Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 07 03 /2022 07 04

Tikimybė rasti išgyvenusiųjų po ledyno griūties Italijoje yra „menka“ – gelbėtojai

Gelbėtojai pirmadienį perspėjo, kad mažėja vilčių rasti išgyvenusių žmonių po griūties didžiausiame Italijos Alpių ledyne per karščio bangą, nusinešusios mažiausiai šešias gyvybes.
Dolomitų keliu Italijos Alpėse: nervai atlaikė, automobilis – ne
Dolomitų keliu Italijos Alpėse: nervai atlaikė, automobilis – ne / Indrės Bungardaitės nuotr.
Temos: 3 Alpės Lavina Italija

Pareigūnai sakė nežinantys, kiek alpinistų buvo sekmadienį griūties metu ant Marmolados kalno, kuris yra aukščiausias Italijos Dolomitinėse Alpėse.

Pasak Trento provincijos vadovo Maurizio Fugatti, ledas ir akmenys nuo šlaito lėkė 300 km per valandą greičiu.

Pirmadienį gelbėtojai leido dronus su termovizoriais, ieškodami lede įstrigusių šiltų kūnų, nors viltis jų rasti geso.

Tikimybė rasti išgyvenusių žmonių yra „menka arba lygi nuliui“, naujienų agentūrai AGI sakė regiono Alpių gelbėjimo tarnybos vadovas Giorgio Gajeris.

Šeši iki šiol rasti kūnai buvo „sumaitoti“, sakė vienas gelbėtojų Gino Comelli.

Marmolados ledynas yra didžiausias Dolomitinėse Alpėse ir slūgso ant to paties pavadinimo kalno šiaurinio šlaito. Šeštadienį šio 3 343 metrų aukščio kalno viršūnėje buvo užfiksuota rekordinė temperatūra – 10 Celsijaus laipsnių.

Ledynas, pramintas „Dolomitinių Alpių karaliene“, maitina Avizijaus upę ir yra virš Fedajos ežero Italijos autonominėje Trento provincijoje.

Pasak ekspertų, ledyną veikia dešimtmečius trunkantis visuotinis atšilimas.

„Sniego, ledo ir akmenų lavina smogė prieigos takui tuo metu, kai ten buvo keletas virvėmis susirišusių grupių, iš jų kelios buvo nublokštos“, – naujienų agentūrai AFP sakė gelbėjimo tarnybos atstovė Michela Canova.

Trento policijos atstovo teigimu, yra iki šiol nerastų žmonių.

Laikraštis „Corriere della Sera“ citavo Trento vyriausiąjį prokurorą Sandro Raimondi, anot kurio, žuvusiųjų skaičius gali išaugti „du, jeigu ne tris kartus“, sprendžiant iš aikštelėje likusių automobilių skaičiaus.

Tačiau M.Canova sakė, kad bendras alpinistų skaičius „dar nežinomas“, bet gelbėtojai ištraukė aštuonis sužeistus žmones.

„Ledo jūra“

Kalnų gelbėtojų brigada paskelbė vaizdo įrašų, kuriuose matyti gelbėtojai ir sraigtasparniai, gabenantys aukas iš slėnio į Kanacėjų gyvenvietę.

Vėliau pirmadienį į šią gyvenvietę turėtų atvykti ministras pirmininkas Mario Draghi.

Artėjant nakčiai sraigtasparniai ir kinologai su tarnybiniais šunimis buvo atšaukti, baiminantis, kad ledynas vis dar gali būti nestabilus.

„Gelbėtojams sunku dirbti pavojingomis sąlygomis“, – agentūrai AFP sakė Kanacėjų meras Giovanni Bernardas.

Iš vieno kalnų namelio arti incidento vietos nufilmuotame įraše matyti sniegas ir akmenys, besiritantys kalno šlaitais ir keliantys kurtinamą triukšmą.

Kituose turistų mobiliaisiais telefonais nufilmuotuose įrašuose matyti pilkšvos spalvos lavina, šluojanti viską savo kelyje.

„Stebuklas, kad mes likome gyvi“, – laikraščiui „Corriere della Sera“ sakė inžinierius Stefanas Dal Moro, atvykęs į žygį drauge su partnere izraeliete.

„Pasigirdo duslus garsas, o tada pasirodė ta ledo jūra. Bėgti buvo beprasmiška, galėjai tik melstis, kad ji neužvirstų ant tavęs, – pasakojo jis. – Mes susigūžėme ir tvirtai apsikabinome, kol lavina praslinko.“

Karštis „viršija normą“

Laikraštis „Corriere della Sera“ citavo ekspertus, reiškusius nuogąstavimus, kad ši ledyno griūtis gali būti ne paskutinė.

Romos 3-iojo universiteto profesorius Massimo Frezzotti AFP sakė, kad griūtį sukėlė neįprastai šilti orai, susiję su pasaulio klimato šiltėjimu, po sausos žiemos, per kurią kritulių kiekis buvo 40–50 proc. mažesnis už daugiametį vidurkį.

„Dabartinės ledyno sąlygos atitinka rugpjūčio vidurį, o ne liepos pradžią“, – pabrėžė ekspertas.

Ledynų specialistas Renato Colucci Italijos naujienų agentūrai AGI sakė, kad šis reiškinys „linkęs kartotis“, nes „ištisas savaites aukštai Alpėse laikėsi gerokai aukštesnė nei įprasta temperatūra“.

Jis pridūrė, kad dėl pastarųjų šiltų orų iš tirpstančio ledyno ištekėjo daug vandens, susikaupusio ledo bloko apačioje ir sukėlusio jo griūtį.

Trento prokuratūra pradėjo tyrimą tragedijos priežastims nustatyti.

Kovą paskelbtoje Jungtinių Tautų tarpvyriausybinės klimato kaitos komisijos (IPCC) ataskaitoje sakoma, kad tirpstantis ledas ir sniegas yra viena iš dešimties didžiausių grėsmių, keliamų pasaulinio klimato šiltėjimo, kurio padariniai niokoja ekosistemas ir infrastruktūrą.

IPCC nurodė, kad ledynai Skandinavijoje, Vidurio Europoje ir Kaukaze iki šio šimtmečio pabaigos gali prarasti 60–80 proc. savo masės.

Tirpstant amžinajam įšalui taip pat trikdoma ekonominė veikla Kanadoje ir Rusijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius