-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2019 08 20 /18:02

Italijos premjeras Giuseppe Conte atsistatydina

Italijos premjeras Giuseppe Conte antradienį paskelbė atsistatydinsiantis, įsiplieskus politinei krizei, kai kraštutinių dešiniųjų pažiūrų vidaus reikalų ministras Matteo Salvini atšaukė savo palaikymą koalicinei vyriausybei.
Giuseppe Conte
Giuseppe Conte / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Baigiu šią patirtį vyriausybėje... Eisiu pas respublikos prezidentą (Sergio Mattarellą) informuoti jo apie savo atsistatydinimą“, – po M.Salvini inicijuotų debatų Senate pareiškė G. Conte.

Sakydamas kalbą Senate G.Conte pareiškė, kad M.Salvini elgėsi neatsakingai, sukeldamas naują politinę krizę dėl „asmeninių ir partijos interesų“, kai ministras pradėjo dėti pastangas sužlugdyti vyriausybę, tikėdamasis pirmalaikių rinkimų, galinčių atvesti jį į premjero postą.

Nacionalistinės prieš imigrantus nusistačiusios partijos „Lyga“ lyderis M.Salvini paragino surengti balsavimą dėl nepasitikėjimo premjeru, pareiškęs, kad nebegali dirbti koalicijoje su jo vadovaujamu populistiniu Penkių žvaigždučių judėjimu (M5S).

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Matteo Salvini
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Matteo Salvini

G.Conte kalbėjo parlamente praėjus daugiau nei savaitei po M. Salvini drastiško sprendimo rugpjūčio 8 dieną nutraukti paramą aljansui. Šis žingsnis sukėlė politinę krizę trečioje pagal dydį euro zonos ekonomikoje.

Premjerui paskelbus apie savo ketinimą atsistatydinti M. Salvini atkirto: „Ačiū, pagaliau. Aš tai padaryčiau dar kartą.“

M.Salvini „nesilaikė oficialaus pažado, kurį davė, kai vyriausybė pradėjo (darbą). Jeigu buvo nesutarimų, juos reikėjo aptarti geranoriškai, ištikimai bendradarbiaujant“, – kalbėjo G.Contte, „Lygos“ atstovams Senate skleidžiant nepritarimo garsus.

„Leisti balsuoti piliečiams yra demokratijos esmė, prašyti juos balsuoti kasmet - neatsakinga“, – pridūrė pasitraukiantis premjeras.

„Girdėjau, kad reikalaujate „visų įgaliojimų“ ir raginate (organizuoti demonstracijas) aikštėse, kad jus paremtų. Man tai kelia nerimą“, – kalbėjo G. Conte.

Italų diktatorius Benito Mussolini 1922 metais prisiėmė taip vadinamus visus įgaliojimus, kad galėtų valdyti šalį pagal savo įgeidžius.

„Mums nereikia visų įgaliojimų – [mums reikia] lyderių, kurie suprastų, kas yra institucijos“, – kalbėjo R. Conte.

Į Senatą atvykusius „Lygos“ senatorius prie pastato sutiko nedidelė grupelė protestuotojų.

„Nešdinkitės, juokdariai, nešdinkitės, mafija“, – skandavo protestuotojai, privertę vieną partijos atstovą parodyti jiems vidurinįjį pirštą.

Kiti protestuotojai laikė plakatus su užrašu „Aš palaikau Salvini.“

Tikėtinas 14 mėnesių valdžiusios vyriausybės žlugimas atvertų kelią prezidentui Sergio Mattarella (Serdžui Matarelai) pradėti konsultacijas su politinėmis partijomis, apsvarstant virtinę kitų galimybių.

Tarp jų yra pirmalaikiai rinkimai, naujos koalicinės vyriausybės formavimas be naujų rinkimų ir, nors ir mažai tikėtinas, tolesnis dabartinės vyriausybės darbas.

Tačiau M. Salvini vietos radijui sakė, kad kitos partijos bijo naujų rinkimų.

„Koks tikslas turėti vyriausybę, kai visi yra „prieš Salvini“? Vyriausybė turi būti stipri ir galinti veikti“, – pareiškė M. Salvini „Radio 24“ prieš G. Conte pasisakymą Senate.

Prieš premjerui pradedant savo kalbą parlamente protestuotojai prie rūmų iškėlė plakatą su užrašu „Conte, Italija tave myli“.

Smarkiai įsiskolinusi šalis

Politinė krizė sukėlė susirūpinimą dėl Italijos ekonomikos, kurios valstybės skola sudaro 132 procentus bendrojo vidaus produkto ir yra antra didžiausia euro zonoje po Graikijos.

Nuo tada, kai 2018 metų birželio mėnesį buvo suformuota dabartinė vyriausybė, nežinomybė dėl koalicijos tvarumo kainavo šaliai papildomus 5 mlrd. eurų palūkanų, pirmadienį paskelbė dienraštis „Il Sole 24 Ore“.

M.Salvini tikisi, kad trejais metais anksčiau surengti pirmalaikiai rinkimai vyks spalio mėnesį, o po jų jis galės tapti naujuoju premjeru.

Visuomenės apklausų rezultatai rodo, jog „Lyga“ galėtų formuoti koaliciją su mažesne kraštutine dešiniąją partija „Italijos broliai“ („Fratelli d'Italia“) ir, galbūt, Silvio Berlusconi (Silvijaus Berlusconi) centro dešiniųjų partija „Forza Italia“.

Tačiau „Lygos“ lyderio varžovų siekis užmiršti senus nesutarimus ir sudaryti naują aljansą gali sužlugdyti šį M.Salvini planą – kalbama ir apie M5S bei opozicinės Demokratų partijos koalicijos galimybę.

Nors tarp „Lygos“ ir M5S tvyro nesantaika, pastarosios reitingai yra gana prasti, todėl ji norėtų išvengti pirmalaikių rinkimų.

Demokratų ir M5S koalicija galėtų sugriauti M.Salvini planus. Jis ne tik netaptų vieninteliu lyderiu, bet dar netektų vietos vyriausybėje.

„Nepatikimas išdavikas“

Romano Prodi (Romandas Prodis), buvęs centro kairiųjų premjeras ir buvęs Europos Komisijos pirmininkas, taip pat siūlo sudaryti vienybės vyriausybę, įtraukiant visą politinį spektrą atstovaujančias partijas, įskaitant M5S, Demokratų partiją ir „Forza Italia“.

Po metus trukusios M. Salvini antieuropietiškos ir kritiškos retorikos R. Prodi pareiškė, kad naujoji koalicija leistų „Italijai iš naujo integruotis kaip aktyviai Europos Sąjungos narei“.

Nepatogioje padėtyje atsidūręs M. Salvini pabandė atstatyti kai kuriuos tiltus ir pareiškė, kad norėtų palaikyti M5S pasiūlymą sumažinti įstatymų leidėjų skaičių nuo 950 iki 605 – bet tik tuo atveju, jeigu po to netrukus bus surengti nauji rinkimai.

Pasipiktinęs dėl minties, kad gali būti išstumtas iš M5S ir Demokratų aljanso, jis pareiškė, kad paragins savo šalininkus „taikiai išeiti į gatves“, jeigu taip atsitiktų.

M.Salvini taip pat sušvelnino toną kalbėdamas apie premjerą.

„Conte išlieka mano ministras pirmininkas ir mano telefonas visada yra įjungtas“, – pareiškė jis.

Tačiau M5S įkūrėjas komikas Beppe Grillo atmetė galimybę taikytis su M. Salvini, pavadinęs jį „nepatikimu išdaviku“.

Italijos žiniasklaida antradienį citavo G.Conte žodžius: „Su „Lyga“ – daugiau niekada.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius