-65% metinei prenumeratai! Išskirtinis pasiūlymas.
Išbandyti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 07 14 /13:27

Indijos premjeras – garbės svečias riaušių temdomose Prancūzijos nacionalinės šventės iškilmėse

Indijos premjeras Narendra Modi bus garbės svečias Prancūzijai penktadienį sustiprinto saugumo sąlygomis švenčiant Bastilijos paėmimo dieną.
Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas ir Indijos premjeras Narendra Modi
Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas ir Indijos premjeras Narendra Modi / „AFP“/„Scanpix“

Apdovanojimas skirtas už „ministro pirmininko vaidmenį [puoselėjant] puikius draugystės ir pasitikėjimo santykius, vienijančius Prancūziją ir Indiją“, sakoma Eliziejaus rūmų pareiškime.

N.Modi socialiniame tinkle „Twitter“ sakė, kad priėmė apdovanojimą labai susikuklinęs, ir pavadino jį garbe 1,4 mlrd. Indijos gyventojų.

N.Modi pagerbimas šiais metais atspindi plėtojamus Prancūzijos ir Indijos ryšius, šalims minint strategine vadinamos savo partnerystės 25-ąsias metines.

Indijos premjeras, ketvirtadienį vakare sakydamas kalbą Prancūzijoje gyvenantiems indams, pavadino E.Macroną savo draugu.

„Šis artumas neapsiriboja tik abiejų šalių lyderiais; iš tiesų tai Indijos ir Prancūzijos nepajudinamos draugystės atspindys“, – sakė N.Modi.

Indijos gynybos ministerija ketvirtadienį paskelbė ketinanti pirkti dar 26 prancūzų gamybos naikintuvus „Rafale“ ir dar tris „Scorpene“ klasės povandeninius laivus. Teigiama, kad kontrakto vertė bus milijardinė.

Nepaisydamos nesutarimų dėl Rusijos karo Ukrainoje ir įtampos dėl žmogaus teisių padėties Indijoje, Vakarų demokratijos bando patraukti savo pusėn N.Modi ir Naująjį Delį kaip karinę ir ekonominę atsvarą Kinijai.

E.Macronas sutikimą su raudonuoju kilimu rengia kelios savaitės po to, kai Baltieji rūmai N.Modi garbei surengė retą valstybinę vakarienę, nors kažkada jam buvo draudžiama net lankytis Vašingtone.

E.Macronas ketvirtadienį vakare karinių vadovų susitikime sakė, kad Indija yra „pasaulio istorijos milžinė, vaidinsianti vieną svarbiausių mūsų ateičiai vaidmenų“.

Prarastas pasitikėjimas?

Šiemet iškilmės turėtų būti nuosaikesnės nei ankstesniais metais ir vyksta po penkias naktis trukusių riaušių, prasidėjusių birželio 27-ąją, policijai viename Paryžiaus priemiesčių nušovus paauglį.

Tai buvo didžiausios miestų riaušės per beveik du dešimtmečius. Jų metu padegta tūkstančiai automobilių, niokotas visuomeninis turtas, sulaikyta per 3,7 tūkst. žmonių, tarp jų daug nepilnamečių.

Kai kurie miestai baimindamiesi smurto atšaukė tradicinius Liepos 14-osios fejerverkus, o Paryžiaus regione nuo 22 valandos (23 val. Lietuvos laiku) nebevažinės autobusai ir tramvajai.

„Ar galite patikėti, kad puikioje Prancūzijos demokratijoje atsisakome savo nacionalinės dienos baimindamiesi kai kurių žmonių galimo smurto ar galimų riaušių?“ – trečiadienį klausė opozicijoje esančių kraštutinių dešiniųjų lyderė Marine Le Pen.

Vyriausybės priemones ji pavadino pripažinimu, kad pasitikėjimas valstybe visiškai prarastas.

Pagrindinis fejerverkas Paryžiuje turi įvykti; jį E.Macronas ir N.Modi stebės po banketo 200 svečių Luvro muziejuje.

Hinduistų nacionalizmas

Tęsiantis diplomatijai N.Modi atžvilgiu, ketvirtadienį priimta Europos Parlamento rezoliucija priminė, kad jis ir jo hinduistų nacionalizmo darbotvarkė turi kritikų ir pačioje Indijoje, ir užsienyje.

Europarlamentarai pritarė priemonei, kuria Indija raginama nutraukti smurtą šiaurės rytų Manipuro valstijoje ir ginti tenykštes mažumas.

Per manipuriečių, kurie yra daugiausia hinduistai, ir krikščionių kukių genties smurtą žuvo mažiausiai 120 žmonių, o 50 tūkst. turėjo palikti savo namus, nurodė EP.

EP kritikavo Manipuro valstijos vyriausybės, kuriai vadovauja N.Modi partija „Bharatiya Janata“ (BJP), nacionalistinę retoriką.

N.Modi pagerbimas Bastilijos paėmimo dieną yra „įžeidimas ne tik Indijos mažumų bendruomenėms, žurnalistams ir žmogaus teisių gynėjams, bet ir Indijai, kaip demokratijai“, vėliau sakė deryboms dėl teksto vadovavęs Pierre'as Larrouturou.

Indijos lyderis ketvirtadienį vakare sakydamas kalbą tūkstančiams Prancūzijoje gyvenančių indų, gyrė jam vadovaujant pasiektus savo šalies ekonominius laimėjimus ir akcentavo augančią Indijos įtaką pasaulinėje scenoje.

„Indija yra demokratijos motina ir (...) įvairovės pavyzdys. Tai didelė mūsų stiprybė“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius