Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2017 10 16 /15:15

Irako pajėgos skelbia iš kurdų perėmusios pagrindinę Kirkuko karinę bazę, žuvo 10 kurdų kovotojų

Irako pajėgos pirmadienį paskelbė, kad iš kurdų kovotojų perėmė pagrindinę naftos turtingos Kirkuko provincijos karinę bazę.
Prie Kirkuko įsiplieskė susirėmimų tarp Irako vyriausybės ir kurdų pajėgų
Irako pajėgos prie Kirkuko / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Irakas Kurdistanas

Didėjant priešpriešai dėl kurdų nepriklausomybės referendumo, Irako jungtinė operacijų vadovybė, vienijanti visas provyriausybines pajėgas, pranešė, kad „kovos su terorizmu junginiai“ perėmė karinę bazę K1, esančią į šiaurės vakarus nuo ginčijamo Kirkuko miesto.

Ši bazė buvo pagrindinis objektas per operaciją, kurios tikslas – susigrąžinti karinių pozicijų ir naftos telkinių kontrolę ginčijamoje Kirkuko provincijoje iš kurdų pešmergų kovotojų. Pastarieji šiuos objektus užėmė 2014 metais, kovodami su „Islamo valstybė“ (IS) džihadistais.

Irako pajėgos K1 kontrolę galėjo perimti atsitraukus pešmergų kovotojams, ištikimiems Kurdistano patriotinei sąjungai (PUK) – politinei partijai, kuri yra lojali Irako prezidentui Fuadui Masumui.

K1, kurią 2003 metais įkūrė JAV armija, buvo Irako armijos 12-osios divizijos štabas.

Pešmergai bazę užvaldė 2014 metų viduryje, pasinaudodami sumaištimi dėl staigaus IS puolimo, per kurį ši džihadistų grupuotė užėmė didelę Irako teritorijo dalį. Kurdų kovotojai įsakė Irako kariams pasitraukti neuniformuotiems ir konfiskavo jų ginklus.

Žuvo mažiausiai 10 karių

Mažiausiai 10 kurdų kovotojų žuvo, o dar 27 buvo sužeisti per susirėmimus su Irako vyriausybės sukarintomis pajėgomis, praeitą naktį įsiplieskusius ginčijamoje Kirkuko provincijoje, pirmadienį pranešė vienas kurdų pareigūnas.

Čamčamalo rajono sveikatos apsaugos departamento direktoriaus pavaduotojas Sherzadas Hassanas sakė, kad informacija apie šias aukas gauta tik iš jo biurui pavaldžių vietos ligoninių.

Turkijos pagalba Irakui

Turkija pirmadienį pareiškė, kad yra pasiruošusi padėti Irako vyriausybei perimti ginčijamą Kirkuko miestą iš kurdų kovotojų.

Turkijos URM: „Esame pasiruošę bet kokia forma bendradarbiauti su Irako vyriausybe, kad užbaigtumėme PKK (kovotojų) buvimą Irako teritorijoje.“

Ankara baiminasi, kad Irako kurdų regiono vadovybės pastangos užsitikrinti nepriklausomybę gali pakurstyti ir Turkijos kurdų mažumos separatizmą.

„Esame pasiruošę bet kokia forma bendradarbiauti su Irako vyriausybe, kad užbaigtumėme PKK (kovotojų) buvimą Irako teritorijoje“, – sakoma Turkijos užsienio reikalų ministerijos pareiškime, kuriame minimi Turkijoje uždraustos Kurdistano darbininkų partijos kovotojai.

Turkijos pareigūnai sako, kad dabar verčiau kalbėsis su Irako centrine vyriausybe Bagdade nei Irako kurdų lyderiais, su kuriais jie anksčiau buvo užmezgę artimus ryšius.

Uždrausta Kurdistano darbininkų partija (PKK) nuo 1984 metų kovoja už kurdiškojo regiono suverenumą arba autonomiją. Turkija ir dauguma tarptautinės bendruomenės narių yra įtraukusios ją į teroristinių organizacijų sąrašą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius