Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Italijoje mirtingumas nuo koronaviruso – itin aukštas: kalta senstanti populiacija

Italijoje mirtingumas nuo viruso COVID-19 didesnis nei Kinijoje, iš kurios kilo koronavirusas. Dėl to gali būti kalta senstanti šalies populiacija ir užsikrėtusiųjų tikrinimo politika, rašo „The Wall Street Journal“.
Senolė Kijeve saugosi koronaviruso
Senolė Kijeve saugosi koronaviruso / „Scanpix“ nuotr.

Italijoje mirtimi pasibaigė 5 proc. nustatytų užsikrėtimo koronavirusu atvejų, pasaulio vidurkis siekia apie 3,5 proc.

Šis skaičius kelia nerimą sveikatos apsaugos ekspertams: jie sako, kad jei italai turi didesnę tikimybę mirti, dėl to greičiausiai galima kaltinti demografiją.

Pirmadienio duomenimis, Italijoje buvo nustatyta 9 172 užsikrėtimo koronavirusu atvejų, iš jų 463 pasibaigė mirtimi. Labiausiai viruso COVID-19 paveiktame regione Lombardijoje mirtingumas siekia 6 proc., pasauliniu mastu – 3,5 proc.

Daug ekspertų sako, kad iš tiesų mirtingumas gali būti mažesnis, nes ne visi užsikrėtimo atvejai yra žinomi, rašo „Wall Street Journal“.

„Biologiniu požiūriu tai – nepaaiškinama. Vienintelis dalykas, kurį tikrai žinome, yra tai, kad Italijos populiacija – viena seniausių pasaulyje“, – laikraščiui teigė virusologas Giorgio Palu iš Padua universiteto.

Iš viso pasaulio gauti duomenys rodo, kad naujasis virusas gerokai pavojesnis pagyvenusių žmonių gyvybei nei jaunų.

TAIP PAT SKAITYKITE: Kinijoje skelbiama, kam koronavirusas yra pats pavojingiausias: amžius, ligos, lytis

Italijoje, kurios populiacija yra viena seniausių pasaulyje, 58 proc. mirusių nuo koronaviruso buvo vyresni nei 80 metų. Italijos nacionalinio instituto duomenimis, 31 proc. mirusiųjų – įkopę į aštuntą dešimtį.

„Jei išskaidysime į amžiaus grupes, mūsų mirtingumas yra panašus ar net mažesnis negu Kinijoje. Į gera tai ar į bloga, mes turime labai seną populiaciją“, – pirmadienį sakė instituto vyr. epidemiologas Giovannis Rezza.

COVID-19 protrūkio kamuojamoje Pietų Korėjoje, kurios dydis panašus į Italijos, mirtingumas siekia 0,7 proc. Kaip ir kitose šalyse, daugiausia miršta pagyvenę žmonės ir turintys lėtinių ligų.

Tačiau Pietų Korėjoje koronavirusu užsikrėtė daugiausia jauni žmonės, keturi penktadaliai visų užsikrėtusiųjų – jaunesni nei 60 metų.

Pasak G.Rezzos, Italijos tikrinimo politika taip pat prisideda prie didesnio mirtingumo statistikoje.

Esą kol kas šalyje patikrinta apie 54 tūkst. žmonių, koncentruojamasi į tikrinimą tų, kuriems pasireiškia aiškūs simptomai, ar kurie lankėsi didelės rizikos zonose. Tai reiškia, kad viruso nešiotojai, kuriems pasireiškia silpni simptomai, nėra patikrinami.

Savo ruožtu Pietų Korėja pradėjo masinį tikrinimą vos prasidėjus protrūkiui – šalyje per dieną gali būti patikrinta iki 10 tūkst. žmonių. Šiuo metu šalyje nustatyta apie 7 tūkst. užsikrėtimo atvejų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius