Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Indijos premjeras Narendra Modi pradėjo vizitą Nepale

Indijos premjeras Narendra Modi penktadienį pradėjo dviejų dienų vizitą Nepale, abiem šioms Pietų Azijos valstybėms stengiantis gerinti santykius, kuriems pakenkė 2015 metais Nepale vykę Indijos remti etniniai protestai.
Indijos premjeras Narendra Modi
Indijos premjeras Narendra Modi / AFP/„Scanpix“ nuotr.

N.Modi pirmiausia nuskrido į Džanakpurą Nepalo pietuose, kur meldėsi garsioje hinduistų šventykloje ir pasakė kalbą mitinge. Vėliau planuojami Indijos premjero oficialūs susitikimai Nepalo sostinėje Katmandu.

Nepalo premjeras Khadga Prasad Oli atskrido į Džanakpurą prie Indijos sienos pasveikinti N.Modi.

„Nepalui mūsų kaimynystės politikoje tenka pirmoji vieta, – pasakė N.Modi tūkstančiams susirinkusių žmonių. – Nesijaučiu atvykęs į svetimą žemę. Jaučiuosi kaip tarp savų žmonių.“

Džanakpure 2015 metais vyko pagrindiniai etniniai protestai prieš naują konstituciją, pagal kurią Nepalas buvo suskirstytas į septynias federalines valstijas.

Etninės madhesių grupės reikalavo didesnės teritorijos jiems paskirtoje valstijoje ir kelias savaites blokavo kelius bei pasienio postus. Indija rėmė madhesius ir įvedė eksporto blokadą, nulėmusią didelį degalų, vaistų ir kitų prekių trūkumą.

Išėjimo prie jūros neturintis Nepalas visus sau reikalingus naftos produktus ir daugelį kitų prekių gauna iš Indijos. Tuo metu Nepalas bandė atsigauti po 9 tūkst. gyvybių nusinešusio ir didžiulę žalą padariusio žemės drebėjimo.

Galiausiai protestai nuslopo, o gruodį Nepale įvyko rinkimai, po kurių Indija stengėsi gerinti santykius su naująja vyriausybe. N.Modi dar prieš K.P.Oli atėjimą į valdžią buvo nusiuntęs susitikti su juo savo užsienio reikalų ministrę, o K.P.Oli kelios savaitės po to, kai tapo premjeru, nuskrido į Indiją oficialaus vizito.

Abu lyderiai turi nuotoliniu būdu atidaryti 1,04 mlrd. dolerių (0,875 mlrd. eurų) vertės hidroelektrinę, kurią energijos išteklių stokojančiame Nepale stato Indijos kompanija.

Dvi didžiosios Nepalo kaimynės Indija ir Kinija varžosi dėl įtakos šiai šaliai.

Indija visuomet darė didelę politinę ir ekonominę įtaką Nepalui, bet Kinija labai prisidėjo prie finansinės paramos, tiesė greitkelius, statė ligonines ir oro uostus.

N.Modi planuoja aplankyti dar dvi svarbias hinduistų šventyklas ir šeštadienį grįžti namo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius