-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iranas atmetė JAV kaltinimus dėl sąmokslo nužudyti J.Bolstoną

Iranas ketvirtadienį atmetė „pramanytus“ JAV kaltinimus, kad šiitiška respublika organizavo sąmokslą nužudyti buvusį Baltųjų rūmų nacionalinio saugumo patarėją Johną Boltoną, norėdama atkeršyti už vieno svarbiausių savo pajėgų vadų nužudymą.
Johnas Boltonas
Johnas Boltonas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Apie oficialius JAV kaltinimus buvo paskelbta jautriu momentu, kai Iranas svarsto per derybas Vienoje pateiktą „galutinį“ pasiūlymą atgaivinti 2015 metų sutartį, turinčią neleisti Teheranui susikurti branduolinio arsenalo.

„JAV Teisingumo departamentas pareiškė kaltinimus nepateikdamas galiojančių įrodymų, sukurdamas dar vieną prasimanymą“, – sakė Irano užsienio reikalų ministerijos atstovas Nasseras Kanani.

„Šįkart jie išsigalvojo sąmokslą, susijusį su tokiai asmenimis kaip Boltonas, kurio politinė karjera žlugo, – pareiškė N. Kanani. – Islamo Respublika perspėja nesiimti jokių veiksmų, nukreiptų prieš Irano piliečius, griebiantis absurdiškų kaltinimų.“

JAV Teisingumo departamentas trečiadienį pranešė iškėlęs kaltinimus vienam Irano revoliucinės gvardijos nariui dėl įtarimų, kad jis siūlė vienam asmeniui Jungtinėse Valstijose sumokėto 300 tūkst. dolerių (daugiau kaip 293 tūkst. eurų) už J.Boltono nužudymą.

Departamentas pridūrė, kad šis planas veikiausiai buvo parengtas kaip atsakas į Revoliucinės gvardijos vieno iš pagrindinių vadų Qassemo Soleimani (Kasemo Suleimanio) nužudymą Irake 2020 metų sausį.

Islamo revoliucinės gvardijos narys Shahramas Poursafi taip pat esą siūlė papildomą „darbą“, už kurį sumokėtų 1 mln. dolerių (978 tūkst. eurų), sakoma departamento pranešime.

Teismo dokumentuose antras numanomas taikinys neįvardijamas, bet JAV žiniasklaidos leidinys „Axios“ kelia prielaidą, kad juo turėjo tapti buvęs Centrinės žvalgybos agentūros (CŽA) vadovas Mike'as Pompeo.

„Rūsčios pasekmės“

Asmuo, palaikęs kontaktus su Sh.Poursafi, iš tikrųjų buvo JAV Federalinio tyrimų biuro (FTB) konfidencialus šaltinis, sakoma teismo dokumentuose.

N.Poursafi kaltinamas pasitelkęs tarpvalstybinę komercinę struktūrą sumokėti atlygiui už užsakomąją žmogžudystę. Už tokį nusikaltimą gali būti skirta iki 10 metų laisvės atėmimo. Jis taip pat kaltinamas mėginęs teikti materialinę pagalbą sąmokslui nužudyti kitoje šalyje ir galėtų būti už tai nuteistas kalėti iki 15 metų.

Teisingumo departamentas nurodė, kad Sh.Poursafi tikriausiai tebėra Irane.

„Jeigu Iranas užpultų bet kurį iš mūsų piliečių, įskaitant tebetarnaujančius Jungtinėms Valstijoms arba anksčiau joms tarnavusius, Iranas patirs rūsčių pasekmių“, – sakė dabartinis Baltųjų rūmų nacionalinio saugumo patarėjas Jake'as Sullivanas (Džeikas Salivanas), kai buvo paskelbti kaltinimai.

J. Boltonas, vienas iš JAV užsienio politikos „vanagų“ ir griežtas Irano kritikas, dirbo ankstesnio prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) administracijos nacionalinio saugumo patarėju nuo 2018 metų balandžio iki 2019 metų rugsėjo.

Prezidento George'o W. Busho (Džordžo V. Bušo) administracijoje jis 2005–2006 metais ėjo ambasadoriaus prie Jungtinių Tautų pareigas.

J. Boltonas griežtai pasisakydavo prieš 2015 metų susitarimą, pagal kurį Iranas sutiko apriboti savo branduolinę programą, ir palaikė d. Trumpo administracijos vienašališką pasitraukimą iš šios sutarties 2018 metų gegužę.

Teismo dokumentuose nurodoma, kad J. Boltonas apie sąmokslą buvo informuotas ir bendradarbiavo su tyrėjais. Be kita ko, jis leidosi nufotografuojamas prie savo biuro Vašingtone, kad tos nuotraukos būtų nusiųstos N. Poursafi.

Trečiadienį paskelbtame pareiškime J.Boltonas smerkė Irano vyriausybę kaip „melagius, teroristus ir Jungtinių Valstijų priešus“.

Kelis mėnesius vykstant deryboms su minėtu asmeniu Jungtinėse Valstijose N.Poursafi atskleidė, kad šis sąmokslas susiję su Teherano troškimu atkeršyti už Q.Soleimani nužudymą.

Q.Soleimani vadovavo Revoliucinės gvardijos Kudso (Jeruzalės) pajėgoms ir asmeniškai prižiūrėjo šiitiškos respublikos sąjungininkų ir tarpininkų tinklą Persijos įlankos regione.

Jis žuvo per JAV drono smūgį, kai 2020 metų sausio 7 dieną atskrido į Bagdado oro uostą.

Nuo tada Teheranas grasino atkeršyti už jo žūtį, o JAV pareigūnai sakė, kad Teheranas ieško galimybių nužudyti amerikiečių.

N.Kanani sakė, kad JAV Teisingumo departamento „nepagrįsti pareiškimai“ tėra dūmų uždanga, siekiant „išvengti būti patrauktiems atsakomybėn už daugelį nusikaltimų, į kuriuos JAV vyriausybė buvo tiesiogiai įsitraukusi, kaip antai, [Q. Soleimani] bailus nužudymas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius