Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Ispanija ir Čekija skelbia iš Kinijos įsigijusios nepatikimų greitųjų koronaviruso testų

Kinijos kompanijos Ispanijai ir Čekijai pardavė nepatikimus greituosius koronaviruso testavimo rinkinius, pranešė šių šalių žiniasklaida. Ispanija testavimo rinkinių siuntą grąžino, o Čekija naudos kaip papildomą priemonę.
Greitojo testavimo rinkinys
Greitojo testavimo rinkinys / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Iki 80 proc. iš 150 tūkst. greitųjų koronaviruso testų, kuriuos anksčiau šį mėnesį Čekija įsigijo iš Kinijos, yra nepatikimi, čekų naujienų portalą Expats.cz cituoja Euractiv.com..

Greitieji testai per 10-15 minučių parodo, ar žmogus yra užsikrėtęs, tačiau jie yra mažiau patikimi nei molekuliniai testai. Dėl greitųjų testų nepatikimumo Čekija naudos tik molekulinius testus.

TAIP PAT SKAITYKITE: Imunologės paaiškino, kuo skiriasi greitieji ir molekuliniai testai koronaviruso nustatymui

Vicepremjeras ir vidaus reikalų ministras Janekas Hamacekas sakė, kad galimai buvo pasitelkta neteisinga metodologija. Pasak jo, iš Kinijos įsigytus greituosius testus bus galima naudoti ateityje, pavyzdžiui, patikrinti asmenį po 14 dienų karantino.

Čekijoje COVID-19 nustatyta daugiau nei 2 tūkst. žmonių, iš jų 9 mirė.

Ispanija rinkinius grąžino

Ispanų laikraštis „El Pais“ praneša, kad iš Kinijos kompanijos įsigyti greitieji testai teisingai nustatė tik 30 proc. užsikrėtimo atvejų. Kinijos ambasada paskelbė, kad Ispanijos vyriausybė įsigijo testus iš licencijos neturinčios įmonės „Shenzhen Bioeasy Biotechnology“.

Žinutėje tviteryje ambasados atstovai rašė, kad šis užsakymas nėra 432 mln. eurų kontrakto su Kinija, apie kurį Ispanijos vyriausybė paskelbė kovo 25 dieną, dalis. Šis kontraktas numato 5,5 mln. greitojo testavimo rinkinių Ispanijai tiekimą, rašo euractiv.com.

Ispanijos sveikatos apsaugos pareigūnai patvirtino, kad pirmoji greitųjų testų siunta buvo grąžinta tiekėjui, tačiau neįvardijo, iš kokios įmonės buvo įsigyti testai.

Ispanijos mikrobiologų asociacija įspėjo, kad šių testų patikimumas nesiekia 30 proc., rašo euractiv.com.

Pasak Kinijos ambasados Ispanijoje, „Bioeasy“ produktai nepatenka tarp tų, kuriuos šalis tiekia pandemijos paveiktoms valstybėms.

Ispanijoje nustatyta daugiau nei 57 tūkst. užsikrėtimų, iš kurių 4,3 tūkst. baigėsi mirti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius