-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Istorinė D.Trumpo apkalta: ką žinome ir ko nežinome apie prasidedantį bylos nagrinėjimą?

JAV senatoriai jau prisiekė ir išgalando ietis – prezidento Donaldo Trumpo apkaltos byla Senate oficialiai prasidėjo praėjusią savaitę, bet tikrieji mūšiai startuoja antradienio popietę. Ko tikėtis? Nors D.Trumpas beveik neabejotinai bus išteisintas, byla labai svarbi artėjančių prezidento rinkimų kontekste, rašo CNN.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Respublikonai, kurie Senate turi daugumą, ir demokratai antradienį pateiks pirmuosius argumentus ir susigrums dėl rezoliucijos, kuria bus nustatytos bylos nagrinėjimo taisyklės.

Apkaltos proceso, kuris JAV prezidento atžvilgiu rengiamas trečią kartą šalies istorijoje, nuostatos neleidžia senatoriams žarstytis viešais pareiškimais. Tačiau kalbėti, žinoma, gali pats D.Trumpas ir jo atstovai.

Prezidento advokatai pirmadienį pavadino procesą JAV konstitucijos „pavojingu iškraipymu“ ir pareikalavo išteisinti D.Trumpą. Savo ruožtu bylos iniciatoriai demokratai kalba apie prezidento „korumpuotą“ elgesį – jiems teismas „sąžiningas“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./JAV senatoriai
AFP/„Scanpix“ nuotr./JAV senatoriai

Kuo kaltinamas D.Trumpas?

D.Trumpas kaltinamas, kad piktnaudžiavo prezidento įgaliojimais, kai paprašė Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio paskelbti tyrimą dėl demokrato Joe Bideno veiklos, susijusios su pastarojo sūnaus Hunterio darbu vienoje ukrainiečių kompanijoje.

Kaltintojams apkaltos procese vadovaujantis JAV Atstovų Rūmų žvalgybos komiteto pirmininkas Adamas Schiffas anksčiau tvirtino, esą D.Trumpas „spaudė Ukrainą kištis į mūsų prezidento rinkimus 2020 metais“.

Suprask, pagalbos siekiant sukompromituoti J.Bideną, kuris kovoja dėl demokratų nominacijos rinkimuose, reikalauta mainais į karinę paramą Ukrainai ir galimybę V.Zelenskiui Baltuosiuose rūmuose Vašingtone susitikti su D.Trumpu. A.Schiffo teigimu, tai pakenkė JAV nacionaliniam saugumui.

AFP/„Scanpix“ nuotr./V.Zelenskis ir D.Trumpas Niujorke
AFP/„Scanpix“ nuotr./V.Zelenskis ir D.Trumpas Niujorke

Pagal antrąjį apkaltos straipsnį D.Trumpas kaltinamas trukdymu Kongresui – jis nepaisė Kongreso šaukimų, kuriuos išdavė Atstovų Rūmų apkaltos tyrėjai. Teigiama, kad prezidentas įsakė federalinėms agentūroms ir pareigūnams ignoruoti prašymus perduoti dokumentus.

Kada tiksliai prasidės bylos nagrinėjimas?

Byla startuoja antradienį, 13 val. Vašingtono (20 val. Lietuvos laiku). Ji bus nagrinėjama šešias dienas per savaitę – nuo pirmadienio iki šeštadienio. Žinoma, kol baigsis.

Senato respublikonų daugumos lyderio Mitcho McConnello biuro teigimu, planuojama, kad kasdien apkaltai bus skiriama laiko iki 17-18 valandos.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./JAV Senatas
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./JAV Senatas

Kas vyks kiekvieną dieną?

Tiksli bylos nagrinėjimo dienotvarkė nebus aiški, kol senatoriai nepriims proceso organizavimą numatančios rezoliuciją. O šią M.McConnello komanda paruošė tokią, kad procesas vyktų itin greitai – tai palanku respublikonams. Kodėl?

M.McConnellas pasiūlė taisykles, numatančias, kad tiek apkaltos kaltintojai, tiek D.Trumpo teisininkai savo įžanginiams argumentams pristatyti turės 24 valandas per dviejų dienų laikotarpį.

Analitikų teigimu, pagal M.McConnello sumanymą svarbiausi bylos aspektai Senate būtų aptariami tik vėlai vakare, galbūt net po vidurnakčio.

Be to, kiltų abejonių, ar Senatas galėtų priimti Atstovų Rūmuose surinktus įrodymus – ką jau kalbėti apie naujų liudytojų apklausas.

„Scanpix“ nuotr./Mitchas McConnellas
„Scanpix“ nuotr./Mitchas McConnellas

Demokratai, savaime suprantama, piktinasi, nes, pavyzdžiui, per Billo Clintono apkaltos bylos nagrinėjimą 1999 metais Senate abiejų pusių argumentams pristatyti buvo skirta po 24 valandas per keturių (o ne dviejų) dienų laikotarpį.

Analitikų teigimu, pagal M.McConnello sumanymą svarbiausi bylos aspektai Senate būtų aptariami tik vėlai vakare, galbūt net po vidurnakčio.

Šis M.McConnello žingsnis rodo, kad Senato respublikonai akivaizdžiai siekia užbaigti teismą kiek įmanoma greičiau. Be to, dešinieji taip demonstruoja esą vieningi.

Kodėl svarbūs liudytojai?

Naujų liudytojų iškvietimas yra daug ginčų keliantis klausimas. Demokratai tvirtina, jog būtina iškviesti duoti parodymų svarbius liudytojus, įskaitant buvusį prezidento patarėją nacionalinio saugumo klausimais Johną Boltoną, turinčius reikšmingos informacijos apie prezidento reikalus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Johnas Boltonas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Johnas Boltonas

D.Trumpas neleido jiems duoti parodymų per apkaltos posėdžius Atstovų Rūmuose, o dabar daugelis respublikonų sako, kad Atstovų Rūmų demokratai turėjo progą ir dabar turėtų tenkintis turimais posėdžių įrašais.

Šis klausimas turėtų būti išspręstas senatorių balsavimu. Jis tikriausiai įvyks po to, kai abiejų bylos šalių advokatai pristatys visus savo argumentus. Reikia visų demokratų ir vos keturių respublikonų senatorių balsų, kad būtų pritarta naujų liudytojų iškvietimui duoti parodymų.

Ar procesas bus atviras visuomenei?

Senatas tam tikrais momentais gali užsidaryti duris – kaip jau minėta, apkaltos proceso taisyklės neleidžia senatoriams viešai komentuoti bylą. Taip jau buvo sprendžiant B.Clintono likimą.

Kol kas nėra tiksliai aišku, kiek truktų uždari posėdžiai. Vis dėlto kalbama, kad slaptas gali būti jau šio antradienio posėdis.

Į bylos turinio saugumą žiūrima labai rimtai. Senate įtaisyti metalo detektoriai, kuriais bus tikrinami žiniasklaidos atstovai – siekiama, kad jie salėje nepaliktų įrašymo prietaisų, kuriais būtų užfiksuotos diskusijos per uždarus posėdžius.

Kiek užtruks bylos nagrinėjimas?

Kaip jau minėta, respublikonai siekia apkaltos teismą užbaigti kaip įmanoma greičiau. Aplinkybės – jų pusėje. Respublikonai Senate turi daugumą, o demokratams reikėtų kelių dešimčių perbėgėlių – D.Trumpo nušalinimui reikalingi dviejų trečdalių (67) senatorių balsai.

Konservatoriai tikisi, kad byla bus uždaryta vėliausiai po dviejų savaičių – iki vasario 4-osios, kai D.Trumpas turi skaityti metinį pranešimą Kongresui.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Billas Clintonas 1999 metais buvo išteisintas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Billas Clintonas 1999 metais buvo išteisintas

Vis dėlto B.Clintono apkaltos byla 1999 metais buvo nagrinėjama maždaug penkias savaites – nuo sausio 7-osios iki vasario 12 dienos.

Pagrindinės figūros apkaltos byloje

Apkaltos proceso kaltintojai – Atstovų Rūmuose kaltinimus parengę jų nariai, kuriems, kaip anksčiau paskelbė Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi, vadovauja Žvalgybos komiteto pirmininkas A.Schiffas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Adamas Schiffas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Adamas Schiffas

Jis turi šešis pagalbininkus, Atstovų Rūmuose atstovaujančius skirtingoms valstijoms ir dirbančius skirtingose srityse – Jerry Nadlerį ir Hakeemą Jeffriesą iš Niujorko, Zoe Lofgren iš Kalifornijos, Val Demings iš Floridos, Sylvią Garcią iš Teksaso ir Jasoną Crow iš Kolorado.

Kitoje pusėje – Baltųjų rūmų teisininkai su Patu Cipollone priešakyje. Tiek pastarąjį, tiek kitus advokatus pasirinko pats D.Trumpas.

„Scanpix“/AP nuotr./Patas Cipollone
„Scanpix“/AP nuotr./Patas Cipollone

P.Cipollone talkins D.Trumpo asmeninis advokatas Jay Sekulow, garsūs teisininkai Alanas Dershowitzas ir Kennethas Starras. Kaip teigiama JAV žiniasklaidoje, prezidentas norėjo tokios komandos, kuri „gerai pasirodytų televizijoje“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius