Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Apkalta D.Trumpui – istorinė akimirka ar dar vienas mūšis JAV pilietiniame kare?

Donaldas Trumpas – vos trečiasis JAV prezidentas, kuriam įvykdyta apkalta. Bet tai gali ir nieko nereikšti – jis beveik neabejotinai bus išteisintas, nors į artėjančius rinkimus žengs tvyrant apkaltos šešėliui. Kitaip tariant, trečiadienio balsavimas Atstovų Rūmuose į istoriją gali įeiti kaip viena svarbiausių, bet nieko Vašingtono katile nepakeitusių procedūrų.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Po niūrios D.Trumpo kalbos per jo inauguraciją 2017-ųjų sausį buvęs JAV prezidentas George'as W.Bushas atsisuko į Hillary Clinton ir ramiai konstatavo: „Na, tai buvo tikrai sušiktai keista.“

Kad taip buvo, H.Clinton, buvusi JAV valstybės sekretorė ir D.Trumpo varžovė 2016 metų prezidento rinkimuose, patvirtino gruodžio pradžioje.

AFP/„Scanpix“ nuotr./George'as W.Bushas ir Hillary Clinton per Donaldo Trumpo inauguraciją
AFP/„Scanpix“ nuotr./George'as W.Bushas ir Hillary Clinton per Donaldo Trumpo inauguraciją

Taip, jau pirmoji D.Trumpo kalba buvo ženklas, kas laukia Amerikos ir likusio pasaulio. Pusė šalies beveik trejus metus baisėjosi ir kaltino prezidentą daužant JAV įstatymus ir demokratiją tarsi bokso kriaušę.

R.Giuliani ir D.Firtašo pėdsakai

Trečiadienį D.Trumpui, nors jis dar tiesiog išrėkė įtūžio kupiną šešių puslapių laišką apkaltą inicijavusiems demokratams, buvo suduotas atsakomasis smūgis. Prezidento kritikai patenkinti – žiū, pačiam chuliganui kraujuoja nosis.

Tačiau kita pusė Amerikos problemos nemato – aplink D.Trumpą tarsi gyvieji skydai išsirikiavo absoliučiai visi Atstovų Rūmų respublikonai.

Tiek jie dabar, tiek Senato dešinieji sausį gina tai, kas iš esmės nėra pateisinama, – konstituciją pažeidusius prezidento nusikaltimus, o apklausos rodo, kad D.Trumpo reitingams apkaltos procedūros nė kiek nepakenkė. Jo darbą ir toliau teigiamai vertina 42-44 proc. JAV rinkėjų.

Aplink D.Trumpą tarsi gyvieji skydai išsirikiavo absoliučiai visi Atstovų Rūmų respublikonai.

„Jokių šansų, kad D.Trumpas bus nušalintas? Taip nesakyčiau. Nors respublikonai laikosi vieningai, per kelias artimiausias savaites ir mėnesius gali išlįsti daug jiems pavojingos informacijos“, – 15min ketvirtadienį, iškart po balsavimo Atstovų Rūmuose, dar teigė amerikietis istorikas, Transatlantinės akademijos ekspertas Michaelas Kimmage'as.

Jam atrodo svarbu, kad antradienį JAV teisme paaiškėjo, jog ukrainiečių oligarchas Dmytro Firtašas sumokėjo milijoną dolerių vienam D.Trumpo asmeninio advokato Rudy Giuliani bičiulių Levui Parnasui.

L.Parnasas kartu su Igoriu Frumanu padėjo D.Trumpo asmeniniam advokatui R.Giuliani – jis to neslepia – Ukrainoje ieškoti purvo, kuriuo galėtų apipilti JAV prezidento politinius oponentus, įskaitant Joe Bideną, ir tildyti tokioms pastangoms nepritarusius Amerikos diplomatus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rudy Giuliani
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rudy Giuliani

Šiuo atveju svarbu tai, kad D.Firtašas, kurio ekstradicijos siekia JAV, tiesiogiai susijęs su Rusija ir jos prezidentu Vladimiru Putinu.

Kai ukrainietis 2014 metais buvo sulaikytas Austrijoje, užstatą už jį sumokėjo rusas milijardierius Vasilijus Anisimovas – artimas V.Putinui oligarchas.

Negana to, D.Firtašas pats yra pripažinęs ryšius su rusų mafiozu Sergejumi Mogilevičiumi, kuris, nors yra ieškomas JAV Federalinio tyrimų biuro, laisvai gyvena Maskvoje ir turi Kremliaus „stogą“. Galiausiai turtus šis oligarchas susikrovė iš liūdnai pagarsėjusios bendrovės „RosUkrEnergo“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Dmytro Firtašas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Dmytro Firtašas

„Jei pavyktų įrodyti, kad JAV ambasadorę Ukrainoje Marie Yovanovitch iš posto išstūmė Rusijos interesai, dinamika staigiai pasikeistų“, – 15min tvirtino M.Kimmage'as.

D.Trumpas – didesnis nei Jėzus

Šis ekspertas vis dėlto pripažino „80-90 proc. tikimybę“, kad Senate apkaltos procedūra atsimuš į partinę konservatorių liniją. O taip mano daugelis – užtenka paklausyti, ką Atstovų Rūmuose kalbėjo respublikonai.

Demokratai, visų pirma, Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi, bandė elgtis kuo rimčiausiai. Rūsčiai juodu kostiumėliu pasipuošusi JAV politikos veteranė pareiškė: „Jei nesiimsime veiksmų, būsime neatlikę pareigos. Jis (D.Trumpas, – red.) nepaliko mums kito pasirinkimo.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Nancy Pelosi
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Nancy Pelosi

Buvo ir daugiau kalbų apie konstituciją, demokratiją. Bet respublikonai aiškiai parodė, kuo D.Trumpo atvejis skiriasi nuo Billo Clintono, kuris irgi turėjo išgyventi apkaltą.

Jei lygintume abu procesus, šiame etape – už apkaltą nubalsavus Atstovų Rūmams – B.Clintonas jau skelbė atgailaujantis, o jo rėmėjai buvo pripažinę, kad prezidentas suklydo. Jie tiesiog tvirtino, kad apkaltos B.Clintono nusižengimai neverti.

D.Trumpas jo fanams dabar atrodo „didesnis nei Jėzus“ – visai kaip „The Beatles“.

Savo ruožtu D.Trumpas paskelbė jau minėtą laišką, kurį adresavo N.Pelosi bei demokratams ir kuriame užsiminė apie Salemo raganų teismus XVII a. pabaigoje. O prezidento sąjungininkai negailėjo itin vaizdingų metaforų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

„Kai Jėzų neteisingai apkaltino išdavyste, Poncijus Pilotas leido Jėzui stoti į akistatą su kaltintojais. Poncijus Pilotas Jėzui suteikė daugiau teisių nei demokratai prezidentui dabar“, – griaudėjo Atstovų Rūmų narys, respublikonas iš Džordžijos Barry Loudermilkas.

Kaip pastebėjo „The Guardian“ apžvalgininkas Davidas Smithas, D.Trumpas jo fanams dabar atrodo „didesnis nei Jėzus“ – visai kaip „The Beatles“. Tai, kas nenužudo D.Trumpo, padaro jį stipresniu.

Ir visai nesvarbu, kad D.Trumpas greičiausiai bus kviečiamas atsakyti į klausimus Senate. Kitaip tariant, durys į akistatą su kaltintojais jam atvertos, bet prezidentas pats jos vengia.

„Tokia strategija. Trumpas žino, kad jo šalininkai gyvena visiškai izoliuotame žiniasklaidos pasaulyje. Trumpistai atsiriboję nuo bet kokios kritikos – tai kitas pasaulis“, – pripažino su 15min bendravęs M.Kimmage'as.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Michaelas Kimmage'as
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Michaelas Kimmage'as

Ar rinkėjams tikrai rūpi?

Būtent dėl to, kad Amerika ir taip be galo susiskaldžiusi, labai sunku atsakyti į bene svarbiausią klausimą, susijusį ne su apkaltos procedūros, o su kitų metų prezidento rinkimų baigtimi.

Taip, į rinkimus D.Trumpas žengs su akmeniu ant kaklo, o jo varžovas demokratas tikrai žarstys įspėjimus, esą negalima perrinkti žmogaus, kuris, kaip ateityje bus rašoma istorijos vadovėliuose, piktnaudžiavo valdžia ir trukdė Kongresui dirbti.

„Skandalai neprognozuojami, o liudijimai gali pradėti gyventi atskirą gyvenimą. Respublikonams gali kilti grėsmė – priemiesčių ir nepriklausomų rinkėjų balsai Trumpui galbūt ir nebenukeliaus“, – mano M.Kimmage'as.

Bet faktas toks, kad net progresyviems amerikiečiams vadinamieji „Ukrainos reikalai“ rūpi mažiau nei D.Trumpo seksizmas ir rasizmas, jo administracijos sprendimu į narvus palei sieną sugrūsti migrantų vaikai, destruktyvi aplinkosaugos politika.

Net penki demokratų politikai, siekiantys laimėti partijos nominaciją, yra senatoriai ir turės dalyvauti procedūrose Senate, o tai sutrumpins jų rinkimų kampaniją.

Statistika rodo, kad į demonstracijas prieš D.Trumpą svarbiojo balsavimo dėl apkaltos dieną rinkosi ne tūkstančiai, o šimtai amerikiečių.

Neteikė vilčių ir tiesioginių transliacijų per televiziją reitingai, o dar svarbiau tai, kad apie apkaltą pernelyg daug nekalbėti stengėsi ir pagrindiniai demokratų kandidatai, netrukus pradėsiantys pirminių rinkimų maratoną, – J.Bidenas, Bernie Sandersas, Elizabeth Warren.

„Scanpix“/AP nuotr./Elizabeth Warren per debatus
„Scanpix“/AP nuotr./Elizabeth Warren per debatus

Pastaroji neseniai viešėjo svarbioje Ajovos valstijoje, kur atsakė į daugiau nei 60 rinkėjų klausimų – apie tvarų ūkininkavimą, apie sveikatos apsaugą, bet ne apie D.Trumpo apkaltą. Nors Vašingtonas kunkuliuoja, likusiai šaliai rūpi žemiškesni ir labiau suprantami dalykai.

Tarp kitko, net penki demokratų politikai, siekiantys laimėti partijos nominaciją, yra senatoriai ir turės dalyvauti procedūrose Senate.

„O tai reiškia, kad liks mažiau laiko vykdyti kampaniją. Kažin ar jie tuo patenkinti“, – pastebėjo M.Kimmage'as, kaip ir kiti ekspertai, neatmetantis galimybės, kad D.Trumpui apkalta gali netgi išeiti į naudą.

Vienas tokių analitikų – tyrimų centro „American Enterprise Institute“ bendradarbis Marcas Thiessenas.

Jis „The Washington Post“ parašė: „Kai Senatas neišvengiamai išteisins Trumpą, nuotaikos demokratų stovykloje subjurs, o Trumpo rėmėjus tokia pergalė kaip tik įkvėps ir mobilizuos.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius