Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 03 13 /15:13

Irano teismų sistemos vadovas: 22 000 per protestus suimtų asmenų suteikta malonė

Irano teismų sistemos vadovas pirmadienį pareiškė, kad 22 000 žmonių, suimtų per neseniai šiitišką respubliką apėmusius protestus, buvo suteikta malonė.
Irano pasipriešinimo judėjimas Briuselyje
Irano pasipriešinimo judėjimas Briuselyje / „AFP“/„Scanpix“

Valstybinė naujienų agentūra IRNA pirmadienį citavo Gholamhosseiną Mohseni Ejei, kuris paskelbė šį skaičių.

Naujienų agentūra „The Associated Press“ negalėjo nepriklausomai patikrinti šio pareiškimo.

Valstybinė žiniasklaida anksčiau teigė, kad aukščiausiasis lyderis ajatola Ali Khamenei gali suteikti malonę daugeliui žmonių, dalyvavusių demonstracijose, prieš kitą savaitę prasidėsiantį musulmonų šventąjį pasninko mėnesį Ramadaną.

Protestai prasidėjo rugsėjo mėnesį dėl 22 metų kurdų kilmės iranietės Mahsos Amini mirties po to, kai ją sulaikė šalies moralės policija.

Šis sprendimas taip pat rodo, kad Irano teokratija jaučiasi pakankamai saugi, kad pripažintų neramumų, kurie buvo vienas rimčiausių iššūkių valdžiai nuo 1979 metų islamo revoliucijos, mastą. Po revoliucijos vykusių valymų metu taip pat buvo sulaikyti dešimtys tūkstančių žmonių.

Tačiau šalyje vis dar tvyro pyktis, nes ji susiduria su nacionalinės valiutos, rialo, smukimu, ekonominiais sunkumais ir netikrumu dėl ryšių su pasauliu po to, kai ant plauko pakibo 2015 metų Teherano branduolinis susitarimas su pasaulio galybėmis.

Gh.M. Ejei sakė, kad iš viso malonė suteikta 82 656 kaliniams ir kaltinamiesiems. Iš jų apie 22 000 buvo suimti per demonstracijas, sakė jis ir pridūrė, kad tie, kuriems buvo suteikta malonė, nepadarė vagysčių ar smurtinių nusikaltimų. Jo komentarai leidžia manyti, kad tikrasis per demonstracijas sulaikytų asmenų skaičius yra dar didesnis.

Vasario mėnesį Iranas pripažino, kad per protestus buvo sulaikyti „dešimtys tūkstančių“ žmonių. Pirmadienį Gh.M. Ejei pripažino, kad jų yra dar daugiau, nei kad aktyvistai nurodė anksčiau. Tačiau pastarosiomis dienomis Irano žiniasklaidos pranešimuose ar aktyvistų pranešimuose nebuvo užfiksuotas joks masinis kalinių paleidimas.

Protestų metu buvo suimta daugiau nei 19 700 žmonių, teigia Irano žmogaus teisių gynėjų grupė, kuri stebi protestų malšinimą. Grupės teigimu, valdžiai smurtu malšinant demonstracijas žuvo mažiausiai 530 žmonių. Iranas kelis mėnesius nepateikė duomenų apie žuvusiųjų skaičių.

Šis pranešimas taip pat paskelbtas prieš kitą savaitę vyksiančią persų Naujųjų metų (Novrūzo) šventę. Antradienį kai kurie Irano gyventojai taip pat minės beveik 4 000 metų senumo persų tradicinę šventę, vadinamą Ugnies švente, kuri susijusi su zoroastrizmo religija. Griežtosios linijos šalininkai tokių švenčių nerekomenduoja, laikydami jas pagoniškomis atgyvenomis.

Aplink abi dienas buvo raginama rengti antivyriausybinius protestus. Nors pastarosiomis savaitėmis masinės demonstracijos atvėso, kai kuriuose Irano sostinės Teherano rajonuose vis dar galima išgirsti naktinių skanduočių prieš Irano teokratiją.

Pranešimas apie malonę buvo paskelbtas po to, kai praėjusią savaitę Iranas ir Saudo Arabija penktadienį pranešė, kad tarpininkaujant Kinijai susitarė atkurti diplomatinius ryšius ir vėl atidaryti ambasadas po septynerius metus trukusio santykių įšaldymo.

Šis susitarimas galėtų padėti užbaigti metų metus trunkantį karą Jemene, kuriame Saudo Arabijos vadovaujama koalicija kovoja su Irano remiamais husių sukilėliais, užėmusiais šalies sostinę Saną. Jis taip pat padėjo padidinti rialo kursą dolerio atžvilgiu pastarosiomis dienomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius