Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Italijos ministras: pabėgėlių krizė gali suplėšyti savanaudišką ES ir atimti iš jos sielą

Didėjanti imigracijos krizė gali išplėšti Europos Sąjungai (ES) sielą, sekmadienį perspėjo Italijos užsienio reikalų ministras.
Pabėgėliai prie Makedonijos sienos
Pabėgėliai prie Makedonijos sienos / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kritiškame interviu Paolo Gentiloni sakė, kad chaotiškos scenos, matytos šį savaitgalį prie Graikijos ir Makedonijos sienos, reiškia realią grėsmę laisvam žmonių judėjimui bloko teritorijoje.

Esu labai sunerimęs. Šiandien būtent dėl šio klausimo Europa arba iš naujo atras savo sielą, arba praras ją visiems laikams, – sakė ministras.

Atskirai Vokietijos vicekancleris Sigmaras Gabrielis paragino persvarstyti ES prieglobsčio suteikimo politiką ir narėms „teisingai“ pasidalyti migrantų srautą.

„Dėl imigracijos – Europai iškilo pavojus pademonstruoti blogiausią savo pusę: savanaudiškumą, sprendimų priėmimą be jokios sistemos ir ginčus tarp šalių narių“, – laikraščiui „Il Messaggero“ sakė P.Gentiloni.

„Esu labai sunerimęs. Šiandien būtent dėl šio klausimo Europa arba iš naujo atras savo sielą, arba praras ją visiems laikams“, – sakė jis.

P.Gentiloni paragino Italijos partnerius Europos Sąjungoje nebesikivirčyti ir pradėti dirbti dėl bendro krizės sprendimo.

Jis perspėjo, kad alternatyva būtų neišvengiamas Šengeno susitarimų, kuriais leidžiama laisvai keliauti didelėje žemyninės Europos dalyje, kolapsas.

„Pavojuje vienas pagrindinių Europos Sąjungos stulpų: laisvas žmonių cirkuliavimas, – sakė ministras. – Nuo Sicilijos pakrantės iki Koso, nuo Makedonijos iki Vengrijos ir Kalė uostamiestyje įtampa auga, ir, laikui bėgant, ji gali iškelti klausimą dėl Šengeno. Ar galime įsivaizduoti Sąjungą be Šengeno? Grįžimą prie senųjų sienų?“

„Migrantai atvyksta ne į Graikiją, Italiją ar Vengriją. Jie atvyksta į Europą. Štai kodėl priėmimo taisyklės turi būti „europietizuotos“, – sakė Italijos ministras.

Tuo tarpu Vokietijoje vicekancleris S.Gabrielis ir užsienio reikalų ministras Frankas-Walteris Steinmeieris, taip pat socialdemokratas, paskelbė bendrą raginimą persvarstyti ES prieglobsčio suteikimo politiką.

„Būtina Europoje teisingai išsidalyti pabėgėlius“, – pažymi abu pareigūnai laikraščio „Frankfurter Allgemeine“ sekmadienio numeryje.

Jie taip pat paragino įvesti „Europos prieglobsčio kodeksą“, kuris užtikrintų visoje ES galiojantį prieglobsčio statusą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius