Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Islamo valstybė“ griežtina savo „kalifato“ sienų kontrolę

„Islamo valstybė“ (IS) griežtina savo „kalifato“ sienų kontrolę, o tai reiškia, kad ištrūkti iš teritorijos yra kur kas sunkiau, rašo „Business Insider“.
„Islamo valstybė“
„Islamo valstybė“ / „Scanpix“/AP nuotr.

Sirijoje, Rakoje (dabar miestas yra de facto „Islamo valstybės“ sostinė) gyvenantys žmonės yra verčiami registruotis.

Yra parengtos taisyklės, ką žmonės gali įsivežti ir išsivežti iš IS kontroliuojamų miestų. Moterims neleidžiama niekur judėti be giminaičių vyrų palydos.

„Palikti miestą dabar yra išties sunku. Problema yra ne įvažiuoti į Raką, bet ištrūkti iš jos“, – „Business Insider“ sakė  Abu Ibrahimas al-Raqqawi.

Raka yra IS operacijų centras Viduriniuosiuose Rytuose. Slapyvardžiu prisistatantis Raqqawi keliauja iš ir į Raką su kontrabandininkais. 

Jis pasakojo, kad IS konfiskavo žmonių pasus, taip apsunkindama žmonių judėjimą ir versdama miesto gyventojus užsiregistuoti.

„Jie neleidžia moterims palikti miesto, jeigu joms nėra 45 metų, taip pat vaikinams iki 19 metų. Po pareiškimo „Norime suregistruoti visus miesto berniukus, kuriems daugiau nei 14 metų“, visi bijo užverbavimo ir nori pasitraukti iš miesto“, – sakė jis.

Siras, prisistatęs Fikramu, sakė, kai kurias teritorijas supa IS teroristai, kad civiliai negalėtų laisvai judėti.

„Teroristų kontroliuojama teritorija turi vieną kelią, kuriuo gali iškeliauti civiliai. Jis atidaromas tam tikromis datomis ir numatytu laiku. Taip pat civiliai iš miesto negali išvežti asmeninių daiktų, pavyzdžiui, baldų“, – pasakojo Fikramas.

Kai kuriems gyventojams leidžiama vykti į Damaską, pavyzdžiui, dėl sveikatos, tačiau jie turi pasirašyti, kad ketina sugrįžti.

Panašūs reikalavimai taikomi ir kitų Sirijos bei Irako miestų, kuriuos kontroliuoja teroristai, gyventojams. Iš Mosulo išvykstantys gyventojai turi įvardinti savo gimines, kurie galėtų laiduoti, kad išvykstantis žmogus tikrai sugrįš, prieš pusmetį rašė „The New York Times“. Jeigu žmogus nesugrįžta, jo giminės gali būti suimti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius