Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Iš Ukrainos plūstelėjo pirmieji karo pabėgėliai – į Varšuvą atvyko traukiniu

Ankstyvą ketvirtadienio rytą prasidėjusi Rusijos invazija jau išvarė ne vieną ukrainietį iš jo namų. Kaip praneša Lenkijos žiniasklaida, Varšuvoje pasitinkami pirmieji karo pabėgėliai – jie atvyko traukiniu, o bilietus buvo išpirkę dar kelios dienos iki karo pradžios.
Lenkijoje
Lenkų ir ukrainiečių protesto akcija prie Rusijos ambasados Varšuvoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Į Varšuvos Rytinę stotį traukinys iš Kijevo atvyko ketvirtadienio rytą, 11.08 val. Lietuvos laiku. Jis buvo sausakimšas verkiančių, sukrėstų žmonių – suaugusiųjų, šeimų su vaikais.

Kaip rašo wyborcza.pl, šis traukinys Ukrainos sostinę paliko dar vakar vakare, tačiau norintys važiuoti vos tilpo, o bilietų šioms kelionėms nebėra jau kelios dienos.

Daugybė Varšuvoje gyvenančių ukrainiečių nusprendė į Lenkiją perkelti ir savo šeimas. Štai traukinio laukusi moteris pasakojo, kad atvyksta jos jaunėlis sūnus, kurį vienintelį įkalbino palikti Ukrainą. Esą vyresnysis ketina užsirašyti savanoriu į kariuomenę, mama net girdėti nenori, kad reiktų palikti gimtąją šalį.

Kita šeima su trimečiu sūnumi klausinėja, kur galima nusipirkti lenkišką telefono kortelę. Jie iš Charkovo, tikisi pasiekti Poznanėje gyvenančius draugus.

„Norėjome išvykti į Lenkiją jau anksčiau, tačiau tik prieš tris dienas, kai abejonių dėl prasidėsiančio karo neliko, nusipirkome traukinio bilietus. Traukiniu iš Charkovo atvažiavome į Kijevą. Dabar esame Varšuvoje ir vyksime į Poznanę. Neturime vizos, bet apie tai galvosime, kai pasijusime saugesni“, – sakė moteris.

Charkove tvyro sumaištis, pasakojo ji, informacija padrika, neretai netiksli. Tarkim, kalbama, kad sienos nuo šiandien uždarytos, tad mėginama bent jau pasiekti kitus Ukrainos miestus, kur galbūt bus saugiau.

„Ukrainos piliečių mobilizacija į kariuomenę turi prasidėti jau netrukus“, – sako ukrainietė, atvykusi į Varšuvą.

Dar vienas Varšuvoje dirbantis vyras pasitinka tris savo dukras: „Traukinys buvo pilnutėlis. Prieš tris dienas mums pavyko nusipirkti paskutinius bilietus. Džiaugiamės, kad mums pavyko ir esame saugūs. Mintimis visą laiką esame Ukrainoje.“

Kaip rašo tvn24.pl, Lenkijos vidaus reikalų ir administravimo ministras Mariuszas Kaminskis užtikrino, kad į šalį bus leidžiami ir su tėvais atvykstantys vaikai iš Ukrainos, net jeigu jie neturės dokumentų.

Lenkija, kaip rašo wyborcza.pl, jau nuo metų pradžios deklaravo, kad priims ukrainiečius, jeigu jiems prireiks prieglobsčio. Jiems buvo paruoštos apgyvendinimo vietos. Vasario vidury vaivadijų vadovai kreipėsi į miestų merus ir burmistrus su prašymu nurodyti vietas, kur galima būtų įkurdinti pabėgėlius, kiek bus galima priimti žmonių ir kaštus, tam reikalingus.

Neoficialiai teigiama, kad Lenkijoje tam paruošti aukštųjų ir profesinių mokyklų bendrabučiai, hosteliai ir mokyklos. Taip pat Carito patalpos, bent jau Pakarpatės regione, kuris ribojasi su Ukraina.

Anot Lenkijos užsienio reikalų viceministro Marcino Przydaczo, priimti žmonės pasiruošta, nors ir sunku pasakyti, kiek jų gali būti – skaičiuojama, kad pasienio punktų pralaidumo pajėgumai yra iki keliasdešimties tūkstančių asmenų per parą, tad priklausomai nuo tolesnės konflikto eigos į Lenkiją gali plūstelėti ne tūkstančiai, o šimtai tūkstančių, o gal ir daugiau žmonių.

Kitų ekspertų skaičiavimais, į Lenkiją gali atvykti net 1–3 mln. pabėgėlių. Tad vien gyvenamosios vietos neužteks, reikia rūpintis, kad atvykstantys ukrainiečiai galėtų įsilieti į visuomenės gyvenimą ir susirasti darbą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos agresija Ukrainoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos agresija Ukrainoje

Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis interviu Ukrainos portalui LB.ua tikino, kad Lenkijos durys ukrainiečiams atviros, jie neturės problemų ir su darbų šioje šalyje: „Ukrainiečiai žino, kad Lenkijoje ras saugų prieglobstį. O lenkų verslininkai vertina darbuotojus iš šios šalies.“

Lenkija jau didina savo pasienio punktų pralaidumą – daugiau eismo juostų skiriama atvykstantiems iš Ukrainos, negu vykstantiems ten.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius