-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Iraniečių kilmės britei Irane skirta metų laisvės atėmimo bausmė

Didžiosios Britanijos ir Irano pilietybę turinti Nazanin Zaghari-Ratcliffe, sulaikyta Irane nuo 2016 metų, buvo dar metams pasiųsta už grotų ir dar metus negalės išvykti iš šalies, pirmadienį pranešė jos advokatas.
Nazanin Zaghari-Ratcliffe
Nazanin Zaghari-Ratcliffe / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

42 metų N.Zaghari-Ratcliffe praėjusį mėnesį stojo prieš teismą dėl jai pareikštų naujų kaltinimų – „propagandos prieš sistemą“, nors vos prieš savaitę ji buvo atlikusi kitą penkerių metų laisvės atėmimo bausmę už sąmokslą nuversti režimą. Moteris visus kaltinimus neigia.

N.Zaghari-Ratcliffe buvo teisiama už tai, kad „2009 metais dalyvavo mitinge priešais Irano ambasadą Londone“, pranešė moters advokatas Hojjatas Kermani.

Jai „skirta vienerių metų laisvės atėmimo bausmė ir draudžiama metus išvykti iš šalies“, – sakė advokatas naujienų agentūrai AFP.

„Nuosprendis nėra galutinis, todėl mes jį apskųsime per įstatyme numatytą terminą – 20 dienų nuo šios dienos“, – kalbėjo jis.

N.Zaghari-Ratcliffe buvo sulaikyta 2016 metais, kai atvyko į Iraną atostogų. Tuo metu už brito ištekėjusi ir dukrą auginanti moteris dirbo projektų vadove žiniasklaidos organizacijos filantropiniame padalinyje „Thomson Reuters Foundation“.

Pastaruosius kelis mėnesius ji praleido namų arešto sąlygomis. Vėliau jai buvo nuimta apykojė ir tai jai suteikė daugiau laisvės judėti. Ji net galėjo aplankyti savo giminaičius Teherane.

H.Kermani pridūrė turintis vilties, kad „ji bus išteisinta per apeliaciją“.

Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Borisas Johnsonas pirmadienį pasipiktino moteriai skirta nauja bausme.

„Nemanau, kad iš viso yra teisinga toliau kalinti Nazanin. Visų pirma, manau, neteisinga, kad ji iš viso yra ten“, – pareiškė britų premjeras ir pridūrė, kad Londonas „uoliai dirba“, siekdamas užtikrinti jos išlaisvinimą.

Užsienio reikalų sekretorius Dominicas Raabas šį sprendimą pavadino „visiškai nežmonišku ir visiškai nepateisinamu“.

Pasak britų parlamentarės Tulipo Siddiqo, N.Zaghari-Ratcliffe yra „naudojamasi kaip derybų korta“.

Kalėjime jai nebuvo užtikrintos reikiamos higienos sąlygos, ji net galvojo apie savižudybę, pasakojo moters vyras.

Praėjusį mėnesį Richardas Ratcliffe'as naujienų agentūrai AFP sakė, kad bausmės laiką ji galėtų atlikti namų arešto sąlygomis savo tėvų namuose Teherane.

„Jeigu ją sugrąžins į kalėjimą – nesvarbu, kuriam laikui – tai jau tikrai blogas ženklas“, – sakė R.Ratcliffas. Pasak jo, tai rodytų, kad britų ir iraniečių derybos „žlugo“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius