte perrašyti istoriją, kaip sakė karalienė, bet (to padaryti) negalima. Ką galima padaryti, sakė karalienė, tai išmokti istorijos pamokas. Tvirtai tikiu, kad išmokome... Niekada nepamiršime, kas čia įvyko.“

Memorialo svečių knygoje D. Asquithas, 1908–1916 metais dirbusio ministro pirmininko Herberto Asquitho (Herberto Askito) palikuonis, parašė: „Mes labai apgailestaujame dėl to, kas įvyko, ir dėl sukeltų kančių.“

Indijos premjeras Narendra Modi (Narendra Modis) socialiniame tinkle „Twitter“ pavadino minimus įvykius baisia tragedija ir sakė, kad žuvusiųjų atminimas „įkvepia dar labiau stengtis sukurti tokią Indiją, kuria jie didžiuotųsi“.

Opozicijos lyderis Rahulas Gandhi (Rahulas Gandis) dalyvavo minėjime Amritsare ir tviteryje rašė, kad šios žudynės „pakeitė Indijos kovos už laisvę kursą“.

2013 metais tuometinis britų ministras pirmininkas Davidas Cameronas (Deividas Kameronas) per vizitą Indijoje Amritsaro žudynes pavadino „labai gėdingomis“, bet atsiprašymo nepateikė.

1997 metais karalienė Elizabeth II (Elzbieta II) padėjo vainiką prie Džalianvala Bagho memorialo, bet antraštėse buvo minimas į netaktiškus komentarus linkęs jos vyras princas Philipas (Filipas), kuris, kaip pranešama, pasakė, kad Indijos nurodomi aukų skaičiai yra „didžiai išpūsti“.

Britų ministrė pirmininkė Theresa May (Tereza Mei) trečiadienį Amritsaro žudynes pavadino „gėdingu randu“ istorijoje, bet oficialiai taip pat neatsiprašė.

Pandžabo valstijos vyriausiasis ministras Amarinderis Singhas sakė, kad Th. May žodžių nepakanka ir kad Indijai reikia „nedviprasmiško oficialaus atsiprašymo“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius