-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iranas smerkia CŽV „netikras naujienas“ išslaptintuose dokumentuose apie O.bin Ladeną

Teheranas apkaltino JAV Centrinę žvalgybos valdybą (CŽV), kad šios agentūros neseniai išslaptinti dokumentais, konfiskuoti per 2011-ųjų reidą Pakistane prieš Osamą bin Ladeną, skleidžia „netikras naujienas“ apie Iraną.
Osama bin Ladenas (2007 m. liepos 15 d.)
Osama bin Ladenas (2007 m. liepos 15 d.) / AFP/„Scanpix“ nuotr.

CŽV trečiadienį paskelbė 470 tūkst. papildomų dokumentų iš medžiagos surinktos 2011 metų gegužę po JAV karinio laivyno komandosų reido O.bin Ladeno slaptoje rezidencijoje Abotabade, per kurį teroristų tinklo „al Qaeda“ vadeiva buvo nušautas.

Vašingtono ekspertų grupė „Demokratijų gynimo fondas“ (Foundation for Defense of Democracies, FDD), galėjusi susipažinti su šiais dokumentais dar prieš juos viešai paskelbiant, sakė, kad jie nušviečia miglotus sunitų ekstremistų grupuotės „al Qaeda“ ryšius su šiitišku Iranu.

Irano užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas tokius pareiškimus atmetė.

„Rekordinis nuopuolis naftos dolerių sferai: CŽV ir FDD netikros naujienos kartu su atrinktais „al Qaeda“ dokumentais – atsakymas į: „Iranas negali dangstyti JAV sąjungininkų vaidmens per rugsėjo 11-ąją“, – vėlai ketvirtadienį socialiniame tinkle „Twitter“ parašė jis.

Minimi dokumentai buvo paskelbti JAV prezidento Donaldo Trumpo administracijai stengiantis didinti spaudimą Iranui ir atsisakant vėl patvirtinti svarbų pasaulio galybių susitarimą su Iranu dėl jo branduolinės programos.

Iranas neigia bet kokius savo ryšius su „al Qaeda“. Be to, šiitiška respublika teikė finansinę bei karinę paramą Sirijos režimo kovai su sunitų ekstremistais ir kitais oponentais.

Naujienų agentūra „Fars“, artima Irano konservatyviesiems sluoksniams, ketvirtadienį pranešė, kad CŽV atrinktų su „al Qaeda“ susijusių dokumentų paskelbimas yra pastangų „spausti Iraną“ dalis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius