-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iranas neketina derėtis su Vakarais dėl savo raketų programos

Iranas atmetė Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono siūlymą surengti derybas dėl savo raketų programos, pirmadienį pranešė iraniečių televizija „Press TV“, remdamasi vienu informuotu šaltiniu.
Irano vėliava naftos įmonėje
Irano vėliava naftos įmonėje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Iranas

Televizijos pašnekovas, pageidavęs neviešinti jo vardo, sakė, kad Iranas laikosi nuostatos, jog jo raketų programa yra šalies vidaus reikalas ir negali būti derybų objektas.

Kaip pranešama, Iranas taip pat atmetė E.Macrono pasiūlymą surengti derybas regiono saugumo klausimais.

Naujienų agentūra „Bloomberg“ praeitą savaitgalį paskelbė, kad E.Macronas pasiūlė JAV prezidentui Donaldui Trumpui planą, kad Iranas ribotą laikotarpį galėtų eksportuoti savo naftą, bet mainais privalėtų grįžti prie 2015 metų daugiašalės sutarties dėl Teherano branduolinės programos nuostatų laikymosi. Be to, Iranas taip pat turėtų atnaujinti derybas dėl savo raketų programos ir regioninių klausimų, kai 2025 metais minėta sutartis liausis galiojusi.

„Bloomberg“ pažymėjo, kad D. Trumpas vargu ar palaikys E.Macrono planą.

Į praeitą savaitgalį Prancūzijos pajūrio kurorte Bjarice vykusį Didžiojo septyneto (G-7) viršūnių susitikimą netikėtai atvyko Irano užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas. Ten jis susitiko su prancūzų diplomatijos vadovu Jeanu-Yves'u Le Drianu ir E.Macronu.

Be to, įvyko M. J.Zarifo susitikimas su Prancūzijos finansų ministru Bruno Le Maire'u. Jiedu aptarė problemas, susijusias su europiečių kuriama atsiskaitymų su Iranu sistema INSTEX, turinčia padėti apeiti Vašingtono Teheranui taikomas sankcijas.

Prancūzijos prezidento kanceliarijos paskelbtame pranešime įvykusios derybos vertinamos teigiamai ir reiškiamas siekis šiuos kontaktus toliau plėtoti.

Pats M.J.Zarifas pareiškė, kad vizito rezultatai yra Teherano aktyvios diplomatijos išraiška.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius