Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Instagram“ stipruolis: kaip Čečėnijos lyderis šeimininkauja virtualioje erdvėje

Ramzanas Kadyrovas – tikrai ne pirmas ir ne paskutinis politikas (jei jį tokiu galima pavadinti), socialinių tinklų erdves paverčiantis politiniu įrankiu. Bet jo žinutės išsiskiria iš kitų. Vienoje – šautuvas, kitoje – grasinimai, trečioje – glostomi kačiukai, rašo „The Wall Street Journal“.
Ramzanas Kadyrovas
Ramzanas Kadyrovas / „Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr.

Barzdotasis Čečėnijos prezidentas internete gali būti tikras mačo. Jo paskyroje skelbiamose nuotraukose R.Kadyrovas pozuoja su pistoletu, grasina politiniams oponentams ir ne tik – 8 tūkstančiuose pranešimų nestinga priekaištų ir vyriausybės nariams.

Garsiausias „Instagram“ stipruolis, tiesa, turi ir švelniąją pusę. Rusijos prezidento Vladimiro Putino vasalas kutena kačiukus, uosto arklį, meldžiasi. R.Kadyrovas turi net 1,9 mln. sekėjų, tad jis atsako ir į piliečių klausimus bei skundus.

„Mūsų lyderis žino, kad regiono pažangai labai svarbus bendravimas su žmonėmis, – sako Čečėnijos informacijos ministras Džambulatas Umarovas. – Taip jis sužino, kokios žmones kamuoja problemos, kokie jų rūpesčiai.“

Būdas kontroliuoti situaciją

Vis dėlto Čečėnijoje toks nenutrūkstantis grėsmingų ir šiltų pranešimų „Instagram“ srautas veikia ir kaip politinės kontrolės įrankis – kaip įspėjimas tiems, kurie sau esą leidžia per daug, ir įrodymas, kad socialiniai tinklai ne tik išlaisvina.

R.Kadyrovas dabar įtaresnis – žmonės regione kalba, kad jis nebepasitiki savo artimiausiais bendražygiais.

Antai vieną žinutę papuošė vaizdo įrašas, kuriame tarsi per snaiperio optinį taikiklį matomas Rusijos opozicijos politikas Michailas Kasjanovas.

Kitame įraše jau ne R.Kadyrovas, o jo gerbėjas pasidalino įrašu, kuriame matyti, kaip nepažįstamas vyras per prievartą žingsniuoja bėgimo takeliu vienais apatiniais ir garbina V.Putiną.

Kadangi Rusijos, o kartu, žinoma, ir Čečėnijos ekonomika pastaraisiais metais ėmė šlubuoti, R.Kadyrovo kaip kone visagalio lyderio įvaizdis sumenko, tad jis internete tapo dar aktyvesnis. Ir įtaresnis – žmonės regione kalba, kad jis nebepasitiki savo artimiausiais bendražygiais.

„Socialinių tinklų jis apsėstas dėl vienos paprastos priežasties – jie jam ir patinka, ir yra tapę būdu kontroliuoti informaciją, iš Čečėnijos keliaujančią į Kremlių. Be to, R.Kadyrovas siekia parodyti žmonėms, kad būtent jis čia – bosas“, – teigia „Human Rights Watch“ analitikė Tania Lokšina.

Su ministru kovėsi bokso ringe

Nors gali susidaryti įspūdis, kad R.Kadyrovas „Instagram“ tvarkosi vienas pats, taip tikrai nėra. Komandą sudaro daugiau žmonių, o jai vadovauja Čečėnijos lyderio dešinioji ranka Magomedas Daudovas.

Taip pasiekiamas spontaniškumo efektas. R.Kadyrovo paskyra „Instagram“ atrodo asmeninė, bet yra pildoma padedant profesionaliems operatoriams, fotografams ir tekstų rašytojams, Jų užduotis – kruopščiai formuoti Čečėnijos prezidento įvaizdį internete.

????

A photo posted by Ramzan Kadyrov (@kadyrov_95) on

Tikrai ne pats R.Kadyrovas, o jį supantys strategai sumąstė, kad reikia nuotraukos kartu su Argentinos futbolo legenda Diego Maradona ir gimtadienio vakarėlio su aktore Hillary Swank (ji vėliau teigė apgailestaujanti dėl dalyvavimo linksmybėse, – red.).

Visa tai atsidūrė „Instagram“. Bet nepamiršti lieka ir rimtesni reikalai – dar vienoje nuotraukoje R.Kadyrovas meldžiasi savo privačioje mečetėje.

Ассаламу алайкум! Хвала Аллаху, Милостивому, Милосердному, Господу миров! По его воле мы сделали Рузба в мечети имени ДЯДИ Пророка Мохаммада (ﷺ) - Хамзата. Муфтий Салах-Хаджи Межиев в проповеди рассказал о величии благословенного месяца Рамадан. Он отметил, что Всевышний Аллах в первой трети Рамадана милостив к своим рабам, во второй прощает грехи, а третей части освобождает от Вечного Ада. Муфтий призвал всех быть милосердными друг к другу, проявлять особое усердие в добрых делах и молитвах. Он рассказал о великой милости Аллаха, сделавшего нас частью Уммы Пророка ﷺ . В своей проповеди он напомнил, что Посланник Аллаха ﷺ , не войдёт в открытые врата Рая, пока Его Умма не пересечёт Ас-Сират. И вместе с ним будут другие пророки. Да смилостивится Аллах над нами, да примет Он нас в садах Вечного Рая. #Кадыров #Россия #Чечня #Рузба

A video posted by Ramzan Kadyrov (@kadyrov_95) on

Kitoje žinutėje Čečėnijos prezidentas pakvietė savo sporto ministrą Salambeką Ismailovą į dvikovą bokso ringe. Savo varžovą R.Kadyrovas nubaudė daugybe pavojingų smūgių, o „Instagram“ prirašė, kad S.Ismailovui nepagailėjo ir priekaištų dėl klaidų darbe.

VIDEO kadras: R.Kadyrovas bokso ringe
VIDEO kadras: R.Kadyrovas bokso ringe
VIDEO: R.Kadyrovas bokso ringe

Tuo metu politikas iš Sibiro Konstantinas Senčenka net turėjo atsiprašyti R.Kadyrovo, kurį prieš tai viešai išvadino „Rusijos gėda“ ir pridūrė, kad Čečėnija „gyvena iš federalinės valdžios subsidijų“.

Stengiasi užgniaužti kritiką

Socialiniai tinklai ilgą laiką buvo vertinami kaip demokratinių pokyčių variklis. Apie tokią galimybę kalbėta ir per protestus Irane 2009 metais, ir per „Arabų pavasario“ demonstracijas.

Tinklai „Twitter“ ir „Facebook“ buvo liaupsinami už šalyse, kur tradicinė žiniasklaida griežtai kontroliuojama, gyvenantiems aktyvistams suteikiamą erdvę organizuoti akcijas ir dalintis aktualiausia informacija bei nuotraukomis.

Kai 2010-ųjų pabaigoje Tunise ir Egipte kilo protestai, demonstrantai valdžią nuvertė išmaniasiais telefonais. 2011 ir 2012 metais rusai į mitingus irgi registravosi „Facebook“ bei „VKontakte“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Protestuotojai Egipte 2011 metais
AFP/„Scanpix“ nuotr./Protestuotojai Egipte 2011 metais

Bet padėtis ėmė keistis, kai vyriausybės suvokė, kad irgi gali naudotis socialiniais tinklais kaip politiniu įrankiu.

Pavyzdžiui, Bahreine pareigūnai pradėjo socialiniuose tinkluose skelbti protestuotojų pavardes ir iš jų tyčiotis, o Iranas ėmė aktyviai sekti jaunimą, kuris naudojasi „Facebook“ ar „Twitter“.

Rusijoje artėja Valstybės Dūmos rinkimai, o valdžia imasi papildomų priemonių, kad tik žmonės vėl nepasirodytų gatvėse. Socialiniai tinklai atidžiai stebimi, vis dažniau griebiamasi baudžiamojo persekiojimo.

Pernai gruodį į kalėjimą penkeriems metams pasiųstas tinklaraštininkas, kuris „YouTube“ sukritikavo Rusijos karinę agresiją Ukrainoje.

Pernai gruodį į kalėjimą penkeriems metams pasiųstas tinklaraštininkas, kuris „YouTube“ sukritikavo Rusijos karinę agresiją Ukrainoje. Sibirietis buvo nuteistas už ekstremizmo kurstymą.

Rusijos saugumo tarnybos turi duomenų bazes, kurios leidžia naršyti po socialinius tinklus ieškant raktažodžių. Procesas ypač aktyviai taikomas rusiškajame „Vkontakte“.

„Šios priemonės nėra visiškai efektyvios, tad ir efektas sunkiai pastebimas. Bet valdžia tikrai daro viską, ką gali, ypač prieš rugsėjo rinkimus“, – tvirtina rusiško interneto – runeto – ekspertas Andrejus Soldatovas.

Bijo garsiai skųstis

R.Kadyrovas, kaip ir Kremlius, jaučia, kad Rusijoje užsitęsė ekonominė krizė, tad jis itin jautriai reaguoja į bet kokius nepaklusimo ženklus.

Kaip „The Wall Street Journal“ teigė vienas buvęs režimo Grozne atstovas, Čečėnijos prezidentas ne be reikalo stengiasi reaguoja viešomis patyčiomis ir grasinimais – taip stengiamasi pažeminti taikinį.

„Scanpix“/AP nuotr./Ramzanas Kadyrovas
„Scanpix“/AP nuotr./Ramzanas Kadyrovas

„Jei atstovaujate valstybinei ar regioninei tarnybai ar ministerijai, ir R.Kadyrovas paspaudžia mygtuką, kad jūsų paskyros nebeprenumeruotų, giliai įklimpote – riedės galvos“, – dienraščiui teigė pareigūnas.

Iš toli R.Kadyrovas iš tiesų gali juokinti. HBO komikas Johnas Oliveris neseniai išsišaipė iš žinutės, kurioje čečėnas prašė padėti surasti dingusį katiną.

Tačiau po įvairiaspalve virtualia kauke slepiasi galinga jėga. R.Kadyrovui – ir tik jam – ištikima 20 tūkst. karių armija, kuri tik formaliai patenka po visos Rusijos teisėsaugos stogu.

Дорогие друзья! Искренне поздравляю с днём рождения дорогого БРАТА, начальника Ножай-Юртовского ОВД Исхака Чалаева. Я с гордостью произношу имя этого молодого офицера полиции. Он имеет большие заслуги за активное участие в спецоперациях против террористов. Исхак оказался и прекрасным руководителем. За короткое время ему удалось коренным образом изменить ситуацию в ОВД. Достигнуты отличные показатели, повысился уровень физической и боевой подготовки личного состава. Исхака ставят в пример боевым товарищам! Я ранее писал, что службе в полиции посвятили себя братья Исхака - Замид, Мурад, Бекхан, Тахир. И о каждом из них можно восторженно говорить! Тахир погиб в бою с бандитами. Да смилостивится Аллах над ним. Исхак, желаю тебе крепкого здоровья, успехов и благополучия! #Кадыров #Чалаев #Россия #Чечня

A photo posted by Ramzan Kadyrov (@kadyrov_95) on

„Mes negalime garsiai kalbėti, kaip čia viskas blogai, – prisipažino vienas čečėnas Alchazaras. – Negalime skųstis. Mat jei tik pasiskųsime, tą pačią sekundę dingsime be žinios.“

Vienas kaimietis Ramazanas Džalaldinovas tuo įsitikino savo kailiu, kai išdrįso per „YouTube“ kreiptis į V.Putiną ir papasakoti apie korumpuotus pareigūnus Grozne.

Po kelių savaičių R.Džalaldinovas turėjo sprukti. Kaukėti vyrai padegė jo namą, o čečėno šeima turėjo palikti regioną. Tik viešai atsiprašęs R.Kadyrovo, vyras galėjo sugrįžti į gimtąjį kaimą.

Ассаламу алайкум! Любому человеку свойственно ошибаться. Без каких-либо ошибок не обходятся даже великие и святые люди. Самое главное, осознанно не идти по ложному пути. Умный человек, поняв, что был в чём-то неправ, признаёт это, и становится на путь истины. Я с первого дня ясно понимал, что какие-то нездоровые силы стремятся использовать жителя села Кенхи Рамазана Джалалдинова в своих грязных и очень неблаговидных целях. Ими была предпринята психологическая и информационная атака, чтобы запугать его, внушить, что есть реальная угроза его жизни и безопасности семьи. Они стремились вынудить его покинуть родную Чечню и податься на запад. Рамазан нашел в себе силы и мудрость разобраться в происходящем, не поддаться на их уловки. Он обратился к уважаемому на всём Кавказе старейшине из Дагестана, другу Первого Президента ЧР, Героя России Ахмат-Хаджи Кадырова - Хасмагомеду Абубакарову с просьбой помочь выйти на связь со мной и публично признаться, что был неправ. Слово Хасмагомеда для нас имеет огромное значение. Рамазан возвращается в Кенхи, где живут родные и близкие ему люди. Ему, как и остальным жителям, будет оказана необходимая помощь и поддержка. Я ещё раз повторяю, что он наш человек, уроженец и житель нашей республики. Никто и никогда не проявит о нём той заботы, которую окажут в Чечне. #Кадыров #Россия #Чечня #Кенхи

A video posted by Ramzan Kadyrov (@kadyrov_95) on

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius